Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
Οι υπόλοιποι βουλευτές του ΚΚΕ

Οτι η καπιταλιστική ανάπτυξη την οποία υποστηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα σημαίνει ενίσχυση του κεφαλαίου και τσακισμένα δικαιώματα για τον λαό και πως το πραγματικό δίλημμα είναι σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα και όχι «περισσότερο ή λιγότερο νηστικός» ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στην παρέμβασή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.

Σημείωσε ότι το δίλημμα περί προόδου ή συντήρησης που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει χρεοκοπήσει από τότε που το έλεγε το ΠΑΣΟΚ και αποτελεί τον «δούρειο ίππο» για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, «που του λέτε ότι θα κάνετε τον καπιταλισμό ανθρώπινο».

Χαρακτήρισε σκληρά ταξικό τον κρατικό προϋπολογισμό και «ανέκδοτα» τα όσα λέγονται περί ανάπτυξης για όλους, που επαναλαμβάνουν όλες οι κυβερνήσεις κατά τη συζήτηση των κρατικών προϋπολογισμών, ενώ εφαρμόζουν αντιλαϊκή πολιτική, όπως άλλωστε κάνουν όλες οι κυβερνήσεις στην ΕΕ είτε ως «κεντροδεξιές» ή ως «κεντροαριστερές», όπως στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

Ανέφερε ότι χωρίζει χάος το ΚΚΕ από τα άλλα κόμματα, καθώς το ΚΚΕ θεωρεί ότι η παραγωγική δύναμη είναι οι εργαζόμενοι, οι παραγωγοί του πλούτου, ενώ τα άλλα κόμματα, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, υποκλίνονται στο κεφάλαιο, στους επιχειρηματικούς ομίλους και κλιμακώνουν την αντεργατική επίθεση, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Γι' αυτό, σημείωσε, τα πρώτα μέτρα των μνημονίων ήταν μειώσεις μισθών, συντάξεων και δαπανών σε Υγεία και Παιδεία, ενώ τώρα το νέο μνημόνιο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, με το οποίο συμφωνούν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Ενώ σχολίασε και τα όσα διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, πως δήθεν θα αξιοποιούσε καλύτερα τα χρήματα, κρύβοντας πάλι ότι το Ταμείο έχει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για το πώς και πού θα διανεμηθούν τα κονδύλια και πως αυτά έχουν αποδέκτη τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τον λαό να πληρώνει τα σπασμένα.

Επισήμανε ακόμα ότι το αφήγημα της κυβέρνησης ότι μειώνονται οι φόροι εννοεί τις φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, αφού από τα στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτει πως το 95% της φορολογίας το πληρώνουν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι και το 57% είναι οι έμμεσοι φόροι, οι πιο αντιλαϊκοί δηλαδή.

Ο Γιάννης Γκιόκας αναφέρθηκε αρχικά στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος της υγείας του λαού, για τη διαχείριση της πανδημίας, για το γεγονός ότι φέτος είναι περισσότεροι οι νεκροί με εμβόλιο από ό,τι πέρσι την ίδια περίοδο χωρίς εμβόλιο. Σημείωσε πως αυτή η πολιτική αποτελεί και τη μεγαλύτερη υπονόμευση της αναγκαιότητας του εμβολιασμού και τροφοδοτεί τον ανορθολογισμό.

Οσον αφορά τον προϋπολογισμό, σημείωσε ότι και πέρσι η κυβέρνηση παρουσίασε το ίδιο αφήγημα για τον προϋπολογισμό, μιλώντας για «υψηλούς δείκτες από τους οποίους θα κερδίσουν όλοι» και για «δίκαιη πράσινη μετάβαση». Μεσολάβησε ένας χρόνος από τότε, και τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπήρξε κανένα όφελος για εργαζόμενους και συνταξιούχους, όπως προειδοποιούσε και πέρσι το ΚΚΕ, και ανέφερε τις συγκεκριμένες συνέπειες αυτής της πολιτικής, και τα όσα δραματικά έχει βιώσει ο λαός από πέρσι σε βάρος των αναγκών του.

«Αυτά είναι τα δώρα της πολιτικής σας, όχι γενικά και αόριστα της ανάπτυξης, αλλά της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών για να κερδίζουν οι λίγοι και προετοιμάζουν και νέο γύρο κρίσης, που είναι πολύ πιθανός, με βάση τις εκτιμήσεις όχι του ΚΚΕ, αλλά διεθνών επιτελείων», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως την ίδια κριτική με πέρσι κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, κάνοντας λόγο για ανικανότητα και ιδεοληψίες της κυβέρνησης και αυτό γιατί συμφωνούν με τους βασικούς κυβερνητικούς στόχους, δηλαδή την «πράσινη ανάπτυξη», την απελευθέρωση της Ενέργειας, το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη δευτερολογία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και εισηγητής του Κόμματος στη συζήτηση του προϋπολογισμού, Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολίασε αρχικά τον «σκυλοκαβγά», όπως είπε, των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, πάνω στα «συντρίμμια» του ΕΣΥ, για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, όταν τα κόμματα αυτά ως κυβερνήσεις είναι υπεύθυνα για τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να εξασφαλίζουν χώρο και χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας.

Επισήμανε πως «όσους επιθετικούς προσδιορισμούς και να δώσετε στην ανάπτυξη ακούσαμε για βιώσιμη ανάπτυξη, για ολιστική ανάπτυξη, για κυκλική ανάπτυξη, για αυτοδύναμη ανάπτυξη - δεν παύει να είναι καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία θα αναπαράγει, αλλά και θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τις ανισότητες», θα παίρνονται μέτρα για την αναπαραγωγή φτηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού για να ενισχύεται η κερδοφορία του κεφαλαίου, προσθέτοντας πως αυτά, όπως και οι κρίσεις, είναι στο DNA του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που όλα τα αστικά κόμματα υποστηρίζουν. Υπενθύμισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο μέτρο που πήρε μετά την «τυπική έξοδο από τα μνημόνια ήταν η απαγόρευση των απεργιών» και η υιοθέτηση του νόμου Βρούτση για τον καθορισμό του κατώτερου μισθού και τον έκανε νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ