Τρίτη 2 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στα χνάρια των μαχητών του ΕΛΑΣ ο ιστορικός περίπατος

Ιστορικό περίπατο στη γέφυρα των Δικαίων διοργάνωσαν το Σάββατο η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ και η Οργάνωση της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από την ανατίναξη των γεφυρών Δικαίων και Λουτρών, ένα από τα σημαντικότερα αντιστασιακά γεγονότα.

Ο Σταμάτης Γκατζίδης, μέλος της ΤΕ Εβρου, περιέγραψε το χρονικό της ανατίναξης, που υλοποιήθηκε από το 81ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ σε συνεργασία με Αμερικανούς σαμποτέρ. Στόχος της ενέργειας, με την κωδική ονομασία «Σικάγο», ήταν να διακοπεί η τροφοδοσία της ναζιστικής Γερμανίας με χρώμιο, χαλκό κ.λπ. από την Τουρκία, υλικά απαραίτητα για την πολεμική τους βιομηχανία, αφού από το συγκεκριμένο σημείο περνούσαν κάθε μέρα περισσότερα από 200 βαγόνια φορτωμένα με χρώμιο.

Η ανατίναξη έγινε στις 29/5/1944, με έναν τόνο εκρηκτικά που τοποθετήθηκαν στη γέφυρα των Δικαίων από το 1ο τάγμα με διοικητή τον Λεωνίδα Τερζούδη, και στη γέφυρα των Λουτρών από το 2ο τάγμα με διοικητή τον Μανόλη Δημουλά. Το πλήγμα για την πολεμική βιομηχανία των ναζί ήταν τεράστιο, ενώ την επομένη οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της εποχής (BBC κ.λπ.) μετέδιδαν με πανηγυρικό τρόπο σε όλο τον κόσμο τη μεγάλη επιτυχία του ΕΛΑΣ και των σαμποτέρ.

Σημειώθηκε επίσης ότι οι κατοχικές δυνάμεις δίστασαν να προχωρήσουν σε αντίποινα και μαζικές εκτελέσεις, όπως συνήθιζαν, καθώς το ηθικό τους ήταν καταρρακωμένο, ενώ την ίδια περίοδο τα νέα από το ανατολικό μέτωπο ήταν δυσάρεστα γι' αυτούς. Ενίσχυσαν όμως τις δυνάμεις τους στον Εβρο με ένα τάγμα και 10 άρματα μάχης που ήρθαν από την Ουγγαρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ