Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΒΟΥΛΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Δεδομένος» για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και την εμπλοκή

Υποκριτική «ανησυχία» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ, που απ' τη θέση του πρωθυπουργού προετοίμασε και στην οποία χτες η Κοινοβουλευτική του Ομάδα τοποθετήθηκε με «παρών», ξεκαθαρίζοντας ξανά πως συμφωνεί μαζί της κι επιστρατεύοντας για να δικαιολογήσει τη στάση του την «ανταλλαγματολογία» για τα όσα διασφαλίζει από αυτήν η αστική τάξη.

Αλλωστε, στην τοποθέτησή του ο Αλ. Τσίπρας αφού έριξε για ώρα κι εκείνος νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, δήλωσε ξανά σε όλους τους τόνους «παρών» στην «εθνική» στρατηγική της εμπλοκής, με προϋπόθεση... να σταματήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης να διαλαλεί «παντού ότι είναι δεδομένος» και να «ενεργεί σαν δεδομένος», μιλώντας για την «ανικανότητα» της ΝΔ να υλοποιήσει την πολιτική που από κοινού στηρίζουν, υπαγορευμένη απ' τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και την επιδίωξή της για γεωστρατηγική αναβάθμιση.

Ο Αλ. Τσίπρας, που έσπευσε να διευκρινίσει πως «βεβαίως εμείς ξεκινήσαμε» τις συζητήσεις για τη Συμφωνία, επανέλαβε την πρόταση για πάγωμα του νομοσχεδίου μέχρι «να έχουμε ουσιαστικές δεσμεύσεις από τους ισχυρότερους εκ των συμμάχων μας για την υποστήριξή μας σε περίπτωση που οι γείτονες κλιμακώσουν τις προκλήσεις», αναπαράγοντας δηλαδή το χρεοκοπημένο ευρωατλαντικό αφήγημα ότι τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, που ανάμεσα στα άλλα δίνουν αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας και δρομολογούν τις επικίνδυνες «διευθετήσεις», αποτελούν τάχα... εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας για το λαό.

Απογείωσε την πρόκληση ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προώθησε την αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ αλλά καθιστώντας «σαφές στους συμμάχους μας ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας μας βασίζεται στη σύγκλιση των εθνικών μας συμφερόντων και κάθε βήμα πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος».

Δείχνοντας το ποιον αφορούν τα «οφέλη» τα οποία αναζητά, επικαλέστηκε σαν επιτυχίες της δικής του κυβέρνησης «τη σαφή στήριξη των ΗΠΑ στην προώθηση του αγωγού "East Med"», την «καθιέρωση του σχήματος 3+1 με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ», την προώθηση του νομοσχεδίου «"East Med" στη Γερουσία», την αναβάθμιση των «"F-16" με προνομιακούς όρους» και τις υπόλοιπες αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που απογείωσαν την εμπλοκή στα βρώμικα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Κατόπιν όλων αυτών, μάλιστα, ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης που απογείωσε την εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διερωτήθηκε απ' το βήμα της Βουλής υποκριτικά «τι δουλειά έχουν οι δικοί μας πύραυλοι και στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία;» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εμπλέκετε τη χώρα σε περιπέτειες που την ξεπερνούν και αλλάζουν το δόγμα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας δεκαετιών» (!), το δόγμα του ευρωατλαντισμού, στο οποίο είναι δεσμευμένος και δεδομένος ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι υπόλοιποι.

Μπόλικο θράσος επιστράτευσε μιλώντας και για τις εξελίξεις στην περιοχή, σημειώνοντας πως «είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπως φαίνεται και από το σχέδιό του (σ.σ. Τραμπ) για το Παλαιστινιακό, το οποίο, όπως φαίνεται και από τις αντιδράσεις, επιδεινώνει τις προοπτικές δίκαιης λύσης αντί να τις βελτιώνει. Οπως είναι σαφές ότι και η ΕΕ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της περιοχής μας. Αλλά ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητη σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μια κοινή εθνική στρατηγική», υποστήριξε, προσπερνώντας ότι η κυβέρνησή του γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και αναβάθμισε τις σχέσεις της με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψει ότι «πλάτες» στην τουρκική επιθετικότητα κάνει ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός που και οι ίδιοι στηρίζουν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η πολιτική κατευνασμού και αδράνειας απέναντι στην Τουρκία ήταν λαθεμένη και επικίνδυνη», και την ίδια ώρα φρόντισε να βάλει πλάτη για τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» που δρομολογούνται, υποστηρίζοντας για τους σκοπούς αυτούς τους ανοιχτούς «διαύλους» με την Τουρκία, την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν» και προσφυγή στη Χάγη «αν οι συνομιλίες αποτύχουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ