Τρίτη 2 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Νέα «αποκαλυπτήρια» για την πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ερευνες στα 6 ναυτικά μίλια από Ρόδο, Κρήτη και Κάρπαθο σχεδιάζει η Τουρκία, με οδηγό το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Τη «βεντάλια» των απαράδεκτων διεκδικήσεών της σε όλα τα πεδία συνεχίζει να απλώνει η τουρκική αστική τάξη, με αιχμή το ανυπόστατο σύμφωνο Ερντογάν - Σάρατζ και με αέρα στα πανιά της από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, συνεχίζοντας και έτσι το ξεγύμνωμα των επικίνδυνων μυθευμάτων που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, ότι η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τάχα προστατεύει τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούμενες μέρες έγινε νέο βήμα κλιμάκωσης, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας 7 αιτημάτων της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προς τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλίων και Πετρελαίου της Τουρκίας, για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Και οι 7 περιοχές είναι στο όριο των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των ελληνικών νησιών (στα όρια των χωρικών υδάτων) και συγκεκριμένα: Βορειανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ανατολικά της Κρήτης και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αμφισβητώντας και στην πράξη πλέον το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Οι περιοχές αυτές αποτελούν το ανατολικό άκρο της περιοχής που η Αγκυρα έχει περιλάβει στο χάρτη με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως έχουν διαμορφωθεί και με το παράνομο μνημόνιο Αγκυρας - Τρίπολης, κάνοντας έτσι ηλίου φαεινότερο το γεγονός ότι η Τουρκία προχωράει βήμα βήμα τη δημιουργία τετελεσμένων. Ολα αυτά με τη στήριξη και του ΝΑΤΟ, που και στην περίπτωση της Λιβύης κάνει ολοφάνερα πλάτες στην τουρκική παρουσία στη Λιβύη, στο πλευρό του Σάραταζ, ως ανάχωμα στη ρωσική επιρροή.

Συνεχίζει τον επικίνδυνο εφησυχασμό και την εμπλοκή η κυβέρνηση

Την πραγματικότητα αυτή και τις βαριές της ευθύνες για την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που γεννάνε τεράστιους κινδύνους και υπονομεύουν ολοφάνερα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, επιχείρησε να «κουκουλώσει» και χτες η κυβέρνηση, με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια να σημειώνει ότι η δημοσίευση «εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου», ισχυριζόμενος αμέσως μετά, στο πλαίσιο του επικίνδυνου εφησυχασμού που καταρρέει ξανά με πάταγο, πως τάχα «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα» και «αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Στο μεταξύ, χτες κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα και διενεργήθηκε «αυστηρό διάβημα», ενώ το μεσημέρι έγινε και σύσκεψη στο ΥΠΕΞ προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα, με κυβερνητικές πηγές να διαρρέουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταθέσει ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ αν η τουρκική κυβέρνηση εγκρίνει τα αιτήματα, όπως και αναμένεται.

Πριν από λίγες μέρες, επίσης, η κυβέρνηση επέδωσε ρηματική διακοίνωση στην πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα και στην κυβέρνηση Σάρατζ, καταγγέλλοντας ως παράνομο και άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο καθορισμού ΑΟΖ και υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί η ολοκλήρωση συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας - Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Παρουσιάστηκε αναλυτικά το σημείο στο οποίο είχε φτάσει η διαπραγμάτευση μεταξύ τους την τριετία 2007 - 2010 (πριν βέβαια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, και την ανατροπή Καντάφι), υποδηλώνοντας πως η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχιστεί.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάγιο, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα, στις 9 Ιούνη, με την κυβέρνηση να προσδοκά σε συμφωνίες για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία και αργότερα με την Αλβανία. Στο ίδιο φόντο, ο Ν. Δένδιας συνομίλησε επίσης με τον ομόλογό του της Μάλτας, E. Μπαρτόλο, με θέματα τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης, το Μεταναστευτικό κ.ά.

Προκλήσεις και στην Αγιά Σοφιά

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή το βράδυ η ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης να σπιλώσει ένα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο, την Αγιά Σοφιά, διαβάζοντας εντός της το Κοράνι, στο πλαίσιο της φιέστας για την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Οπως δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, «το να διαβάζεται μέσα στην Αγία Σοφία το Κοράνι και ειδικά το εδάφιο για την κατάκτηση, αυτό είναι το πνεύμα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης», ενώ ο ίδιος ο Ρ. Τ. Ερντογάν τόνισε ότι «οι πρόγονοί μας έβλεπαν την κατάκτηση όχι απλώς ως κατάκτηση γης αλλά ως κατάκτηση της καρδιάς», επικρίνοντας την ελληνική κυβέρνηση για το ότι «στην Αθήνα αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε ούτε ένα τζαμί. Ολα κατεδαφίστηκαν».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η απάντηση στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που έκανε λόγο για «απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα (της Αγιάς Σοφιάς) αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών», καλώντας την Τουρκία «να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα».

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χ. Ακσόι δήλωσε πως «σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της ενοχλήθηκε από την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία», ενώ κάλεσε την Ελλάδα «να απαλλαγεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ».

Στο φόντο επικίνδυνων «διευθετήσεων»

Οι προκλήσεις φυσικά λειτουργούν και ως μοχλός για να προχωρήσουν οι επικίνδυνες «διευθετήσεις», που φέρουν τη σφραγίδα των συμφερόντων του κεφαλαίου και των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του στη «Real» τόνισε ότι «όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, δεν αποκλείουμε κανέναν και δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός (...) Η Ελλάδα θα είναι πάντα ανοιχτή στη συνεννόηση και στην εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με κάθε άλλο κράτος, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση φυσικά ότι οι συνομιλητές της ασπάζονται, λόγω και έργω, τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας (...) Συνεπώς, διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία», όπως άλλωστε απαιτούν και τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Από κοντά και ο Αλ. Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, που αρθρογραφώντας στα «Νέα» τόνισε με νόημα πως «συμμετέχοντας στα διάφορα πολυμερή σχήματα, αποσκοπούμε σε συνεργασίες και όχι σε αποκλεισμούς. Τουναντίον, πιστεύουμε ότι η συμπερίληψη μεγαλύτερου αριθμού χωρών προσδίδει στην περιοχή μας πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα. Δεν αντιλαμβανόμαστε τις διεθνείς μας σχέσεις σαν ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος ή διλήμματος των φυλακισμένων, αλλά σαν ένα συνεργατικό σχέδιο θετικού αθροίσματος».

Και κλείνοντας το μάτι στην αστική τάξη της γείτονα σημείωσε: «Θέλουμε να πιστεύουμε πως στη γειτονική Τουρκία υπάρχει μία μερίδα του πολιτικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας των πολιτών που αντιλαμβάνεται το διεθνές σύστημα με τον ίδιο τρόπο (...) ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο αποδίδουν πολύ περισσότερο από σχέσεις αντιπαλότητας και αντιπαράθεσης. Η Ελλάδα παραμένει πάντα ανοιχτή σε σχέσεις συνεργασίας και αλληλοσεβασμού».

Αλλωστε, στο φόντο και της επαναπροσέγγισης Τουρκίας - Ισραήλ, που ξεγυμνώνει τα κυβερνητικά παραμύθια περί της ασφάλειας που προσφέρουν τα «σχήματα συνεργασίας» της αστικής τάξης, αξίζει να καταγραφεί και το κάλεσμα που διατύπωσε στην «Καθημερινή» ο Γ. Τζογόπουλος, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και εκ των ιδρυτών του Ελληνοϊσραηλινού Φόρουμ, υπό την αιγίδα της ισραηλινής «B'nai B'rith International», για «έναρξη ενός ευρύτερου πολυμερούς διαλόγου για το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή περιφερειακών παικτών, στους οποίους θα συμπεριλαμβάνεται η Αγκυρα».

«Ευρεία προσέγγιση» για «υγιείς σχέσεις» ζητάει ο Μπορέλ

Το ιμπεριαλιστικό παζάρι με την ΕΕ, που «τρέχει» σε όλα τα μήκη και πλάτη, δίνοντας αέρα στα πανιά των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», σημείωσε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με την Τουρκία για το Μεταναστευτικό αν εκείνη δεν σταματήσει τις γεωτρήσεις, προσθέτοντας βέβαια με νόημα πως η σχέση ΕΕ - Τουρκίας δεν μπορεί να αφορά μόνο την μετανάστευση και υπογραμμίζοντας ότι «για να οικοδομήσουμε υγιείς και θετικές σχέσεις, υπάρχουν πολλά ακόμη θέματα: Διεύρυνση, βίζες, Ενέργεια, γεωπολιτική στη Λιβύη και άλλα! Αυτά απαιτούν ευρεία προσέγγιση...».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «το θέμα της Τουρκίας είναι σήμερα το πιο σημαντικό ζήτημα για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ» και ότι «πρέπει να ορίσουμε μια ιεράρχηση, μια κατάταξη για το ποιο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα και να το προχωρήσουμε. Οπότε, θα πάω στο Συμβούλιο (σ.σ. Εξωτερικών Υποθέσεων) μιλώντας στα κράτη - μέλη και θα ζητήσω οδηγίες για το μέλλον».

Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, ο Μπορέλ είπε: «Αυτό που αντιλαμβάνομαι ότι λέει η Τουρκία είναι πως "δεν είμαι εδώ για να σταματήσω τους μετανάστες, πρέπει να μιλήσουμε για πολλά ζητήματα, όχι μόνο να μου δίνεις χρηματοδότηση για να φροντίζω τους μετανάστες". Αν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, κάποια στιγμή θα υπάρξει ξανά πίεση στα σύνορά μας. Πριν συμβεί αυτό, πρέπει να συζητηθεί με την Τουρκία κάθε θέμα κοινού ενδιαφέροντος». Ερωτηθείς δε αν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στις συζητήσεις της ΕΕ με την Τουρκία, απάντησε ότι κάθε κράτος - μέλος μπορεί να έχει τις δικές του «κόκκινες γραμμές» αλλά η Κομισιόν προσπαθεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις των κρατών-μελών και ότι «το θέμα της μετανάστευσης είναι μια ευθύνη που πρέπει να διαμοιραστεί ανάμεσα στα κράτη - μέλη».

Αξίζει τέλος να καταγραφεί και η «θερμή υποδοχή» που επιφύλαξε η διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη, EUCOM, στη συμμετοχή των τουρκικών ιπτάμενων τάνκερ «KC-135» στην «επίδειξη δύναμης» απέναντι στη Ρωσία που έκαναν την Παρασκευή δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου «Β-1Β», πετώντας πάνω από ευρωπαϊκές χώρες και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οπως επισημάνθηκε από την EUCOM, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία παίρνει μέρος σε μια τέτοια συνεργασία. Αλλωστε τόσο τα τουρκικά όσο και τα αμερικανικά «KC-135» απογειώθηκαν από την περιλάλητη βάση του Ιντσιρλίκ, από την οποία οι Αμερικανοί το προηγούμενο διάστημα υποτίθεται ότι σκέφτονταν ακόμα και να αποχωρήσουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ