Τρίτη 12 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Σε πρώτο πλάνο οικονομικές συμφωνίες στο φόντο μεγάλων ανταγωνισμών

Η υπογραφή σειράς κρατικών και επιχειρηματικών συμφωνιών αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της χτεσινής επίσκεψης στην Αθήνα του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και μεταξύ αντιπροσωπειών των δυο κυβερνήσεων, σε συνέχεια και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα την περασμένη βδομάδα.

Στις κοινές τους δηλώσεις, αμέσως μετά τη συνάντησή τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Κινέζο Πρόεδρο σημείωσε πως «όχι απλά μένουμε συνεργάτες, αλλά διευρύνουμε τους κοινούς μας στόχους», παραπέμποντας και στην υπογραφή των 16 κυβερνητικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σε όλα τα επίπεδα.

«Πρόκειται για έναν δρόμο τον οποίο ανοίγουμε. Σύντομα θα γίνει λεωφόρος, καθώς η διμερής συνεργασία μας θα ενισχυθεί σημαντικά. Μεγάλο μέρος των συνομιλιών μας αφιερώθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την υψηλή εκτίμηση που έχει η κινεζική κυβέρνηση στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας», συμπλήρωνε ο πρωθυπουργός.

Ελεγε, μάλιστα, ενόψει και της επίσκεψης με τον Κινέζο Πρόεδρο χτες το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά, ότι έχουν κοινό στόχο «ο Πειραιάς να μη γίνει απλά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου αλλά - γιατί όχι - το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Αλλωστε, ήδη εξελίσσεται στον πλέον ζωτικό διαμετακομιστικό κόμβο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Απω Ανατολή».

«Ενεργοποιώντας, συνεπώς, η Ελλάδα αυτή τη δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών, γίνεται βασική "πύλη" - το σημείο εκκίνησης - του "σινο-ευρωπαϊκού διαδρόμου". Εμπορικού και επενδυτικού. Οχι μόνο προς την Ευρώπη αλλά και από την Ευρώπη. Οπως και από και προς την Ασία συνολικά», προσέθετε, μιλώντας για τους στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης.

Παράλληλα και σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καλωσόρισε στην Αθήνα την ίδρυση γραφείου της China Development Bank, την ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China, καθώς και την εγκατάσταση Γραφείου Αντιπροσωπείας της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, της International Commercial Bank of China, σημειώνοντας ότι «αποτελούν τρεις εξαιρετικά κρίσιμες πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν περαιτέρω τις κινεζικές επενδύσεις».

Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, από τη μεριά του σημείωσε πως «καταλήξαμε στην κοινή πεποίθηση ότι η σχέση μας θα προχωρήσει στο μέλλον. Θέλουμε να διατηρηθεί το επίπεδο των επαφών μας σε υψηλό επίπεδο και να δοθεί μακροχρόνια προοπτική».

Χαρακτήρισε Κίνα και Ελλάδα «εταίρους εκ φύσεως για τη δημιουργία μίας ζώνης, ενός δρόμου», σημειώνοντας πως «πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να ενισχυθεί». Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως «η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι το μεγαλύτερο έργο της πρωτοβουλίας "Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος"», σχολιάζοντας θετικά το γεγονός ότι ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές σε σχέση με πέρσι και τονίζοντας πως «θέλουμε να ενισχύσουμε τον διαμετακομιστικό ρόλο του Πειραιά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη μεταφορική ικανότητα της γραμμής ταχείας επικοινωνίας ξηράς - θάλασσας μεταξύ Κίνας - Ευρώπης».

Σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα είναι κυρίαρχη ναυτική δύναμη σε όλο τον κόσμο, ενώ αναφορά έκανε και στις επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας, των μεταφορών και στο τραπεζικό σύστημα.

Στέλνοντας, επίσης, μήνυμα προς εταίρους και ανταγωνιστές, έλεγε πως «η Κίνα είναι αφοσιωμένη στο οικονομικό της άνοιγμα που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες και ενισχύει τη διεθνή οικονομία».

Συμπυκνώνοντας εξάλλου τους στόχους της Κίνας, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» της Κυριακής σημείωνε πως «οφείλουμε να αναβαθμίσουμε σταθερά την έμπρακτη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς (...) με το έργο στο λιμάνι του Πειραιά να αποτελεί το "κεφάλι του Δράκου"» και πρόσθετε πως «οφείλουμε να επιταχύνουμε και να αναβαθμίσουμε από κοινού τη συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος" εκμεταλλευόμενοι την καλή γεωγραφική θέση και τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της Ελλάδας τον τομέα της ναυτιλίας, καθώς και τις ευκαιρίες που προσφέρει η ένταξη της Ελλάδας στον Μηχανισμό Συνεργασίας Κίνας - Χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (17+1), ενώ θα προωθήσουμε την έμπρακτη συνεργασία, όπως την ταχεία γραμμή ξηράς - θάλασσας Κίνας - Ευρώπης...».

Οι συμφωνίες που ανακοινώθηκαν

Ανάμεσα στις 16 συμφωνίες μεταξύ των δύο μερών που ανακοινώθηκαν, ξεχωρίζουν αυτές για το λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα το «Μνημόνιο Κατανόησης για την επιτυχή υλοποίηση του Master Plan της COSCO», στο οποίο κατά την κυβέρνηση «δηλώνεται με επίσημο τρόπο η βούληση των δύο κυβερνήσεων να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO στον Λιμένα Πειραιώς, το οποίο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα από κινεζικής πλευράς», όπως και η δέσμη συμβάσεων χρηματοδότησης για την κατασκευή έργων του Λιμένος Πειραιώς, που, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, θέλοντας να αποδώσει και ευρωενωσιακή κάλυψη στο κινεζικό μπάσιμο που βάζει τον Πειραιά στο «μάτι» των ανταγωνισμών, «αφορά τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την παροχή εγγυήσεων από την κρατική Εxport-Import Bank of China. Ετσι εκδηλώνεται με άμεσο θετικό τρόπο η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και κατ' επέκταση η υποστήριξη της ΕΕ στην εν λόγω επένδυση».

Υπογράφτηκαν ακόμη «Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της αμφίδρομης επενδυτικής συνεργασίας» μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, όπως και «Κατάλογος Βασικών Εργων», για τα επενδυτικά σχέδια στα οποία οι δύο πλευρές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία για την περίοδο 2020 - 2022.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Ενέργειας, υπογράφτηκε συμφωνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος επένδυσης από την κινεζική «State Grid» στο έργο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας «Αριάδνη», για την ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη, όπως και συμφωνία για τη δημιουργία του έργου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Minos» ισχύος 50 MW, επίσης στην Κρήτη, με το οποίο «επισφραγίζεται η συνεργασία των δύο χωρών στις ΑΠΕ, καθώς με το συγκεκριμένο έργο εξασφαλίζεται η μεταφορά και χρήση προηγμένης κινεζικής τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Υπογράφτηκαν ακόμα «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ των Αεροπορικών Αρχών των δυο χωρών, πρωτόκολλα για την εξαγωγή δυο αγροτικών προϊόντων στην Κίνα, «Μνημόνιο Συνεργασίας» σε ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά μέσα, συμφωνίες για τη δημιουργία του Κέντρου Κινεζικών Σπουδών μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών και του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», όπως και για την εγκαθίδρυση παραρτήματος του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και συνθήκη για έκδοση καταζητούμενων.

Στον τραπεζικό τομέα ανακοινώθηκε η ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα της Bank of China και Γραφείου Αντιπροσωπείας στην Αθήνα της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο πλαίσιο συνάντησης του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Ζαββού με τη διοίκηση του κινεζικού ομίλου «Bank of China», συζητήθηκαν το σχέδιο «Ηρακλής» αναφορικά με το πακέτο κρατικών εγγυήσεων στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Κινέζοι τραπεζίτες έδειξαν ενδιαφέρον και για τομείς όπως οι εναλλακτικές πηγές Ενέργειας, τουριστικές εγκαταστάσεις μεγάλης εμβέλειας, αγορά τροφίμων, μεταλλευτικό και κατασκευαστικό κλάδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ