Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Σκληρή ισχύ» αλλά και «πρωτοβουλίες διαλόγου» προτάσσει η Τουρκία

«

Αναλάβαμε δράση για να καταστήσουμε σαφές ότι η κυριαρχία και τα νόμιμα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι διαπραγματεύσιμα», δήλωσε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η μέθοδός της είναι σωστή για να επιλύονται συγκρούσεις, να μειώνεται η ένταση και να προστατεύονται τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα. Πρόσθεσε ότι «χρησιμοποιούμε τη σκληρή ισχύ μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες επιλογές και μόνο για να αναληφθεί πρωτοβουλία διαλόγου και διπλωματίας». Ισχυρίστηκε δε ότι «η παρουσία μας στη Συρία και τη Λιβύη εξασφάλισε τη σταθερότητα στο έδαφος, απέτρεψε την παράνομη μετανάστευση και την τρομοκρατία και άνοιξε τον δρόμο για τη διπλωματία», εκτιμώντας ότι «συνδυάζουμε τα μαλακά και σκληρά στοιχεία της ισχύος με έξυπνο τρόπο. Γι' αυτό ορίζουμε την εξωτερική μας πολιτική ως "επιχείρηση". Επειδή πιστεύουμε ότι μια εξωτερική πολιτική προληπτική, όχι αντιδραστική, είναι αυτή που απαιτείται για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις».

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφέρθηκε πάλι στη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου του G20 το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Ιταλία. Μεταξύ άλλων είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε κανέναν να κακοποιήσει τα δικαιώματα της Τουρκίας» και αναφερόμενος στην ακύρωση της αμερικανοτουρκικής συνεργασίας για την αγορά «F-35» είπε ότι «θα πάρουμε αυτά τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», για να καταλήξει εκφράζοντας την πίστη του ότι «θα σημειώσουμε πρόοδο».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το τουρκοκυπριακό «ΥΠΕΞ» - αντιδρώντας στη πρόσφατη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ - κατηγορεί τις Βρυξέλλες για «βεβιασμένη συμπεριφορά» που «βαθαίνει την καχυποψία του τουρκοκυπριακού λαού απέναντι στην ΕΕ», και υπεραμύνεται της «νέας προοπτικής για τη συνεργασία στην Κύπρο, που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών». Μεταξύ άλλων το «ΥΠΕΞ» υπενθυμίζει ότι «παραμένει στο τραπέζι» η «περιεκτική και εποικοδομητική πρόταση για την κοινή διαχείριση των υδρογονανθράκων» (βλ. μηχανισμό συνεργασίας που το ψευδοκράτος έχει προτείνει από το 2019) αλλά και η Διάσκεψη για τη Μεσόγειο, που έχει προτείνει η Τουρκία. Καταλήγει πάντως ότι «δεν θα σιγήσουμε μπροστά στις προσπάθειες» που «παραβιάζουν τα δικαιώματά μας» και ότι το ψευδοκράτος «θα συνεχίσει να διεξάγει έρευνες εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού στις περιοχές για τις οποίες η κυβέρνησή μας την έχει αδειοδοτήσει», όπως και ότι «θα ανταποδώσουμε με ισοδύναμα και ταυτόχρονα βήματα απέναντι στις μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Χτες το βράδυ ελληνικά ΜΜΕ μετέδιδαν και δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, που με φόντο τη νέα NAVTEX για επανέναρξη των ερευνών του «Nautical Geo» είπε ότι «απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας», καθώς επίσης ότι αν προχωρήσει η σχεδιαζόμενη έρευνα «εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Σημειωτέον, στις αρχές της βδομάδας είχε επαφές στην Κύπρο - τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές - ο Ατζάι Σάρμα, αξιωματούχος του βρετανικού ΥΠΕΞ, και όπως μετέδωσαν ελληνοκυπριακά ΜΜΕ «έδωσε περαιτέρω επεξηγήσεις και λεπτομέρειες για τις βρετανικές ιδέες σε σχέση με την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, "που εμπίπτουν στα συμφωνημένα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών για διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία και προνοούν αποκέντρωση εξουσιών στις συνιστώσες πολιτείες (αποκεντρωμένη ομοσπονδία)"».

Συμφωνίες συνεργασίας Ρωσίας - Κύπρου

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κύπριου ΥΠΕΞ στη Ρωσία, οι δύο χώρες υπέγραψαν χτες δύο συμφωνίες: Η μία είναι το Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας για την τριετία 2022 - 2024, που αποτελεί ανανέωση του Κοινού Προγράμματος Δράσης, το οποίο ίσχυε μέχρι πρότινος και καθόριζε στόχους διμερούς συνεργασίας «σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων», όπως εξήγησε ο Ν. Χριστοδουλίδης από τη Μόσχα. Το δεύτερο είναι η διμερής συμφωνία για Συνεργασία κατά τη Διάρκεια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων σε Περίπτωση Καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσεων.

Στις δηλώσεις του ο Ν. Χριστοδουλίδης μετέφερε την προσδοκία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να διαδραματίσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο» στις προσπάθειες για την επανέναρξη συνομιλιών και επέκρινε την Αγκυρα για αποφάσεις που συνιστούν «πλήρη απαξίωση, από πλευράς Τουρκίας, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και κατ' επέκταση των μελών του ΣΑ του ΟΗΕ». Υποστήριξε ότι «οι συνεχιζόμενες προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας» «υπονομεύουν και τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας, την Ανατολική Μεσόγειο» και τόνισε πως ζητούμενο σε όλες τις περιπτώσεις διεθνών συγκρούσεων και προβλημάτων είναι «πώς δημιουργούνται προοπτικές για επίτευξη συνθηκών ασφαλείας και συνεργασίας (...) χωρίς προσεγγίσεις μηδενικού αθροίσματος».

Από τη μεριά του ο Σ. Λαβρόφ χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτα και αντιπαραγωγικά τα μονομερή βήματα» στα Βαρώσια και επιβεβαίωσε «τις θέσεις αρχών της Ρωσίας υπέρ της επίτευξης δίκαιης, βιώσιμης και καθολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος εντός των υπαρχόντων διεθνών νομικών πλαισίων», προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν βλέπει «εναλλακτική λύση πέραν της τάχιστης επανέναρξης της διαδικασίας των δικοινοτικών συνομιλιών, η οποία θα επέτρεπε να αποκατασταθεί ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Ξεχώρισε την ανάγκη «δημιουργίας ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών για την επίτευξη προόδου στις κυπριακές υποθέσεις» και τάχθηκε «υπέρ της αντικατάστασης των υπαρχουσών πεπαλαιωμένων εγγυήσεων ασφαλείας».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν και για τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ, για τις οποίες ο Λαβρόφ είπε ότι «βρίσκονται από καιρό σε βαθιά κρίση» και συμπλήρωσε ότι ενώ «εμείς θα είμαστε έτοιμοι για την επανέναρξη του διαλόγου με την ΕΕ σε βάσεις ισοτιμίας και αμοιβαίου υπολογισμού συμφερόντων, δυστυχώς οι συνάδελφοί μας από την ΕΕ δεν είναι έτοιμοι γι' αυτό το έργο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ