Τρίτη 2 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, νέα δεσμά για το λαό

Eurokinissi

Το παιχνίδι της εξαπάτησης για το «Ταμείο Ανάκαμψης» που πρότεινε η Κομισιόν, και ποιος θα το πληρώσει, συνέχισε να παίζει και χτες η κυβέρνηση, την ίδια μέρα που και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωνε ξανά πως το μάρμαρο θα πληρωθεί και πάλι από το λαό, με νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις και «μεταρρυθμίσεις» προς όφελος του κεφαλαίου, συμπληρωματικά στα όσα περιλαμβάνονται στην «ενισχυμένη εποπτεία» που βρίσκεται σε ισχύ.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, επιχειρώντας χτες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών να καλλιεργήσει προσδοκίες στο λαό... για όσα περιμένει το κεφάλαιο, επανέλαβε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι «η Ελλάδα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες», αφού «της αναλογούν πόροι περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ», με προτεραιότητες κλάδους όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι διαβλέπουν νέα πεδία κερδοφορίας.

Παρέπεμψε π.χ. στο ότι «προβλέπεται τετραπλασιασμός του "Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης" προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα», που για το λαό, όπως δείχνει και όλη η μέχρι τώρα πορεία της περιβόητης «απελευθέρωσης», σημαίνει χιλιάδες απολύσεις και ανατροπές εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο, ενεργειακή φτώχεια, καταστροφή του περιβάλλοντος και μεγάλους κινδύνους τόσο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας όσο και την ένταση των ανταγωνισμών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ακόμα ότι το πρόγραμμα «αφορά περισσότερο επιχορηγήσεις και λιγότερο δάνεια», «προσπερνώντας» φυσικά το γεγονός ότι και στη μία και στην άλλη περίπτωση το μάρμαρο το πληρώνουν οι λαοί, είτε μέσα από τους φόρους και τα χαράτσια για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είτε τη διόγκωση των κρατικών χρεών, και κυρίως πληρώνοντας τα σπασμένα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, των αντεργατικών ανατροπών και το πετσόκομμα δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες.

Αυτό άλλωστε αφορούσε και η διαβεβαίωσή του εκ μέρους της κυβέρνησης ότι «δεν θα ξοδέψουμε, αλλά θα επενδύσουμε, με σύνεση και υπευθυνότητα, τους πόρους αυτούς», βασικά δηλαδή ότι η κυβέρνηση θα τους στρέψει όπου απαιτήσει το κεφάλαιο. Χαρακτηριστική ήταν και η αμηχανία με την οποία απάντησε για τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις ότι τάχα «δεν υπάρχουν όροι και περιορισμοί που έχουν να κάνουν με μνημονιακές υποχρεώσεις» στο νέο πρόγραμμα της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα φρόντιζε να διαβεβαιώσει ξανά το κεφάλαιο ότι πρόκειται για «κυβέρνηση μεταρρυθμιστική, που έχει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο», το οποίο θα υποβάλει στην Κομισιόν και όπως είπε «αργότερα θα ενσωματωθεί και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο κάθε φορά επικαιροποιούμε και υποβάλλουμε», προαναγγέλλοντας δηλαδή τους νέους γύρους επίθεσης σε λαό και εργαζόμενους.

Ενδεικτικό εξάλλου είναι πως επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει σύντομα τη «σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», πάγιο αίτημα του κεφαλαίου.

Παρέπεμψε επίσης σε νέες χρηματοδοτήσεις, όπως επιπλέον 350 εκατ. ευρώ για τη «γενική επιχειρηματικότητα», και στη δρομολόγηση νέων προγραμμάτων σε στοχευμένους τομείς, π.χ. με διοχέτευση 40 εκατ. ευρώ για «περιβαλλοντικές υποδομές, εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων και σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων». Καθώς άλλωστε τα πεδία αυτά μυρίζουν κέρδη για το κεφάλαιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης σχεδιάζει την Παρασκευή, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, να μιλήσει στην παρουσίαση του σχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση.

Επιπρόσθετα, καθώς σε αυτή τη φάση βασική προτεραιότητα είναι η στήριξη του τουριστικού κεφαλαίου, την Πέμπτη αναμένεται να στηθεί φιέστα για την παρουσίαση του λεγόμενου προγράμματος για την «επανεκκίνηση του Τουρισμού», με «μίζα» τα αντεργατικά μέτρα για την επιπλέον «ευελιξία» και το τσάκισμα των δικαιωμάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Στο μεταξύ, με αφορμή και το χτεσινό άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας και των camping, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση «θα εξακολουθήσει να αξιολογεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα (...) και ανάλογα θα δέχεται επισκέπτες από χώρες που παρουσιάζουν βελτίωση στην επιδημιολογική τους καμπύλη», προαναγγέλλοντας παραπέρα χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία έτσι κι αλλιώς περιορίζονται σε «δειγματοληπτικούς ελέγχους στους επισκέπτες» (τα θετικά κρούσματα των οποίων θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, με κόστος που θα βαρύνει το ελληνικό Δημόσιο), όλα με στόχο «να έχουμε μια τουριστική σεζόν, έστω μικρότερη, αλλά όχι χαμένη» για τους τουριστικούς ομίλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ