Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αντεγκλήσεις και παζάρια Γαλλίας - Τουρκίας

ΡΩΜΗ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Δυναμώνουν οι πολυεπίπεδες παρεμβάσεις αστικών επιτελείων για να προχωρήσουν νέες αντιλαϊκές διευθετήσεις με όχημα την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση που είχε προχτές στο Παρίσι με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, κατήγγειλε τη μεταφορά Σύρων μισθοφόρων στο λιβυκό έδαφος (μεταξύ άλλων) με τουρκικές φρεγάτες με σκοπό να ενισχυθούν οι ένοπλοι που στηρίζουν την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ. Ο Μακρόν κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν πως προέβη σε «ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση των συμφωνηθέντων στο Βερολίνο» για την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων και την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ανταπέδωσε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας «παρέχει άνευ όρων στήριξη στον στρατηγό Χάφταρ με αντάλλαγμα δικαιώματα ελέγχου στους φυσικούς πόρους της Λιβύης». Κατήγγειλε τη Γαλλία ως «κυρίως υπεύθυνη» για την αποσταθεροποίηση της Λιβύης από την αρχή της κρίσης το 2011. Ο Ακσόι κατέληξε λέγοντας ότι «αν η Γαλλία επιθυμεί να συμβάλει στην εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στη διάσκεψη (του Βερολίνου), θα πρέπει πρώτα να σταματήσει να υποστηρίζει τον Χάφταρ».

Στην Τρίπολη, πάντως, ο εκπρόσωπος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας (NOC) ανακοίνωσε ότι εξαιτίας του αποκλεισμού των τερματικών σταθμών πετρελαίου που έχουν επιβάλει από τις 12 Γενάρη οι δυνάμεις του στρατηγού Χ. Χάφταρ έχουν «χαθεί» κρατικά έσοδα άνω των 510 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα, χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη συνεδρίασε εκτάκτως με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη και ένα βρετανικό σχέδιο απόφασης για τερματισμό των συγκρούσεων. Ο Γκασάν Σαλαμέ, ως ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λιβύη, διαπίστωσε καταπάτηση της συμφωνίας παύσης πυρός και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές (την «Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας» του Φ. Σάρατζ και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χ. Χάφταρ), αλλά και την ενίσχυση των δύο αντιμαχόμενων δυνάμεων με χιλιάδες ξένους μισθοφόρους και οπλικά συστήματα.

Αντιδράσεις και για το ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ Κύπρου και Ιταλίας

Μετά την παρέμβαση Τραμπ, που χαρακτήρισε «διαφωνίες» και «διαφορές που πρέπει να επιλυθούν» τις προκλητικές αξιώσεις της Αγκυρας, ήρθε και η σειρά της Ιταλίας να ζητήσει «διαπραγματεύσεις με καλή πίστη». Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την προχτεσινή συνάντηση που είχαν στη Ρώμη οι ΥΠΕΞ Ιταλίας και Κύπρου, Λουίτζι ντι Μάγιο και Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνεται ότι «η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη», η συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη», αλλά αμέσως επισημαίνεται ότι «μόνο μέσω μιας γνήσιας συνεργασίας, με καλή πίστη, οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα ωφελήσουν όλους τους λαούς που διαβιούν στην περιοχή».

Χτες, ο Ντι Μάγιο συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, με θέμα τις εξελίξεις σε Λιβύη και όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, χαρακτήρισε πάντως «ατυχή» τη δήλωση Ντι Μάγιο - Χριστοδουλίδη και επανέφερε την πρόταση για «από κοινού αναστολή όλων των υπεράκτιων δραστηριοτήτων στο νότο μέχρι μια διευθέτηση (του Κυπριακού)» ή «για έναρξη (λειτουργίας) του μηχανισμού συνεργασίας» Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων, που έχουν προτείνει Αγκυρα - ψευδοκράτος.

Σε «συνεννοήσεις» που «κουμπώνουν» με ευρύτερες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις κινείται και το νέο ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανανεώνοντας για ένα ακόμα 6μηνο τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στην Κύπρο. Αποκαλυπτικό είναι για πολλοστή φορά το «ξέπλυμα» των τουρκικών προκλήσεων, αφού εκφράζεται γενικόλογα «βαθιά ανησυχία» για «την περαιτέρω κλιμάκωση και τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων», με το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητά αόριστα «τη μείωση των εντάσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ