Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Πέτρα πάνω στην πέτρα» για τον λαό, για τις «δομικές μεταρρυθμίσεις» του κεφαλαίου

INTIME NEWS

Ο προϋπολογισμός συνεχίζει τις «δομικές μεταρρυθμίσεις» για την «ανάπτυξη» του κεφαλαίου, διαβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, κλείνοντας χτες τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «επεκτείνει τις ασφαλιστικές και φορολογικές ελαφρύνσεις για να τονωθούν η ζήτηση και οι επενδύσεις».

Με την παραδοχή ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας, ο πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό τον μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας μια «μαγική εικόνα» με αύξηση τάχα κονδυλίων στην Υγεία, χιλιάδες προσλήψεις προσωπικού κ.ο.κ., ενώ αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «σπρώξει παραπέρα» την εκδήλωση των πιο σφοδρών επιπτώσεων της καπιταλιστικής κρίσης που θα φορτώσει στις πλάτες του λαού, εστίασε σε μέτρα όπως η «επιστρεπτέα προκαταβολή», για να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση ασκεί φιλολαϊκή πολιτική απέναντι στους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Για να χρυσώσει, δε, το χάπι στα μικρομάγαζα που έχουν κατεβάσει ρολά, εξήγγειλε ότι Γενάρη και Φλεβάρη οι μαγαζάτορες, που με απόφαση του κράτους μένουν κλειστοί, θα πληρώσουν το 20% του ενοικίου τους, οι δε ιδιοκτήτες θα εισπράξουν το 60% του ενοικίου με συμβολή του κρατικού κορβανά.

Ενώ στη γνωστή λογική του «μη χείρον βέλτιστο» για τον λαό, υποστήριξε ότι με τα μέτρα που πήρε, απέφυγε μια έκρηξη της ανεργίας, «έστω με μια χαμηλή απώλεια στο εισόδημα», όπως παρουσίασε τη νέα μεγάλη χασούρα στον προϋπολογισμό των λαϊκών νοικοκυριών.

Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε περιχαρής για την «αξιοπιστία» που έχει ανακτήσει η χώρα απέναντι σε «εταίρους» και «αγορές», για το γεγονός ότι δανείζεται με χαμηλότερα από το παρελθόν επιτόκια, χρηματοδοτώντας φθηνότερα τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους. Παρέπεμψε σε ανακοινώσεις ξένων εταιρειών, που έρχονται και «επενδύουν» στην Ελλάδα, προσπερνώντας ότι τους έχει στρώσει χαλί, με σειρά αντεργατικά μέρα και διασφαλισμένα πεδία κερδοφορίας.

Μπούσουλάς τους, άλλωστε, η έκθεση Πισσαρίδη, στην οποία αναφέρθηκε και χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, βάζοντας μάλιστα στον Αλ. Τσίπρα το - αφοπλιστικό - ερώτημα «πού διαφωνούμε;» στις προτάσεις της Επιτροπής, αναδεικνύοντας τη στρατηγική τους ταύτιση στα προτάγματα του κεφαλαίου και καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει και τις δικές της προτάσεις, ώστε να καταλήξουν σε μια τέτοια σύνθεση, βάζοντας ως μεγάλο πρόβλημα «τη φορολόγηση της εργασίας», τις «υψηλές εργοδοτικές εισφορές».

Στάθηκε και στο «Σχέδιο Ανάκαμψης» της κυβέρνησης, που προβλέπει μέτρα για τα επόμενα 7 χρόνια, με βάση τις «προδιαγραφές» κεφαλαίου και ΕΕ, μιλώντας για «συνολικό αναπροσανατολισμό της οικονομίας», με προτεραιότητες όπως η «πράσινη μετάβαση» και «με λιγότερο κράτος εκεί που δεν το χρειαζόμαστε», ανοίγοντας νέους χρυσοφόρους τομείς στο κεφάλαιο, υπονομεύοντας παραπέρα τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες σε κάθε τομέα.

Το μαύρο άσπρο έκανε ο πρωθυπουργός και για τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας ότι είναι σαφέστερες από ποτέ απέναντι στην Τουρκία, ενώ για να «τεκμηριώσει» πως «η πίεση προς την Τουρκία σταδιακά αυξάνει», παρέπεμψε και στις αποφάσεις των ΗΠΑ για «εφαρμογή σημαντικών στοχευμένων κυρώσεων», που η Ελλάδα «ως μέλος του ΝΑΤΟ χαιρετίζει».

Ενώ επιβεβαιώνοντας πως κι αυτές οι αποφάσεις εντάσσονται στο ιμπεριαλιστικό παζάρι για τη συγκράτηση της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με τα ανάλογα «ανταλλάγματα», επανέλαβε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι «να αποκαταστήσει έναν δίαυλο με την Τουρκία, να πέσουν οι τόνοι» και «η απειλή κυρώσεων να οδηγήσει την Τουρκία, με τα δικά της βήματα, σε αλλαγή συμπεριφοράς», ώστε να κάτσουν στο τραπέζι των διευθετήσεων για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, πηγαίνοντας και στη Χάγη αν δεν καταλήξουν σε μεταξύ τους συμβιβασμό.

Στο μεταξύ, αναγγέλλοντας μια νέα κούρσα εξοπλισμών για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, είπε ότι σύντομα υπογράφεται σύμβαση με τη Γαλλία για προμήθεια 18 μαχητικών «Ραφάλ», με την Γαλλίδα υπουργό Αμυνας Φλ. Παρλί να αναμένεται στην Αθήνα για το κλείσιμο του «ντιλ» στις 23 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ