Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Πάει ένα βήμα παραπέρα την εμπορευματοποίηση της γης

Παραπέρα «γην και ύδωρ» έρχεται να εξασφαλίσει η κυβέρνηση στους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού, με νομοσχέδιο που αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής με τίτλο: «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης». Η κυβέρνηση έρχεται να παραδώσει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού προς ...«αξιοποίηση» νέες δασικές και ορεινές εκτάσεις, παραλίες ακόμα και τις ιαματικές πηγές της χώρας, ενώ στην υπόθεση αυτή εμπλέκει τώρα και τους ΟΤΑ.

Συνοπτικά οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν ότι οι αναπτυξιακοί οργανισμοί ή οι αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες των δήμων και Περιφερειών που συστάθηκαν πρόσφατα, θα μετατρέπονται σε οργανισμούς διαχείρισης και προώθησης προορισμού, που από κοινού με τα παρατηρητήρια που προβλέπεται ότι θα συσταθούν, θα υποδεικνύουν περιοχές και το συνολικό «τουριστικό πακέτο» ή αλλιώς τους Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς, που θα μπορούν να προκαλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών με ό,τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον (λίμνες, ποτάμια, ορεινοί όγκοι, παραλίες, αιγιαλοί) και βέβαια την ανάγκη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών για μια μικρή ανάσα.

Οι οργανισμοί αυτοί θα χρηματοδοτούνται από τη φορολογία των δημοτών, ενώ προβλέπονται και οι συμπράξεις τους με ομίλους του τουρισμού όπως οι tour operators κ.ο.κ. Βέβαια, οι εργαζόμενοι και σε αυτές τις τουριστικές εμβληματικές επενδύσεις θα εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει σε βάρος τους και για το χατίρι των επενδυτών όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Οσον αφορά τις ιαματικές πηγές, προβλέπεται ότι μεταβιβάζονται σε μία ανώνυμη εταιρεία, όπως και ο περιβάλλων χώρος σε ακτίνα μισού χιλιομέτρου. Η ανώνυμη εταιρεία θα φροντίσει ώστε να διευθετηθούν θέματα αναγνώρισης των πηγών, των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους, της εκμετάλλευσης ή της παραχώρησης «για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους».

Το ΚΚΕ είχε ζητήσει την άμεση απόσυρση της διάταξης, όπως και αυτής που ήρθε ως τροπολογία της τελευταίας στιγμής, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση του περίφημου Ναυαγίου της Ζακύνθου στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η τροπολογία προβλέπει τη σύσταση «Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου», σε συνέχεια της προσπάθειας να δημιουργηθεί εταιρεία με την επωνυμία «Ναυάγιο Ζακύνθου ΑΕ». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος απαίτησε να αποσυρθεί και να επανέλθει, προβλέποντας ρητά ότι με ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου θα δημιουργηθούν όλα εκείνα τα έργα και οι υποδομές με τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Διοίκησης που θα αφορούν την ασφάλεια και συντήρηση του Ναυαγίου, την προστασία των λουόμενων για τους οποίους θα εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση.

«Εκοψαν και έραψαν» υπέρ των τουριστικών ομίλων

Ο υπουργός Τουρισμού Β. Κικίλιας ανέφερε στην τοποθέτηση που είχε κάνει στην Επιτροπή ότι το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμα προαπαιτούμενο για τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι σε πρώτη φάση «έχει προβλέψει η ελληνική κυβέρνηση από το Ταμείο να έχουμε 320 εκατομμύρια, που θα επενδυθούν σε μαρίνες, λιμάνια, χιονοδρομικά κέντρα, ιαματικές πηγές, πρόσβαση των ΑμεΑ σε παραλίες και κέντρα τέτοια, ψηφιοποίηση των βασικών δομών του τουρισμού, όπως του ΕΟΤ». Ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο που δεν χειροκρότησε την κυβέρνηση για τους φορείς διαχείρισης τους οποίους χαρακτήρισε καινοτομία. Το δε ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ μέσω ειδικού του αγορητή Γ. Φραγγίδη διεκδίκησε την πατρότητα των οργανισμών διαχείρισης.

Πανάκριβο εμπόρευμα ο τουρισμός

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι «το νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης αφήνει απέξω τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων από αυτόν τον πιο ακριβό, πράσινο, διαφοροποιημένο και αποκεντρωμένο τουρισμό, στρώνει το έδαφος για επενδύσεις σε νέα περιεχόμενα τουριστικού προϊόντος, ενώ τους εργαζόμενους τους αντιμετωπίζει ως ένα φτηνό εργατικό δυναμικό σε αυτές τις επενδύσεις». Αναφέρθηκε στην ευαλωτότητα του τουρισμού, όπως αυτή έχει αποδειχθεί με την πανδημία, αλλά και τις φυσικές καταστροφές και τις επεμβάσεις με τραγικές συνέπειες για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, αφού επισήμανε ότι συνεχίζεται η μετατροπή των δήμων σε εργαλεία στήριξης των μεγάλων ομίλων του τουρισμού, στη συνέχεια επικέντρωσε στις δημόσιες τουριστικές σχολές και τη συνεχή τους υποβάθμιση από την κυβέρνηση, που έχει φτάσει στις σχολές της Κρήτης, μετά τον σεισμό αντί για αποκατάσταση των ζημιών, να γίνονται με τηλεκπαίδευση μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι ο τουρισμός συγκεντρώνει την πίτα, όπως και τη γη με την αλλαγή χρήσης ακόμα και εύφορων γεωργικών περιοχών σε όλο και λιγότερα χέρια. Οι εργαζόμενοι βιώνουν διαρκώς και πιο άγρια εκμετάλλευση για τα κέρδη των ομίλων, ενώ δεν μπορούν να πάρουν ούτε μια μικρή ανάσα διακοπών, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες που λειτουργούν γύρω από τις μεγάλες επιχειρήσεις συνθλίβονται και το αστικό κράτος με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων τους παρέχει ολοένα και περισσότερα προνόμια και «ζεστό» χρήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ