Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ολοταχώς στις «πράσινες μπίζνες» την ώρα που χειμάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση στη Λάρισα
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση στη Λάρισα
Την ώρα που οι τιμές χονδρικής ρεύματος ξεπερνούσαν τα 400 ευρώ/Mwh στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες - στην Ελλάδα σκαρφάλωνε στα 340 ευρώ - οι Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος συνεδρίαζαν χτες για να επιβεβαιώσουν την «πίστη» τους στη συνέχιση και ένταση της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης». Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ εξέτασαν την αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, την αυστηρότερη αναθεώρηση των εθνικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων κάθε κράτους - μέλους, τη νέα νομοθεσία για τους συσσωρευτές και τη διαχείριση των αποβλήτων των μπαταριών και τέλος τη στρατηγική για την «ποιότητα του εδάφους» της ΕΕ.

Την πλήρη ταύτιση της χώρας με τη δέσμη μέτρων για το «55%» (fit for 55), δηλαδή τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο Ελληνας υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, αναφέροντας τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης ΝΔ για την απαγόρευση ταξινόμησης νέων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και την απαγόρευση χρήσης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης από το 2030 κι έπειτα. Παράλληλα, επισήμανε το νέο χρηματοδοτικό πακέτο που έχει εξασφαλιστεί για τους εφοπλιστές ύψους 250 εκατ. ευρώ, «για τη μείωση των εκπομπών ρύπων των πλοίων»... Επιπλέον, αναφορικά με την υπαγωγή της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι το κόστος άνθρακα να επιβαρύνει τον ναυλωτή και όχι την πλοιοκτήτρια εταιρεία κι επίσης πρότεινε τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς ρύπων να επιστρέφονται στον ναυτιλιακό κλάδο για τη χρηματοδότηση δράσεων «απανθρακοποίησης»...

Σε σχέση με τη διαρκή άνοδο των τιμών Ενέργειας ο Κ. Σκρέκας πρότεινε τη δημιουργία ενός «πανευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Είναι ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις αυτές γίνονται για το «θεαθήναι», σε μια περίοδο που οι αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου δεν λένε να κοπάσουν κι ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει με «ψίχουλα» και επικοινωνιακή σπέκουλα να διαχειριστεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια πριν μετατραπεί σε οργή.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής το περασμένο Σάββατο ο Κυρ. Μητσοτάκης για τη «στήριξη» νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών, τα οποία όμως ξανά αντιστοιχούν σε σταγόνα στον ωκεανό. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε ότι για τον Δεκέμβρη η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί 10 ευρώ (σε 49 από 39 ευρώ τον μήνα) για τις πρώτες 300 Kwh. Μία μικρή επιπλέον έκπτωση επίσης θα υπάρξει και στο φυσικό αέριο για τον Δεκέμβρη, αφού η επιδότηση από τα 16 ευρώ ανά θερμική Mwh θα ανέλθει σε 34 ευρώ και επίσης αναστέλλεται για το νέο έτος η καταβολή των τελών χρήσης δικτύου για το δίμηνο Νοέμβρης - Δεκέμβρης. Επιπλέον, ένα μικρό κονδύλι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ προορίζεται για την επιδότηση του αγροτικού ρεύματος.

Με δεδομένο ότι από τις αρχές του χρόνου οι τιμές χονδρικής ρεύματος έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 300%, το κόστος φυσικού αερίου έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί, ενώ και το πετρέλαιο είναι 40% αυξημένο σε σχέση με πέρσι, τα παραπάνω μέτρα ελάχιστα θα προσφέρουν στα χειμαζόμενα λαϊκά νοικοκυριά, μικρομάγαζα και τη φτωχή αγροτιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ