Τρίτη 2 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΜΟΚΟΣ
Μνημείο για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές στο Νέο Μοναστήρι

Η αποκάλυψη του μνημείου από τον Μιχάλη Γιαλαμούδη, γιο του εκτελεσθέντος Γραμματέα της ΚΟ Νέου Μοναστηρίου του ΚΚΕ το 1942
Η αποκάλυψη του μνημείου από τον Μιχάλη Γιαλαμούδη, γιο του εκτελεσθέντος Γραμματέα της ΚΟ Νέου Μοναστηρίου του ΚΚΕ το 1942
Την Κυριακή 31 Μάη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 12 Νεομοναστηριώτες αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής στις 26 Μάη 1942.

Η εκτέλεση έγινε κατόπιν υπόδειξης του μεγαλοτσιφλικά και συνεργάτη των Ιταλών Μαραθέα, ως τιμωρία γιατί μπήκαν στις αποθήκες του και πήραν λίγα από τα προϊόντα, που οι ίδιοι παρήγαγαν με τον ιδρώτα τους, προκειμένου να τα μοιράσουν σε οικογένειες του χωριού που πεινούσαν.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο σημείο της εκτέλεσης, όπου, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Δομοκού, κατασκευάστηκε ένα λιτό μνημείο με τα ονόματα των εκτελεσθέντων.

Την αποκάλυψη του μνημείου έκανε ο Μιχάλης Γιαλαμούδης, γιος του Σιδέρη Γιαλαμούδη, Γραμματέα την εποχή εκείνη της Οργάνωσης του ΚΚΕ στο χωριό, ο οποίος είχε οργανώσει την επιχείρηση στις αποθήκες του τσιφλικιού, με αποτέλεσμα την εκτέλεσή του.

Στην εκδήλωση μίλησε για το ιστορικό της ημέρας ο αντιδήμαρχος Νίκος Καλημέρης. Κατατέθηκαν στεφάνια από τον δήμαρχο Δομοκού Μπάμπη Λιόλιο, τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δομοκού Χρήστο Νιάνιο, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας και συγγενείς των εκτελεσθέντων.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ