Τρίτη 12 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
«Διαβουλεύσεις» για «μέτρα» κατά της Τουρκίας

Στις ελληνικές καλένδες παρέπεμψε για άλλη μια φορά η ΕΕ τα υποτιθέμενα μέτρα κατά της Τουρκίας λόγω των «παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως ονοματίζουν ...κομψά στις Βρυξέλλες την ευθεία επίθεση στην κυπριακή ΑΟΖ και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από πλοία της Αγκυρας.

Συγκεκριμένα, συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΕΥ) στη σύνθεση με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών - μελών (η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο μόνιμου αντιπροσώπου στις Βρυξέλλες). Οπως ανακοινώθηκε κατόπιν, «υιοθέτησε πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα αντιδρώντας στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Υποτίθεται με το «πλαίσιο» αυτό θα είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων έναντι προσώπων ή «οντοτήτων» που ευθύνονται για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης. Οι κυρώσεις θα συνίστανται στην ...απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην ΕΕ και στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων και των οντοτήτων. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της ΕΕ να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων.

Σχετική ανακοίνωση του ΣΕΥ υποστηρίζει επίσης ότι η απόφαση αυτή είναι άμεσο επακόλουθο των συμπερασμάτων που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 14 Οκτώβρη και τα οποία επικυρώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Οκτώβρη, «όταν η ΕΕ επιβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο (...) και κάλεσε την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα».

Σκιαγραφώντας αυτές τις δαιδαλώδεις διαδικασίες, η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, προεδρεύουσα του ΣΕΥ, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε δηλώσεις της με το πέρας του Συμβουλίου είπε ότι σε συνέχεια της χτεσινής απόφασης «θα μπορούσαν να υπάρξουν προτάσεις για την "αναγνώριση" συγκεκριμένων προσώπων και εταιρειών, προκειμένου να προστεθούν στη λίστα». «Θα δούμε εάν και πότε θα υπάρξουν αυτές οι προτάσεις, οι οποίες θα εξεταστούν από σχετικές ομάδες εργασίας και ενδεχομένως από το ίδιο το Συμβούλιο», πρόσθεσε...

Το ΣΕΥ είδε και άλλα θέματα, όπως την «κατάσταση της περιφερειακής ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο και το Ιράν». Κατά την Μογκερίνι, κατατέθηκαν «ιδέες» για τη «συμβολή της ΕΕ στη σταθεροποίηση της περιοχής», σε μια ζώνη όπου οι ΗΠΑ θέλουν να αναπτυχθούν αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις. Οπως είπε, η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει κάθε πρωτοβουλία «αποκλιμάκωσης της έντασης»...

Επίσης, το ΣΕΥ παρέτεινε τα λεγόμενα περιοριστικά μέτρα κατά της Βενεζουέλας για ένα έτος, έως τις 14/11/2020, σε συνέχεια της ωμής παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας.

Το ΣΕΥ συνεχίζει τις εργασίες του σήμερα, στη σύνθεσή του με τους υπουργούς Αμυνας. Στην ατζέντα βρίσκονται θέματα όπως η PESCO («Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία», στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να εγκριθούν 13 νέα έργα ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων των κρατών - μελών της ΕΕ). Στο ίδιο πλαίσιο, οι υπουργοί Αμυνας θα επανεξετάσουν τις αποστολές και επιχειρήσεις Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, όλες αποστολές δυνάμεων σε ζώνες που ενδιαφέρουν ευρωενωσιακούς επιχειρηματικούς ομίλους. Τέλος, στον απόηχο δηλώσεων όπως του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», και της γερμανικής πρότασης για σύσταση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας, οι υπουργοί θα έχουν γεύμα εργασίας με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, όπου θα συζητήσουν τη διμερή «συνεργασία». Θα προηγηθεί συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας. Αναμένεται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό και το οργανόγραμμα του Οργανισμού για το 2020, καθώς και το πλαίσιο προγραμματισμού του για την περίοδο 2020 - 2022.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ