Τρίτη 12 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
«Οχι» στις βάναυσες επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου

Οι τοποθετήσεις για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων και την εκμετάλλευση ζεόλιθου

Καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης τις εισηγήσεις για έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκατάστασης αιολικού πάρκου στη θέση Νεράιδες Ροδόπης και εκμετάλλευσης κοιτάσματος ζεόλιθου στη θέση Σκάλωμα του δήμου Αρριανών.

Κατά την τοποθέτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης 7 Νοέμβρη, σχετικά με τα αιολικά πάρκα η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισήμανε την αντιλαϊκή ενεργειακή πολιτική που ακολουθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Και ανέδειξε ότι «την ιεράρχηση της υλοποίησης έργων επέκτασης του δικτύου, με κριτήριο τα συμφέροντα των ομίλων, ιδιαίτερα των ιδιωτών επενδυτών στις ΑΠΕ, την πληρώνει πανάκριβα ο λαός με συνεχή κλιμάκωση των αυξήσεων στα τιμολόγια των λαϊκών νοικοκυριών και των φτωχών αγροτών».

Επίσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία από τις μελλοντικές επιπτώσεις των εργασιών εγκατάστασης των 22 ανεμογεννητριών, για τις οποίες απαιτούνται περίπου 110 στρέμματα δάσους που θα αποψιλωθεί, χωρίς τον συνυπολογισμό για τις διανοίξεις δρόμων για την πρόσβαση και τοποθέτηση της καθεμιάς από αυτές. Αυτά προστίθενται στα χιλιάδες στρέμματα δάσους που ήδη έχουν καταστραφεί στην περιοχή για τα ανάλογα έργα, με εμβληματικό παράδειγμα την περιοχή της Ροδόπης.

Τονίστηκε δε πως η καταστροφή στην περιοχή στα υφιστάμενα στρέμματα δάσους υπολογίζεται ότι κόστισε τουλάχιστον 1,25 εκατ. τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ενώ παράλληλα έχουν σημειωθεί σημαντικές διαβρώσεις καθώς και πολλαπλασιασμός του κινδύνου κατολισθήσεων από την αλλαγή ροής των επιφανειακών υδάτων από τη διάνοιξη δρόμων, που ήδη επεκτείνονται για 15 περίπου χλμ. από το νέο έργο.

«Τέτοιου είδους και τέτοιας κλίμακας βάναυσες επεμβάσεις δεν ταιριάζουν σε προστατευόμενη περιοχή», αναφέρθηκε, «σε βαθμό που δεν υπάρχει πλέον λόγος να μιλάμε γι' αυτή, επειδή το φυσικό τοπίο θα έχει μετατραπεί σε ένα βιομηχανικό τοπίο».

Καταλήγοντας η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημείωσε πως οι εξελίξεις και οι σχεδιασμοί στον τομέα των ΑΠΕ «αποδεικνύουν ότι ανάπτυξη με κίνητρο το κέρδος και λαϊκή ευημερία δεν συμβαδίζουν. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ, έχει πλέον αποδειχθεί ότι η πολιτική της "απελευθέρωσης" του ενεργειακού τομέα δεν υπηρετεί την κοινωνική ευημερία, αλλά τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, που θα επεξεργάζεται ενεργειακή πολιτική η οποία θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών με σεβασμό - προστασία του περιβάλλοντος, φορέας που θα λειτουργεί στο πλαίσιο ενός κράτους το οποίο δεν θα είναι στα χέρια των μονοπωλίων, αλλά του λαού».

Για τον ζεόλιθο, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογράμμισαν πως η συγκεκριμένη υπόθεση δείχνει ολοκάθαρα ότι και η σημερινή κυβέρνηση, αξιοποιώντας το δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη και ψηφίζοντας και το τελευταίο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, δίνει βορά στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κάθε σπιθαμή λαϊκού πλούτου, αλλά και πάμφθηνη εργατική δύναμη, ακόμη και με τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" ήταν και είναι σταθερά αντίθετη στο ξεπούλημα του ζεόλιθου στους διάφορους "σωτήρες επενδυτές". Ο ορυκτός πλούτος είναι περιουσία που ανήκει στο λαό μας και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δωρίζεται σε μεγάλους ντόπιους ή ξένους επιχειρηματικούς ομίλους», τόνισαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ