Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις ανάγκες των νεφροπαθών στην πανδημία

Τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους νεφροπαθείς, εξαιτίας της μετατροπής των νοσοκομείων σε μιας νόσου, αναδεικνύει η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ασφαλή φροντίδα των νεφροπαθών με μαζικές προσλήψεις προσωπικού στις Νεφρολογικές κλινικές και επίταξη ιδιωτικών κλινικών.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 1.500 άνθρωποι που έχουν ανάγκη από συστηματικές υπηρεσίες αιμοκάθαρσης. Τα νοσοκομεία αδυνατούσαν και πριν από την πανδημία να καλύψουν αυτές τις ανάγκες αφού μόλις το 1/3 αυτών των ασθενών λάμβαναν τη θεραπεία τους στις δημόσιες μονάδες. Οι υπόλοιποι αναγκάζονταν να πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες πατάνε πάνω στις ελλείψεις του ΕΣΥ για να θησαυρίζουν.

Την περίοδο της πανδημίας, ενώ δόθηκε εντολή στα νοσοκομεία να εξασφαλίσουν ασφαλή σημεία για τη νοσηλεία νεφροπαθών και την αιμοκάθαρση, η ουσιαστική μετατροπή τους σε μονάδες μιας νόσου τα καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνα για την εξυπηρέτηση αυτών των ανθρώπων οι οποίοι ανήκουν σε μία από τις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ετσι, στα νοσοκομεία σήμερα οι νεφροπαθείς συνυπάρχουν στους ίδιους χώρους με κρούσματα κορονοϊού και το ελάχιστο προσωπικό που τους εξυπηρετεί αξιοποιείται και σε κλινικές και ΜΕΘ Covid. Οι ασυμπτωματικοί - θετικοί στον Covid νεφροπαθείς αναγκάζονται να νοσηλευτούν για πολλές μέρες καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κάνουν αιμοκάθαρση.

Οπως σημειώνει η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, οι ευθύνες της κυβέρνησης «είναι εγκληματικές και τα θύματα της επικίνδυνης αυτής πολιτικής είναι πολύ περισσότερα από αυτούς που νόσησαν από κορονοϊό».

Εξηγεί ότι «αυτή η κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας, όπως ισχυρίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, αλλά συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης» γιατί τα μέτρα προστασίας που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές «θα δημιουργούσαν κόστος για τα ταμεία του κράτους, το οποίο θεωρείται ανεπίτρεπτο για την κυβέρνηση, που κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να χρηματοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να διαφυλάξει την κερδοφορία τους».

Τονίζει ότι ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανεχτούν άλλο τη βαρβαρότητα που προκαλεί αυτή η πολιτική και φτάνει στο σημείο «να θέτει σε κίνδυνο εκείνους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τους ανθρώπους με αναπηρία και εν προκειμένω τους νεφροπαθείς. Είναι πραγματικά ντροπιαστικό στον 21ο αιώνα να αδυνατούν τα συστήματα Υγείας να παράσχουν μια τόσο ζωτική θεραπεία όπως η αιμοκάθαρση».

Σημειώνει ότι «πρέπει να ανοίξει σήμερα η συζήτηση για το τι σύστημα Υγείας έχουμε ανάγκη. Από σήμερα να γίνει κατανοητό ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν χωρά στα στενά πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας και των στυγερών νόμων της κερδοφορίας. Από σήμερα να διαμορφωθεί κριτήριο για το ποιες είναι οι σύγχρονες ανάγκες και το πώς μπορούν να ικανοποιηθούν ως προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές ανατροπές σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας».

Καλεί τους υγειονομικούς, τους ανθρώπους με νεφροπάθειες και τις οικογένειές τους να παλέψουν οργανωμένα για τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και της ζωής, για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των αναγκών σε αιμοκάθαρση.

Να διεκδικήσουν, άμεσα, με ευθύνη της κυβέρνησης:

  • Στο πλαίσιο της ανάγκης για επίταξη του συνόλου του ιδιωτικού τομέα Υγείας, να επιταχθεί ιδιωτική πολυκλινική με αποκλειστική αρμοδιότητα τη νοσηλεία και φροντίδα των κρουσμάτων Covid σε νεφροπαθείς.
  • Να επιταχθούν, επίσης, οι ιδιωτικές κλινικές αιμοκάθαρσης για να συμβάλουν στην εξυπηρέτηση όλων των υπόλοιπων νεφροπαθών.
  • Να γίνονται δωρεάν τακτικά προληπτικά τεστ Covid στους νεφροπαθείς και το αντίστοιχο προσωπικό.
  • Να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών και ειδικών ιατρών ώστε να στελεχώσουν ανάμεσα σε άλλα και τις Νεφρολογικές κλινικές.
  • Να ληφθούν ειδικά μέτρα για τα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος των νεφροπαθών σε περίπτωση που νοσήσουν, αξιοποιώντας επίταξη δωματίων ξενοδοχείων για τη διαμονή τους με ταυτόχρονη κάλυψη από το κράτος οποιασδήποτε ανάγκης σε φροντίδα που θα εκλείψει από τον νεφροπαθή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ