Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Αλλοι 98 θάνατοι και 1.240 κρούσματα - Στους 550 οι διασωληνωμένοι

Αλλοι 98 άνθρωποι προστέθηκαν χτες στους καταγεγραμμένους θανάτους από κορονοϊό στη χώρα, οι οποίοι πλέον φτάνουν συνολικά τους 3.785.

Ανακοινώθηκαν επίσης 1.240 νέα κρούσματα, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα (639 κρούσματα). Η μεγάλη αύξηση συνδέεται με το μεγάλο σκαμπανέβασμα των διαγνωστικών τεστ: Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χτες προέκυψαν από 15.577 μοριακά και 15.360 rapid tests, έναντι μόλις 7.178 μοριακών και 4.801 rapid tests για τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 126.372.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 550 ασθενείς, εκ των οποίων 16 (2,9%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18 - 39 ετών, 212 (38,5%) στην ομάδα 40 - 64 ετών και 322 (58,5%) στην ομάδα άνω των 65 ετών.

Από τα νέα κρούσματα, 270 εντοπίστηκαν στην Αττική, 232 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 21 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων: Λάρισα (78), Κοζάνη (69), Ξάνθη (54), Κιλκίς (52), Ημαθία (49), Πιερία (54). Εισαγόμενα είναι 17 κρούσματα, ενώ υπό διερεύνηση βρίσκονται 10.

Στο μεταξύ, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των ελέγχων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου μέσα από το αυτοκίνητο (drive - through testing) που έγιναν χτες από τον ΕΟΔΥ (συνολικά 1.909 rapid tests), ο υψηλότερος δείκτης θετικότητας καταγράφεται στον δήμο Αγίας Βαρβάρας, στη Δυτική Αθήνα, με ποσοστό 5,88%. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, όπου στο Καυταντζόγλειο ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 4,9% και στο Ποσειδώνιο στο 3,08%. Να σημειωθεί ωστόσο ότι σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, κανένας τέτοιος έλεγχος δεν προβλέπεται για τη Δυτική Αττική, παρά την παραδοχή της κυβέρνησης για τη μεγαλύτερη διασπορά στο Λεκανοπέδιο.

Μεγάλη αύξηση του δείκτη θνησιμότητας - Πολύ χαμηλή κάλυψη με τεστ

Η επεξεργασία των στοιχείων που δίνονται με το σταγονόμετρο καταρρίπτει την έτσι κι αλλιώς προκλητική και μακάβρια προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει επιλεκτικές συγκρίσεις με άλλες χώρες και άλλα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας για να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων του ECDC (Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων της ΕΕ) και του «worldometers», όπως αυτά αποτυπώνονται σε δημοσίευμα του «euro2day.gr», ο δείκτης θνησιμότητας από τον κορονοϊό (ποσοστό θανάτων στο σύνολο των κρουσμάτων) έχει εκτοξευθεί στην Ελλάδα στο 2,98% από τον Οκτώβρη και έπειτα, έναντι 1,63% που ήταν στο πεντάμηνο Ιούλη - Νοέμβρη.

Με το ποσοστό αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται στο δεύτερο κύμα στην 4η χειρότερη θέση σε όλη την Ευρώπη και τη 2η χειρότερη θέση στην ΕΕ (πίσω μόνο από τη Βουλγαρία).

Το στοιχείο αυτό φαίνεται να συνδέεται αφενός με την ιδιαίτερα χαμηλή κάλυψη του πληθυσμού σε διαγνωστικά τεστ (άρα και την υποκαταγραφή των κρουσμάτων και τον μη έγκαιρο εντοπισμό τους), αλλά και να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των υγειονομικών ότι οι τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως και η άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, οδήγησαν σε «φρακάρισμα» των νοσοκομείων και αδυναμία να παρασχεθεί η αναγκαία υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς με κορονοϊό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 37η θέση μεταξύ 47 χωρών της Ευρώπης στη διεξαγωγή τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με τη σχετική αναλογία να υπολογίζεται σε 75.984 τεστ ανά 1 εκατ. κατοίκους.

Προσαρμογές των μέτρων την περίοδο των γιορτών

Χτες, εξάλλου, δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με προσαρμογές στα περιοριστικά μέτρα κατά την περίοδο των γιορτών, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι απαράδεκτες αποφάσεις της κυβέρνησης για το λιανεμπόριο, που προβλέπουν άνοιγμα ακόμα και των μεγάλων εμπορικών κέντρων με «click away».

Ορίζεται επιπλέον ότι τις μέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων επιτρέπονται συναθροίσεις στα σπίτια με ανώτατο όριο 9 άτομα και έως δύο οικογένειες.

Για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών τις ίδιες μέρες, με όριο ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με μέγιστο αριθμό 25 άτομα για τις εκκλησίες και 50 άτομα για μητροπολιτικούς ναούς. Σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και συνεργεία αυτοκινήτων μένουν ανοιχτά τις Κυριακές 20/12 και 27/12.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ