Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «S-400»
Βήμα κλιμάκωσης, με τη Ρωσία στο στόχαστρο

Σε πλήρη εξέλιξη το ιμπεριαλιστικό παζάρι για τη διατήρηση της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση κυρώσεων σε βάρος της τουρκικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) για την αγορά των ρωσικών συστημάτων «S-400» - με την απαραίτητη «διευκρίνιση» ότι «η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις ΗΠΑ και θέλουμε να συνεχίσουμε την εδώ και δεκαετίες παραγωγική συνεργασία μας» - οι ΗΠΑ πέρασαν χτες στο... παρασύνθημα, κατηγορώντας ευθέως τη Ρωσία ότι «απειλεί τη σταθερότητα της Μεσογείου» και «διασπείρει το χάος» στις χώρες της περιοχής.

Σε ανακοίνωση για τη «ρωσική επιρροή στη Μεσόγειο», ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, απαντώντας στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, «που κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια», κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «υπονομεύει την εσωτερική πολιτική χωρών στην περιοχή της Μεσογείου, υποστηρίζει τον βάναυσο δικτάτορα της Συρίας και τροφοδοτεί τη σύγκρουση στη Λιβύη μέσω οργανώσεων συμμάχων της (...) Η Ρωσία εξακολουθεί να απειλεί τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, μετερχόμενη πολλές τεχνικές προκειμένου να διαδώσει την παραπληροφόρηση, να υπονομεύσει την εθνική κυριαρχία και να διασπείρει το χάος, τις συγκρούσεις και τη διαίρεση στις χώρες της περιοχής».

Από τη μεριά του ο Λαβρόφ επανήλθε χτες, χαρακτηρίζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις «ακόμα μία επίδειξη αλαζονικής συμπεριφοράς προς το Διεθνές Δίκαιο και χρήση παράνομων μονομερών βίαιων μέτρων που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια, δεκαετίες, δεξιά και αριστερά».

Αλλά και ο Ιρανός ΥΠΕΞ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι «ο εθισμός των ΗΠΑ στις κυρώσεις και στην περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου, πάλι σε πλήρη επίδειξη. Καταδικάζουμε σθεναρά τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας και συμπαραστεκόμαστε στο λαό και την κυβέρνησή της».

Σχέσεις που «κλονίζονται» αλλά και συμβολή στην «περιφερειακή ασφάλεια»

Σχολιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ μίλησε για απόφαση που «κλόνισε όλες τις αξίες της συμμαχίας των χωρών μας», έσπευσε όμως να προσθέσει ότι «η επιστροφή στη συνεργασία και την αλληλεγγύη με τις Ηνωμένες Πολιτείες (...) θα προσέφερε μια σημαντική συμβολή στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια». Σημειωτέον, ο Ακάρ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα Ελληνοτουρκικά, επικρίνοντας την Αθήνα για τις NAVTEX που εκδίδει και κατηγορώντας την για «κατάχρηση αυτού του θέματος», κινήσεις που αποτελούν «κακοποίηση» και έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών, για να καταλήξει: «Αντί να διαπραγματευτεί με την Τουρκία, η Ελλάδα βασίζεται σε υποστήριξη από την ΕΕ. Πρέπει να καταλάβουν πως αυτός ο δρόμος που ακολουθούν είναι αδιέξοδος».

Ο ίδιος ο επικεφαλής της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ, μιλώντας στο δίκτυο «HaberTurk» ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις «δεν ήταν έκπληξη» και ότι «δεν θα επηρεάσουν πολύ τις σχέσεις μας».

«Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Οπως είπαν και οι ίδιοι, υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία σε πολλούς τομείς. Και εμείς και αυτοί περιμένουμε πως αυτό θα συνεχιστεί», είπε ακόμα ο Ντεμίρ μιλώντας στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu». Πρόσθεσε ότι «θα βρούμε λύσεις γι' αυτό στους κύκλους μας. Από την πλευρά μας, η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας θα συνεχιστεί, ίσως και πιο γρήγορα (...) Από μία άποψη, οι κυρώσεις θα λειτουργήσουν ως κίνητρο αλλά και ως προειδοποίηση».

Τσαβούσογλου: «Εμείς αλλάζουμε ρότα στην Ανατολική Μεσόγειο»

Στο μεταξύ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας χτες στη Βουλή, είπε ότι «μπορεί να αντιμετωπίζουμε επιβολές και δυσκολίες, αλλά σήμερα κανείς δεν μπορεί να πετύχει τίποτα λυγίζοντας το χέρι της Τουρκίας. Ισα ίσα, εμείς αλλάζουμε τη ρότα στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς λυγίζουμε τα χέρια που κινούνται εναντίον μας».

Επιχειρηματολογώντας για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «σήμερα, αν δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την Τουρκία βήματα στα θέματα της Συρίας, της Λιβύης, της Ανατολικής Μεσογείου, του Καυκάσου, του Αφγανιστάν και του Ιράκ, αυτό οφείλεται στην ενεργή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας» και πρόσθεσε: «Δεν περιμένουμε από όλους να μας αγαπήσουν, αλλά περιμένουμε να σεβαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης, όλοι θα μάθουν να τη σέβονται».

Ενώ, δείχνοντας πως η πολεμική εμπλοκή είναι η άλλη όψη των ιμπεριαλιστικών παζαριών, επανέλαβε ότι «πάντοτε η επιθυμία μας είναι να λύνουμε τα προβλήματα με διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιο της αρχής του "win win" (σ.σ. "όλοι κερδίζουν"), αλλά όπου η διπλωματία είναι ανεπαρκής, δείχνοντας μπόι και παρουσία στο πεδίο της δράσης επιβάλλουμε και πάλι διπλωματία και ειρηνική λύση. Δεν κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στο πεδίο της δράσης για να μείνουμε στο τραπέζι, αλλά διασφαλίζουμε την επιστροφή όλων στο τραπέζι», φέρνοντας ως παράδειγμα τη Λιβύη, όπου «κατεβήκαμε στο πεδίο της δράσης και φέραμε ξανά όλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό έγινε χάρη στην Τουρκία».

Υπογράμμισε ότι «γνωρίζουμε τη Realpolitik πολύ καλά» και αναδεικνύοντας τις σοβαρές αντιθέσεις που δοκιμάζουν και τη ΝΑΤΟική συνοχή, συμπλήρωσε πως «μερικοί σύμμαχοι λένε "ας βγάλουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ", αλλά εμείς είμαστε από τις πιο ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ. Μία από τις χώρες που συνεισφέρουν περισσότερο. Γιατί να βγούμε από το ΝΑΤΟ; Εμείς δεν θέλουμε να βγει κανένας, αλλά αν υπάρχει κάποιος που λέει πως "το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό", αν υπάρχει κάποιος που ενοχλείται από τη δύναμή μας εκεί και θέλει να βγει, ας βγει».

Μιλώντας ειδικά για τις σχέσεις με την ΕΕ, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι δεν είναι «ρεαλιστικό να διακόψουμε όλους τους δεσμούς μας με την ΕΕ» επειδή υπάρχουν διαφωνίες, γιατί σε Εμπόριο, Ενέργεια κ.α. αλληλεπιδρούν τα συμφέροντα, ενώ συμπλήρωσε πως «θέλουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αναπτύσσοντας τις σχέσεις μας ή να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας ξεπερνώντας τα προβλήματα. Είναι καθήκον μας να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, όπου έχουμε δίκιο. Δεν είναι δυνατόν να παραιτηθούμε από την Ανατολική Μεσόγειο μόνο και μόνο επειδή θα επιβληθούν κυρώσεις ή επειδή η ΕΕ θα μας επικρίνει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ