Τρίτη 2 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αντιλαϊκές δεσμεύσεις «στο τετράγωνο», για τα «ταμεία ανάκαμψης» του κεφαλαίου

Αποκαλυπτικές για τα κυβερνητικά παραμύθια οι δηλώσεις Ντομπρόβσκις

Eurokinissi

Αποκαλυπτικές για τα κυβερνητικά παραμύθια οι δηλώσεις Ντομπρόβσκις
«Για την Ελλάδα πράγματι υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά θα ληφθεί υπόψη πρώτα και κύρια από τις ελληνικές αρχές, στον καταρτισμό των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να καταθέσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία θα συμφωνηθούν με την Επιτροπή και στα οποία θα θέτουν συγκεκριμένα ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδότησης. Στόχος μας (...) να είμαστε σίγουροι ότι η χρηματοδότηση χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και τις προκλήσεις που διατυπώνονται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο».

Αυτά σημείωσε χτες μιλώντας στα «Νέα» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, «αδειάζοντας» πλήρως τα κυβερνητικά παραμύθια περί «πακέτων χωρίς δεσμεύσεις», σχετικά με το «Ταμείο Ανάκαμψης» που πρότεινε τις προάλλες η Κομισιόν και επιβεβαιώνοντας με «πανηγυρικό τρόπο» τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις «στο τετράγωνο», που πηγαίνουν «πακέτο» με τις νέες χρηματοδοτήσεις και το «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αντιλαϊκές δεσμεύσεις που, όπως δείχνουν και τα λόγια του αντιπροέδρου, θα έρθουν να προστεθούν στα όσα ήδη υλοποιούνται στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» της ελληνικής οικονομίας, του «μεταμνημονιακού μνημονίου» που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξάλλου, δείχνοντας πως το πρόγραμμα αποτελεί οδηγό για τον οδοστρωτήρα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που βρίσκεται μπροστά, σημείωσε πως «στο εργαλείο αυτό (σ.σ. το πρόγραμμα της Κομισιόν) υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με τις μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οικονομικά και κοινωνικά διαρθρωτικά προβλήματα και υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τις συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα», με τα «μνημόνια διαρκείας» δηλαδή στα οποία είναι αλυσοδεμένοι οι λαοί της Ευρώπης, για να αυγαταίνει τα κέρδη του το κεφάλαιο.

Θυμίζουμε άλλωστε πως η πρόταση της Κομισιόν, που προβλέπει πακτωλό χρημάτων για επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε τομείς που ιεραρχεί το κεφάλαιο («πράσινα» μονοπώλια, «ψηφιακή οικονομία» κ.ο.κ.), ρητά προβλέπει ότι ο μηχανισμός θα ενσωματωθεί στο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», ότι τα κράτη - μέλη θα υποβάλουν «εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές της ΕΕ, χώρια τα όσα θα κληθούν να πληρώσουν οι λαοί και με τα νέα χαράτσια.

Συζήτηση για συγκρότηση «κακών τραπεζών»

Στο μεταξύ, τα ζητήματα της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη αναμένεται να τεθούν στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με φόντο τη βύθιση του ΑΕΠ που έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις στη διάρκεια του τρέχοντος β' τριμήνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση νέου κύκλου επέκτασης των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης, ενδεχόμενο βέβαια που προσκρούει στην αντίθεση άλλων εμπλεκόμενων παικτών, με ευκολία άμεσης πρόσβασης στις χρηματαγορές για άντληση φτηνών κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ βρίσκεται σε «ετοιμότητα για νέο κύκλο νομισματικής χαλάρωσης», που βέβαια θα έρθει να συμπληρώσει τον πακτωλό των κεφαλαίων που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του «Ταμείου Ανάκαμψης» και άλλων προγραμμάτων, με τον λογαριασμό να καταλήγει σε κάθε περίπτωση στους λαούς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδας ετοιμάζει νέα πρόταση σχετικά με τη συγκρότηση λεγόμενης κακής τράπεζας (bad bank), στην οποία θα περιέλθουν τα «κόκκινα» δάνεια και άλλα «προβληματικά» τμήματα των εγχώριων τραπεζών. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΤτΕ σχεδιάζει να προσλάβει διεθνείς συμβούλους με έμφαση στα ζητήματα που σχετίζονται με την αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζικών ομίλων, αλλά και με τα νέα πακέτα κρατικής στήριξης, έτσι ώστε αυτά να κρίνονται συμβατά με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο της ΤτΕ θα έρθει να κουμπώσει με το υπάρχον σχέδιο «Ηρακλής», σε μια εξέλιξη που έρχεται να στηρίξει το εγχείρημα αναφορικά με την απαλλαγή των τραπεζών από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό το βάρος της τρέχουσας κρίσης και με αφορμή το νέο κύμα με τα «κόκκινα» δάνεια, φέρεται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί αναφορικά με τη συρρίκνωση των προβληματικών δανείων μέχρι το τέλος του 2021.

Τα παραπάνω έρχονται να κουμπώσουν με τον νέο λεγόμενο «πτωχευτικό κώδικα», που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από τον Γενάρη του 2021. Σε αυτό το πλαίσιο, καταργούνται και τα τελευταία απομεινάρια προστασίας στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.

Παράλληλα, η συγκρότηση «κακής τράπεζας» άρχισε να συζητείται και σε επίπεδο Ευρωζώνης. Οπως αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης «Moody's», η ΕΚΤ είναι πιθανόν να προτείνει τη σύσταση «κακών τραπεζών», αν τα «κόκκινα» δάνεια της Ευρώπης διογκωθούν σε σημαντικό βαθμό. Οπως επισημαίνουν, η δημιουργία «κακής τράπεζας» θα ήταν θετική για το αξιόχρεο των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς θα συνδυαζόταν σε κάποιο βαθμό με κρατική στήριξη, που «θα βοηθούσε τις τράπεζες να προστατεύσουν τη φερεγγυότητά τους και πιθανόν να αποφύγουν χρεοκοπίες».

Κατρακύλα και ισχυρές «αβεβαιότητες»

Το ΙΟΒΕ, από την πλευρά του, στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας για τον μήνα Μάη διαπιστώνει ότι «η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος που καταγράφεται υπογραμμίζει το βάθος της οικονομικής κρίσης, η οποία αναμένεται να έχει σημαντική διάρκεια και να επηρεάσει δομικά και όχι μόνο συγκυριακά όλους τους τομείς της οικονομίας».

Μάλιστα, η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος συνεχίστηκε παρά και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, «αυτό το "άνοιγμα" δεν συνοδεύτηκε από κάμψη της απαισιοδοξίας, καθώς η κατανάλωση σε πολλούς κλάδους απέχει πολύ από τα επίπεδά της πριν τη νέα κρίση και οι αβεβαιότητες είναι ακόμα ισχυρές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ