Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Τέλος εποχής στην «προστασία» πρώτης κατοικίας

Η όποια παρεχόμενη «προστασία» στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών λήγει στο τέλος Απρίλη, επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «υπάρχει και συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2019 για τη λήξη της εν λόγω προστασίας, αφού δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη».

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό («OPEN»), o υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ακόμη ότι ο υπό διαμόρφωση νέος μηχανισμός θα περιλαμβάνει 1 ενιαίο σχήμα «προστασίας» έναντι 8 σχημάτων που υπάρχουν σήμερα, ενώ θα δίνεται «δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις που μπορούν να αντεπεξέλθουν και τα βρήκαν δύσκολα την προηγούμενη δεκαετία». Πρόκειται για τον λεγόμενο «ενιαίο πτωχευτικό κώδικα» που αφορά στη διαχείριση των κάθε είδους οφειλών για τα νοικοκυριά καθώς και για επιχειρήσεις, όπως για χρέη σε τράπεζες, φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.ά.

Την ίδια ώρα, η λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» με τυχόν «κουρέματα» επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να υπόκειται στους λεόντειους όρους της «συμφωνίας» αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες, που βέβαια μέσω της νέας πλατφόρμας θα έχουν πρόσβαση στο οικονομικό «προφίλ» των οφειλετών τους.

Σχετικά με το ζήτημα της κλιμάκωσης των πλειστηριασμών, ο Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «οι πλειστηριασμοί γίνονταν και πριν την κρίση και θα συνεχίσουν να γίνονται και στο μέλλον» και τόνισε πως δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μόνιμα τα αντιλαϊκά μέτρα

«Η επίτευξη των αποδόσεων των δράσεων που έχουν συμφωνηθεί κατά τα έτη 2016 - 2017 και ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021, κατά το μέρος που αφορά την υλοποίησή τους εντός του 2020», βρίσκεται μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των ελέγχων που διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με την «ορθή» εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό επισημαίνεται σε υπηρεσιακή εγκύκλιο που κοινοποίησε χτες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προς τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους κρατικούς φορείς. Πρόκειται βέβαια για τη μονιμοποίηση και τη στενή παρακολούθηση των αντιλαϊκών μέτρων στο σκέλος της κατακρεούργησης των κρατικών κονδυλίων που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και που βέβαια παραμένουν σε ισχύ.

Επιπλέον, στη σχετική εγκύκλιο τονίζεται ότι «η διάθεση του συνόλου των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη». Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει στους κρατικούς φορείς ότι «το ποσοστό αποδέσμευσης των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων εξαρτάται κάθε φορά από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και για το λόγο αυτό είναι πιθανό να μην εγκριθεί η διάθεση του συνόλου των πιστώσεων ορισμένων κατηγοριών δαπανών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ