Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Διαδήλωσαν ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν χτες στο πλαίσιο της πανυγειονομικής απεργίας

Αθήνα
Αθήνα
«

Οχι στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις!»: Αυτό ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν χτες, στην πανυγειονομική απεργία που απλώθηκε σε όλη τη χώρα, σε δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, με τους υγειονομικούς να διατρανώνουν την αντίθεσή τους στο «νέο ΕΣΥ», στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή του, στο κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών, στη διεύρυνση των «φθηνών» και αναλώσιμων εργαζομένων. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε από την πλατεία Μαβίλη και από τα πρώτα της βήματα συνάντησε τον κρατικό αυταρχισμό, αφού δέχτηκε την απρόκλητη παρέμβαση ισχυρών και πλήρως εξοπλισμένων αστυνομικών δυνάμεων, που επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν και να βάλουν σε στενό κλοιό τους υγειονομικούς. Κάτω από την άμεση και αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων τελικά αποχώρησαν. Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας στη Β. Σοφίας, καθώς περνούσε από τα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου, σωματεία εργαζομένων έπαιρναν θέση στον αγώνα για άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με επείγουσες διαδικασίες. Για άρση της αναστολής εργασίας, άμεση ένταξη στα ΒΑΕ. Για ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών. Για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
Σωματεία και εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «Μεταξά», «Αττικόν», Λαϊκό, «Αγιος Σάββας», Δρομοκαΐτειο, «Γεννηματάς», Ερυθρός, «Ελενα», «Αγία Ολγα», Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Ασκληπιείο Βούλας, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, «Ελπίς» μαζί με συναδέλφους τους από την περιφέρεια, όπως το «Ιπποκράτειο» και το «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης, το ΚΥ Γουμένισσας και το Σωματείο Καθαριστριών Νοσοκομείου Πατρών, διαδήλωσαν μέχρι το υπουργείο Υγείας. Εκεί, αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καταληχθεί το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ». Για τους 6.500 εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (σε καθαριότητα και φύλαξη) που λήγουν οι συμβάσεις τους διαδοχικά μέχρι τις 31/12, έκανε λόγο για «μικρή παράταση» χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση. Ενώ, αρνήθηκε επίμονα να παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» που λήγουν στις 31/10 και η διοίκηση προχωράει την ανάθεση σε εργολάβους. Για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης σημείωσε ότι δεν προβλέπεται να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οδό Αριστοτέλους, στο κέντρο της πόλης, πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Ανέδειξαν ότι ενώ το 4ο κύμα της πανδημίας φουντώνει ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, δεν παίρνει κανένα μέτρο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση με μαζικές προσλήψεις και επιπλέον διατηρεί εκατοντάδες υγειονομικούς σε αναστολή εργασίας.

Λάρισα
Λάρισα
Την ίδια ώρα, όπως κατήγγειλε ο Χρήστος Καραχρήστος, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ, «τμήματα και κλινικές κλείνουν όπως η Ψυχιατρική ενηλίκων του νοσοκομείου "Παπανικολάου" με 18 ασθενείς, για να μετακινηθεί προσωπικό προκειμένου να καλύψει ανάγκες στις κλινικές Covid, γιατροί και νοσηλευτές μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από πόλη σε πόλη».

Το γεγονός ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πιέζει καθημερινά και περισσότερο, επιβεβαιώνεται και από την πληροφορία ότι στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» αποφασίστηκε η αύξηση των κλινών ΜΕΘ για Covid περιστατικά με ταυτόχρονη συρρίκνωση των κλινών ΜΕΘ για τις άλλες ασθένειες. Ετσι ενώ μέχρι χτες υπήρχαν 7 κλίνες ΜΕΘ Covid και 12-13 κλίνες για άλλες ασθένειες, αποφασίστηκε να αντιστραφούν οι αναλογίες με ταυτόχρονη χωροταξική μεταφορά, αφού βρέθηκαν να νοσηλεύονται 8 ασθενείς με κορονοϊό διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, μια κατάσταση που παραπέμπει ξανά σε συνθήκες Οκτώβρη - Νοέμβρη 2020, όταν τα νοσοκομεία είχαν μετατραπεί σε μιας νόσου.

Να μην κλείσει η ΜΕΘ στην Πέλλα

«Δωρεάν Υγεία για μας και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση και μας δικαίωμά μας». Με αυτό το σύνθημα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και ο λαός της περιοχής, που συγκεντρώθηκε χτες το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου της Εδεσσας, διαμήνυσε την απόφασή του να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια κυβέρνησης και υπουργείου να κλείσει τη ΜΕΘ του νοσοκομείου και να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις δομές Υγείας στο νομό Πέλλας.

Εδεσσα
Εδεσσα
Στην κινητοποίηση, στο πλευρό των εργαζομένων του νοσοκομείου συμμετείχαν οι μαθητές του Τμήματος Υγείας του 1ου ΕΠΑΛ Εδεσσας μαζί με εκπαιδευτικούς του σχολείου, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες αποφασίστηκε η μετατροπή της ΜΕΘ Εδεσσας σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) τριών κλινών και η μετακίνηση δύο εκ των τριών γιατρών της στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, όπου σχεδιάζεται η λειτουργία 12 κλινών ΜΕΘ με συνολικό προσωπικό μόλις 3 γιατρούς.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Μπάμπης Αποστολίδης, πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, η οποία συνεχίζοντας τις αγωνιστικές δράσεις, οργανώνει σύσκεψη φορέων του νομού, αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί, στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Εδεσσας.

Στη Θεσσαλία

Μαχητικές ήταν οι συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στις πόλεις της Θεσσαλίας, με τους υγειονομικούς να εκφράζουν την αγωνία τους για το φούντωμα της πανδημίας στην περιοχή. Στη Λάρισα, η συγκέντρωση έγινε στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου, με τον Νίκο Νταφούλη, πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, να επισημαίνει ότι για μια ακόμα φορά είναι πλήρεις οι ΜΕΘ. Οπως είπε, «υπάρχουν Κλινικά Τμήματα τα οποία είτε έχουν απολέσει το 50% του ειδικού ιατρικού προσωπικού του και μέρος του ήδη ελλιπούς έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού, είτε στελεχώνονται από 2 μόνο ειδικούς γιατρούς, αδυνατώντας να καλύψουν πλήρως το μηνιαίο πρόγραμμα εφημέρευσης (Τμήματα Ουρολογίας και Παιδιατρικής)».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «είμαστε εδώ για να χτίσουμε ένα τείχος στα σχέδια της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ"». Ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Θανάσης Αθανασιάδης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας.

Στην Καρδίτσα, η συγκέντρωση έγινε στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου με τη συμμετοχή και άλλων μαζικών φορέων, όπου μίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών, Εκτορας Γάζος. Στα Τρίκαλα, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε έξω από το ΤΕΠ.

Σε άλλες πόλεις

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί στα Γιάννενα με πρωτοβουλία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου και του Συλλόγου Εργαζομένων Γ. Νοσοκομείου «Χατζηκώστα». Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ενώ ξεχώρισε η παρουσία σημαντικού αριθμού υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή. Στην Πρέβεζα ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου πραγματοποίησε κινητοποίηση στην είσοδο του νοσοκομείου, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Λευκάδα, Κέρκυρα και Αρτα.

Τη δική τους απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» έδωσαν οι υγειονομικοί και στην Πάτρα, που μετά από κάλεσμα της Ενωσης Νοσοκομειακών προχώρησαν σε συγκέντρωση έξω από την 6η ΥΠΕ και παράσταση στον υποδιοικητή της. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, η δημοτική αρχή της πόλης με την αντιδήμαρχο, Βίβιαν Σαμούρη, καθώς και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ανέδειξε για μία ακόμη φορά ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε στο κέντρο της Χαλκίδας.

Μαζική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο, από το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ). Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι σωματείων, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δημήτρη Βρύσαλη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και ακολούθησε πορεία η οποία κατέληξε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ