Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Σκληραίνει την κατοχή με τον «αέρα» του σχεδίου των ΗΠΑ

ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Μέτρα ενίσχυσης των ισραηλινών στρατευμάτων και μονάδων του πυροβολικού στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Οχθης καθώς και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από το τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ αναπτύσσουν τα τελευταία 24ωρα οι ισραηλινές κατοχικές αρχές. Προφανής στόχος είναι να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις και την οργή των Παλαιστινίων μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου των ΗΠΑ για τη δήθεν επίλυση του Παλαιστινιακού.

Τα μέτρα των κατοχικών αρχών συνδυάζονται με αεροπορικές επιδρομές τρομοκράτησης του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, που δέχτηκαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο νέους βομβαρδισμούς με πρόσχημα την αναίμακτη εκτόξευση μιας ρουκέτας και μερικών μπαλονιών με «εμπρηστικούς μηχανισμούς».

Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων και ο γαμπρός του Προέδρου Τραμπ και σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ, προσπαθούν να ρίξουν σκόνη στα μάτια των Παλαιστινίων, ζητώντας να καθυστερήσει η προσάρτηση και άλλων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης, όπως είναι η Κοιλάδα του Ιορδάνη, μέχρι τις ισραηλινές εκλογές στις 2 Μάρτη. Ο Κούσνερ, μιλώντας στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Gzero» αποδοκίμασε μία πιθανώς σύντομη προσάρτηση νέων παλαιστινιακών εδαφών (π.χ. την ερχόμενη Κυριακή ή Τρίτη όπως έχει προϊδεάσει η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου), λέγοντας πως «έχει συμφωνηθεί» μεταξύ Ουάσιγκτον - Τελ Αβίβ να προηγηθεί η συγκρότηση «ομάδας ειδικών που θα μελετήσει τους χάρτες». Επίσης, επέκρινε την απορριπτική στάση της Παλαιστινιακής Αρχής στο σχέδιο των ΗΠΑ, λέγοντας πως αυτό δείχνει ότι «δεν είναι έτοιμοι για Παλαιστινιακό κράτος».

Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο «FOX NEWS» κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, που ξεκινά την επόμενη βδομάδα εκστρατεία ενημέρωσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, να διαπραγματευτούν με βάση το σχέδιο Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι είναι τάχα «το πιο γενναιόδωρο» που θα μπορούσε να τους δοθεί. Στη συνέχεια, συνάντησε χτες στη Μόσχα τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, συζητώντας μαζί του πτυχές του σχεδίου Τραμπ για το Παλαιστινιακό δίχως να εκμαιεύσει μία θετική δήλωση. Αντίθετα, ο Βλ. Πούτιν προτίμησε να αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει το Ισραήλ με την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση για την επίτευξη Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου και στην πρόσφατη παρουσίαση μνημείου στην Ιερουσαλήμ για τα θύματα της πολιορκίας του Λένινγκραντ.

Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σχετικά με τη στάση της χώρας της στο Παλαιστινιακό σημείωσε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να συντονίσει τις ενέργειές της με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς εταίρους μας, όπως και με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, μέλη του κουαρτέτου των διεθνών διαμεσολαβητών, και όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για την εγκαθίδρυση μιας βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή, το γρηγορότερο δυνατόν». Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε ότι η χώρα της «παρακολουθεί στενά το πώς αντιδρούν οι αραβικές χώρες στην αμερικανική πρωτοβουλία». «Εως τώρα η αντίδρασή τους είναι περισσότερο αρνητική και με σκεπτικισμό», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ