Σάββατο 19 Ιούνη 2021 - Κυριακή 20 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τη δουλειά μας στον κλάδο των super market με αφορμή το 2ο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ

Το περιεχόμενο των Θέσεων του 2ου κειμένου της Κεντρικής Επιτροπής νομίζω ότι πραγματικά εκφράζει το βήμα που θέλουμε να κάνουμε για να μελετάμε και να βλέπουμε τις εξελίξεις από την σκοπιά της στρατηγικής μας. Ιδιαίτερα τα ζητήματα της διεθνούς πραγματικότητας και του πολιτικού - στρατιωτικού πλαισίου του σύγχρονου κόσμου πρέπει να μπαίνουν πιο σταθερά στην φαρέτρα των επιχειρημάτων μας, στη βοήθεια παρακάτω στις ΚΟΒ κι όχι μόνο μπροστά στην όξυνση κάποιων εξελίξεων. Είναι όρος να μπουν στην δουλειά των κλαδικών οργάνων και των στελεχών ατομικά που είναι χρεωμένα σε αυτήν για να προχωρήσει ο επαναστατικός σκοπός μας.

Για παράδειγμα στη δουλειά μας στον κλάδο του Εμπορίου κι ειδικά στους μονοπωλιακούς ομίλους των super market πρέπει να πάρουμε υπόψη:

Οτι υπάρχει αυτήν τη στιγμή η μπροστινή εικόνα του κλάδου που αναφέρεται σε τεράστιους τζίρους - ρεκόρ κερδοφορίας όπως και αύξηση της εντατικοποίησης, των εργατικών ατυχημάτων, των συνεπειών της πανδημίας όπως με τον πρόσφατο θάνατο συναδέλφου στον «Σκλαβενίτη».

Ομως η δουλειά μας δεν θα είναι ολοκληρωμένη, δεν θα χτυπάει στην καρδιά, αν δεν πάρουμε υπόψη τη μεγάλη εικόνα που λέει ότι:

Εχουμε την είσοδο στη χώρα μας και στην περιοχή μας ενός μονοπωλίου ρωσικών συμφερόντων η οποία είναι η μεγαλύτερη discount αλυσίδα στη Ρωσία με 1.200 καταστήματα και με ένα κολοσσιαίο πλάνο επέκτασης μαζί με τη χώρα μας, σε Γαλλία, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία.

Εχουμε έναν κλάδο ο οποίος μπαίνει στα ραντάρ εξαγοράς ενός από τα μεγαλύτερα fund στον κόσμο που ενδιαφέρθηκε πρόσφατα για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της μεγαλύτερης αλυσίδας super market πανελλαδικά.

Εχουμε επίσης, με αφορμή και την πανδημία, την επιβεβαίωση ότι ο μεγαλύτερος εργοδότης σε απασχόληση προσωπικού στην Κεντρική Μακεδονία είναι ένας όμιλος super market o οποίος μεγαλώνει το δίκτυό του και πανελλαδικά.

Εχουμε όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου, ανακοινώσεις ότι θα προχωρήσει παραπέρα, τα επόμενα 3-5 χρόνια η συγκεντροποίηση του κλάδου.

Τις παραπάνω εξελίξεις, που μπορεί να μην τις βρίσκουμε καθημερινά μπροστά μας, εννοώντας και στην κουβέντα με τους συναδέλφους, ωστόσο είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να μπουν στη δουλειά μας, στην ιδεολογική και πολιτική διαπάλη ώστε να αναδείξουμε και να διαλύσουμε:

1. Τον μύθο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, των επενδύσεων και του ανταγωνισμού που φέρνει δουλειές, ενώ έχουμε τρανταχτά παραδείγματα και στον κλάδο από μονοπωλιακούς ομίλους που έβαλαν την κερδοφορία τους πάνω από οποιαδήποτε δουλειά εργαζόμενου κι έστειλαν την επένδυσή τους σε άλλες καπιταλιστικές χώρες (το 2010 αλυσίδα γερμανικών συμφερόντων που έκλεισε τα 50 καταστήματα στη χώρα μας).

2. Τον μύθο του κράτους που «αν θέλει να είναι καλό για τον κόσμο, πρέπει να πάρει μέτρα και να προσελκύσει επενδύσεις», ενώ μπορεί να γίνει φανερό και στον κλάδο ότι κάθε καπιταλιστικό κράτος πρώτα και κύρια προωθεί τα συμφέροντα των δικών του μονοπωλίων μέσα από τα οποία προωθεί τα δικά του γεωστρατηγικά συμφέροντα π.χ. η πρώτη σε μέγεθος καπιταλιστική οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, αναγνωρίζει μονοπωλιακό όμιλο super market γερμανικών συμφερόντων ως stiftung (φιλανθρωπικό όμιλο δηλαδή), με αποτέλεσμα η μητρική εταιρεία στη Γερμανία να απολαμβάνει μηδενικής φορολογίας από το γερμανικό κράτος, διασφαλίζοντας έτσι την κερδοφορία της, την επέκτασή της σε δεκάδες χώρες και το πάνω χέρι στον ανταγωνισμό.

3. Να χτυπήσουμε τον μύθο του «καλού αφεντικού και εργοδότη» όταν με αφορμή την πανδημία και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς αποκαλύφθηκε ότι αποτελούσε στρατηγική επιλογή των μονοπωλίων του κλάδου πανευρωπαϊκά να μην παρθούν μέτρα προστασίας. Είναι πρόσφατα τα συνθήματα συναδέλφων έξω από καταστήματα super market σε Γαλλία και Ιταλία «τα κέρδη σας οι νεκροί μας» όπως και η έρευνα που έγινε πριν λίγους μήνες στη Μ. Βρετανία για το πώς μεταδίδεται ο ιός στους συγκεκριμένους χώρους.

Με τη μεγάλη και συνολική εικόνα να βοηθήσουμε τις δυνάμεις μας καθοδηγητικά και να αναδείξουμε ότι η όξυνση των ανταγωνισμών δεν έχει μόνο την πλευρά της στρατιωτικής επέκτασης και του ανταγωνισμού, αλλά και αυτή μονοπωλίων που έχουν αναφορά στο κράτος προέλευσης και η μεταξύ τους διαμάχη οξύνεται. Ο ανταγωνισμός για παράδειγμα 2 μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων super market, που δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας, εκφράζει τον ανταγωνισμό που έχουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Να αναδείξουμε καλύτερα ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και η εργοδοσία στον κλάδο ή σκοπεύει να πάρει είναι ζήτημα ταξικής τους επιλογής και ότι η λογική κόστους - οφέλους είναι λογική που διαπερνά όλη την καπιταλιστική οικονομία, από τους βασικούς κανόνες της.

Να δουλέψουμε στον κλάδο από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών αναγκών, που αυτό μεταφράζεται στο ότι τα εκατομμύρια των εμπορευμάτων που παράγονται - φορτώνονται - διακινούνται και πωλούνται στα καταστήματα σε μία κεντρικά σχεδιασμένη σοσιαλιστική οικονομία δεν θα είχες το «παράλογο» φαινόμενο ένας ταξινομητής (picker) σε μία αποθήκη super market να φορτώνει καθημερινά κιβώτια που φτάνουν και τα 200 λίτρα γάλα ο ένας, και να μην φτάνει να αγοράσει κάποιες φορές για το παιδί του.

Να δώσουμε περισσότερο βάθος στη σκέψη των συναδέλφων, έχοντας εμπιστοσύνη σε αυτούς, ανοίγοντας ζητήματα και πλευρές από την πρότασή μας, την προοπτική που παλεύουμε, ακόμα και αν τώρα μπορεί να επηρεάζονται από ιδεολογήματα που πατάνε στον χώρο όπως «ευτυχώς εμείς έχουμε δουλειά, δες τι γίνεται γύρω μας». Οι αντικειμενικές συνθήκες δουλειάς, η μεγάλη εικόνα, η προοπτική μας μπορεί να πείσει, να δημιουργήσει ρήγματα. Αυτό δείχνει και η πρόσφατη πείρα μας τον τελευταίο χρόνο.

Συμφωνώ με τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 21ο Συνέδριο όπως εκφράζονται και μέσα στο 2ο κείμενο.


Χ. Κ.
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ