Τρίτη 12 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή Διακήρυξη «υπό το φως πολύπλευρων και βαθιών αλλαγών»

Στο μεταξύ, ο ρόλος που διεκδικεί η αστική τάξη και που επιφυλάσσει η Κίνα στην Ελλάδα, ως «πύλη» εισόδου για τα κινέζικα εμπορεύματα και κεφάλαια προς τα Βαλκάνια, την Ανατ. Ευρώπη και την ΕΕ, ρόλος που τη φέρνει βέβαια στο επίκεντρο των σφοδρών ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών κέντρων, τονίζεται στη σχετική Κοινή Διακήρυξη μεταξύ των δύο μερών «για την ενίσχυση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Συνεργασίας».

Εκεί επισημαίνεται πως «υπό το φως πολύπλοκων και βαθιών αλλαγών που συντελούνται στο διεθνές γίγνεσθαι, οι δύο πλευρές, εμφορούμενες από τις αξίες του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος, έχουν εργαστεί για την εμβάθυνση της ελληνοκινεζικής ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας (...) Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους βάσει της σημαντικής ομοφωνίας στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των δύο χωρών».

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται: «Η Ελλάδα επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην αρχή της "μίας Κίνας", το σεβασμό της για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, καθώς και τη στήριξή της για το ενιαίο της Κίνας. Η Κίνα αναγνώρισε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Ακόμα, ότι «η Κίνα επανέλαβε την υποστήριξή της στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της συνεργασίας ΕΕ - Κίνας», στο ρόλο διαύλου που αναζητεί η ντόπια αστική τάξη μεταξύ του ευρωατλαντικού άξονα και άλλων κέντρων.

Σε άλλο σημείο σημειώνεται: «Αμφότερες πλευρές συμφώνησαν ότι η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (σ.σ. XKAE - "Πρωτοβουλία 17+1") αποτελεί επωφελές συμπλήρωμα στις σχέσεις ΕΕ - Κίνας. Η Ελλάδα εκτιμά τη συμμετοχή της στον μηχανισμό συνεργασίας 17+1 και είναι έτοιμη να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στο πλαίσιο του εν λόγω μηχανισμού, με στόχο την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας ΧΚΑΕ - Κίνας», σχήμα που προωθεί την κινεζική διείσδυση σε Βαλκάνια και Ανατ. Ευρώπη, προκαλώντας τις αντιδράσεις άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Καταγράφεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο και η δέσμευση ότι «οι δύο πλευρές θα εφαρμόσουν το Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία στο πλαίσιο της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού και της Πρωτοβουλίας του Θαλασσίου Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα, μέσω συνεργατικών έργων, όπως στον Λιμένα Πειραιώς, και μέσα από την υλοποίηση του Πλαισίου Συνεργασίας 2020 - 2022 σε καίριους τομείς (...) Οι δυο πλευρές θα ενδυναμώσουν την τελωνειακή συνεργασία σε θέματα εμπορικής διευκόλυνσης και ασφάλειας, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Σινο-Ευρωπαϊκής Χερσαίας και Θαλάσσιας Ταχείας Γραμμής (China-Europe Land-Sea Express Line)».

Σημειώνεται επιπλέον πως «οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις συνεργασίες στον θαλάσσιο τομέα και να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Ενώ, στο φόντο του «εμπορικού πολέμου» ΗΠΑ - Κίνας αλλά και των μέτρων που εξετάζουν χώρες της ΕΕ για τον έλεγχο των κινεζικών επενδύσεων, ιδιαίτερα σε υποδομές στρατηγικής σημασίας, στο κείμενο επισημαίνεται: «Οι δύο πλευρές συμφώνησαν (...) να αντιταχθούν σε κάθε είδους προστατευτισμό και μονομέρεια, να στηρίξουν από κοινού ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα, με επίκεντρό του τον ΠΟΕ, να προωθήσουν τη φιλελευθεροποίηση και διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβάθμιση διμερών σχέσεων «στο επίπεδο ενός κοινού μέλλοντος» (2024-05-09 00:00:00.0)
«Πιο ισχυρή» αλλά και «πιο ισορροπημένη» σχέση ζητά και το Παρίσι (2023-05-12 00:00:00.0)
Ταυτόχρονες κινήσεις συντονισμού για τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς (2021-05-27 00:00:00.0)
Στοχευμένη «ρελάνς» στις «δυτικές» παρεμβάσεις στον Ινδο-Ειρηνικό (2021-04-01 00:00:00.0)
Σε πρώτο πλάνο οικονομικές συμφωνίες στο φόντο μεγάλων ανταγωνισμών (2019-11-12 00:00:00.0)
Ωθηση στη «στρατηγική σχέση Ελλάδας - Κίνας» (2008-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ