Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
Πιέζουν για επίσπευση της έγκρισης εμβολίου

Στις 23/12 η έγκριση του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Ξεπερνούν τα 73,2 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τα 1,628 εκατ. οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι από επιπλοκές της Covid-19 σε όλο τον κόσμο, ως συνέπεια της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας και ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Την ώρα που εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει ήδη σε ορισμένες χώρες του κόσμου, όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δέχεται πιέσεις να εγκρίνει γρήγορα το εμβόλιο που ανέπτυξαν η αμερικανική «Pfizer» και η γερμανική «BioNTech», όπως προκύπτει από δημοσιεύματα και δηλώσεις.

Χτες ανακοινώθηκε ότι η έγκριση θα γίνει τελικά στις 23 Δεκέμβρη.

Επίσης, τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι από την Κυριακή στη νοτιοανατολική Αγγλία παρατηρήθηκε μία νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, κάτι που δεν είναι σπάνιο, και έχουν καταγραφεί περίπου 1.000 κρούσματα. Εχει ενημερωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το υπουργείο Υγείας της χώρας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Παρακολουθούμε την κατάσταση για να εντοπίσουμε οποιεσδήποτε αλλαγές γρήγορα, προκειμένου να κατανοήσουμε τον πιθανό κίνδυνο που μπορεί να δημιουργήσει μια παραλλαγή. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το στέλεχος προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια, αν και ανιχνεύεται σε μια ευρεία γεωγραφία, ειδικά όταν εντοπίζονται αυξημένες περιπτώσεις».

Στο μεταξύ, σε μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών επιστρέφουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως στη Γερμανία, στην Ολλανδία, που προχωρά σε γενικό lockdown πέντε εβδομάδων, στη Δανία, στην Αγγλία, στην Ιταλία, στην Τσεχία κ.α., με κόστος για τις καπιταλιστικές οικονομίες τους.

Αλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη ή το Μπαχρέιν, έχουν ήδη αρχίσει τις δικές τους εκστρατείες εμβολιασμού. Χτες η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (JFDA) της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι έδωσε άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech».

Ο EMA, με έδρα στην Ολλανδία, αυτό το διάστημα εξετάζει τη χορήγηση αδειών χρήσης διαφόρων εμβολίων, ενώ την περασμένη βδομάδα έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης, κατά την οποία φέρονται να εκλάπησαν αρχεία που συνδέονται με τις «Pfizer» - «BioNTech». Η «Moderna» ανακοίνωσε χτες πως κατά την κυβερνοεπίθεση οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε ορισμένα έγγραφα που σχετίζονται με συνομιλίες πριν από την υποβολή του υποψήφιου εμβολίου της στον Οργανισμό.

Στη Ρωσία ο εμβολιασμός με το «Sputnik-V» ξεκίνησε σε 1.229 ιατρικά ιδρύματα σε όλες τις περιφέρειες, δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας της χώρας, επισημαίνοντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές στις υλικοτεχνικές υποδομές για να ελεγχθεί η αλυσίδα διανομής του εμβολίου.

Και ενώ στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο τα προβλήματα και οι ελλείψεις στο σύστημα Υγείας έχουν χτυπήσει «κόκκινο», η κυβέρνηση διαφημίζει τα κέντρα εμβολιασμού, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει στη στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων με το αναγκαίο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα πρέπει εκτός από τον εμβολιασμό να αναλάβουν το ρόλο της επιτήρησης για τυχόν παρενέργειες και της συλλογής επιστημονικών δεδομένων μετά τον εμβολιασμό.

Στην πρώτη φάση, όπως έχει ανακοινωθεί, θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι φιλοξενούμενοι σε κλειστές δομές (Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.λπ.) μαζί με το προσωπικό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ