Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Επιχειρηματικά «ντιλ» και εμπλοκή «εις σάρκα μία»

Να αδράξουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα με τη διακυβέρνησή του κάλεσε χτες τους Αμερικανούς «επενδυτές» ο Κυρ. Μητσοτάκης, απευθύνοντας ελληνοαμερικανικό συνέδριο με αντικείμενο τις «επενδύσεις στην Ελλάδα».

Διαβεβαίωσε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι «να έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται» στην περίοδο της πανδημίας. Θύμισε ότι η κυβέρνησή του εξελέγη με μια «πλατφόρμα μεταρρυθμίσεων» για να «αλλάξει τη χώρα», προσθέτοντας ότι η πανδημία «δημιουργεί ευκαιρίες», όπως η αξιοποίηση της τηλεργασίας, που όπως υποστήριξε «ήρθε για να μείνει», πλάι σε όλες τις υπόλοιπες αντεργατικές ανατροπές που αποτελούν το «εύφορο» έδαφος για το κεφάλαιο, θύμισε ότι πλάι στις φοροαπαλλαγές στους ομίλους, τώρα η κυβέρνηση του προσφέρει και νέες εισφοροαπαλλαγές.

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση φέρνει μπροστά «πολυάριθμες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις» και με το σχέδιό της για την εκταμίευση πόρων από το ευρωενωσιακό «Ταμείο Ανάκαμψης».

Παρουσιάζοντας δε τα πεδία όπου οι αμερικανικοί όμιλοι μπορούν με βάση τα παραπάνω να βρουν «ευκαιρίες» μεγάλης κερδοφορίας, με το σχετικό «κονταροχτύπημα» με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, παρουσίασε ως τέτοια την «πράσινη μετάβαση», τον «ψηφιακό μετασχηματισμό», τα δρομολογούμενα για «απαλλαγή» των ελληνικών τραπεζών από «κόκκινα» δάνεια, όπως και τα δίκτυα 5G, καλώντας τους «επενδυτές» να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή για αυτές συγκυρία στην Ελλάδα.

Στη δική του παρέμβαση ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, τόνισε ότι «Οι σχέσεις μας δεν ήταν ποτέ καλύτερες», πρόσθεσε και παρουσίασε ως κοινό στόχο των δύο πλευρών «να αναπτύξουμε τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις στο επίπεδο που είναι ήδη οι στρατιωτικές».

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ηρακλής», περί πώλησης δανείων που διαχειρίζονται σήμερα ελληνικές τράπεζες, ως φιλέτο όπου αποβλέπουν αμερικανικοί «επενδυτικοί» όμιλοι.

Εστίασε σε τοποθετήσεις στην Ελλάδα άλλων ομίλων, όπως η «Microsoft» ή η «Amazon», με βάση και τα προκλητικά προνόμια που τους έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση. Τόνισε το ενδιαφέρον αμερικανικών ομίλων να τοποθετηθούν στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας για τη γεωστρατηγική της θέση ως διόδου στην αγορά των Βαλκανίων, ενώ υπογράμμισε τα ενεργειακά τους σχέδια, μέσα από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και τους αγωγούς που έχουν δρομολογηθεί, για μείωση της διείσδυσης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μίλησε και για την «πράσινη ατζέντα» της ελληνικής κυβέρνησης, στέλνοντας μήνυμα ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να είναι κομμάτι αυτής της ιστορίας», κάνοντας λόγο για ενίσχυση «δίχως προηγούμενο» της ενεργειακής σχέσης των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια.

Αναφέρθηκε και στα ναυπηγεία, στο γεγονός ότι η Σύρος πιστοποιήθηκε ως επισκευαστήριο του 6ου στόλου, όπως και ότι οι Αμερικανοί έβαλαν στο χέρι και την Ελευσίνα, ενώ θύμισε με νόημα την αμερικανική πρόταση για αγορά από την ελληνική κυβέρνηση αμερικανικών φρεγατών. Ευκαιρίες διέβλεψε και στον Τουρισμό.

Επιβεβαιώνοντας πως τα επιχειρηματικά συμφέροντα πάνε χέρι χέρι με τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, κατέληξε χαιρετίζοντας το γεγονός ότι «η Ελλάδα προσφέρει λύσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια». Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις τριμερείς συνεργασίες όπως Ελλάδας και Κύπρου με Ισραήλ ή Αίγυπτο.

Συνάντηση Δένδια - Πάιατ

Εξάλλου χτες για πολλοστή φορά ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ μετέβη, στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου συνάντησε τον υπουργό Ν. Δένδια.

Επισήμως στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι διμερείς σχέσεις (με ανοικτά θέματα την εκ νέου «επικαιροποίηση» της διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας), «περιφερειακά ζητήματα» και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η κυβέρνηση διεκδικεί το ρόλο «σημαιοφόρου» για τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια, μεταξύ άλλων και με επιτάχυνση των επικίνδυνων «διευθετήσεων» και με την Τουρκία για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρέσβης των ΗΠΑ ενημέρωσε τον υπουργό για την προχθεσινή ανακοίνωση επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, που η κυβέρνηση εμφανίζει ως τάχα επιβεβαίωση του ρόλου των ΗΠΑ ως «ασπίδα» απέναντι στην Τουρκία, σε αντιπαράβολη με το ρόλο της ΕΕ.

Επίσης, ο υπουργός συναντήθηκε και με τον πρέσβη του Κατάρ, Abdulaziz Ali Al-Naama, μετά από τη συνάντηση που είχε ο τελευταίος με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρεμβληθεί στη σχέση των Καταριανών με την Τουρκία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χέρι χέρι «επενδύσεις» και ανταγωνισμοί(2021-03-04 00:00:00.0)
Στο «στόμα του λύκου» βάζουν το λαό τα σχέδια των ΗΠΑ(2020-06-10 00:00:00.0)
Ανεπιθύμητος ο εκπρόσωπος των φονιάδων ιμπεριαλιστών!(2019-09-21 00:00:00.0)
Δεν έχουν τέλος τα αμερικανικά «συγχαρητήρια»(2018-07-06 00:00:00.0)
Οικειότητες(2017-10-08 00:00:00.0)
Ο ...κατατοπιστικός Αμερικανός πρέσβης(2016-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ