Τρίτη 12 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Επιστρατεύει το παραμύθι της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης

Τις κάλπικες υποσχέσεις περί «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης επανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ» την Κυριακή.

Προσπερνώντας τα δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη προλάβει να νομοθετήσει, όπως και το γεγονός ότι παραμένουν σε ισχύ οι εκατοντάδες νόμοι των τριών μνημονίων, ως «λίπασμα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να καλλιεργήσει τις γνωστές κάλπικες προσδοκίες με βάση τα «ψίχουλα» ενός ακόμα «κοινωνικού μερίσματος» που προανήγγειλε για το τέλος του χρόνου, με βάση πάντα το ύψος των ματωμένων υπερπλεονασμάτων από το γδάρσιμο του λαού, λέγοντας πως «εκεί που έχουμε περιθώρια, το μέρισμα ανάπτυξης θα μοιραστεί με δίκαιο τρόπο».

Ισχυρίστηκε ακόμη πως «το Φορολογικό μας ανακουφίζει τους πιο αδύναμους, κινητοποιεί παραγωγικές δυνάμεις και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής», παραπέμποντας από τη μια στις νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ώρα που θα βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται, και από την άλλη στα ψίχουλα που θα περισσέψουν για το λαό, ο οποίος παράλληλα θα κληθεί να πληρώσει από την άλλη τσέπη τα «αντίμετρα» που αναζητά η κυβέρνηση, αλλά και να σηκώσει πάνω από το 93% των φορολογικών βαρών.

Επιχείρησε άλλωστε με βάση αυτά να καλλιεργήσει προσδοκίες σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι βέβαια θα συνεχίσουν να ματώνουν από τη φορολογία, τα χρέη, τους πλειστηριασμούς και κάθε λογής εκβιασμούς, και φυσικά από τις συνέπειες συνολικά του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, λέγοντας πως «αυτές οι μειώσεις φόρων δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφορούν σε κάθε ελληνική επιχείρηση, σε κάθε μικρομεσαίο επιχειρηματία».

Παράλληλα, προανήγγειλε και νέα μέτρα για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως π.χ. «κίνητρα» και φοροαπαλλαγές για την αντικατάσταση επί της ουσίας μέρους του μισθού με «παροχές» προς τους εργαζόμενους κ.ά., «κίνητρα» για τα λεγόμενα «πράσινα» οχήματα κ.ο.κ.

Παραπέρα, για τις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και δείχνοντας ότι αυτές θα κινηθούν ακόμα πιο αποφασιστικά στο δρόμο όλων των προηγούμενων για το χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα της, είπε σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου πως «ασκήσαμε κριτική στη λογική της ανταποδοτικότητας», σημειώνοντας πως το σημαντικό είναι «ό,τι θα δώσεις να πάρεις».

Σε ό,τι αφορά τον νέο γύρο εκβιασμών και πλειστηριασμών στα λαϊκά σπίτια για τα «κόκκινα» δάνεια, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση ΝΔ «απλοποίησε την πλατφόρμα», με βάση την οποία οι τράπεζες βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών. Συμπλήρωσε, σε αυτήν τη βάση, πως στόχος είναι «οι τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους» και «να έχουμε μια πιστοληπτική επέκταση», τροφοδοτώντας με «φτηνό χρήμα» έναν νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας, αφού όπως είπε οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν «και τις ελληνικές επιχειρήσεις, ξεκινώντας από τις μεγάλες».

Σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά, αναφερόμενος στους «διαύλους» για τις διευθετήσεις που αναζητούνται με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, είπε πως «υπάρχουν συμπεριφορές οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και τα έχουμε ξεκαθαρίσει αυτά. Παρά ταύτα, επιμένω ότι με την Τουρκία πρέπει να μιλάμε σε όλα τα επίπεδα και θα μιλάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας θα είναι ανοιχτοί, έστω και αν σε πολλά σημεία διαφωνούμε», διαβεβαίωσε, δείχνοντας πως το παζάρι για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο συνεχίζεται.

Τέλος, κάνοντας ένα «κουβάρι» τις επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΛ.ΑΣ. εντός πανεπιστημίων και το παρεμπόριο, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ένταση της καταστολής, λέγοντας πως «αργά, αλλά σταθερά, αποκαθίσταται ο νόμος και η τάξη στη χώρα», ενώ περισσότερη καταστολή έταξε και στο Προσφυγικό, λέγοντας πως «το σύστημα σφίγγει. Οποιος δικαιούται άσυλο θα το παίρνει γρήγορα. Οποιος δεν δικαιούται άσυλο θα επιστρέφει είτε στην Τουρκία, είτε στη χώρα προέλευσής του, σε συνεργασία και με την Ευρώπη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φουλ» οι μηχανές για τις επόμενες αντεργατικές ανατροπές (2019-09-10 00:00:00.0)
Στήνει τα «αφηγήματα» εγκλωβισμού του λαού (2017-10-31 00:00:00.0)
«Καθαρή λύση» για το κεφάλαιο, «βρώμικη» προπαγάνδα για το λαό (2017-06-02 00:00:00.0)
Υποκρισία και αποκαλύψεις για Λιβύη (2011-03-26 00:00:00.0)
Κοροϊδία πιστή στις παραδόσεις της σοσιαλδημοκρατίας (2010-09-04 00:00:00.0)
Διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο (2005-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ