Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΟΕΝΓΕ
Θανατηφόρα η διάταξη για τη διακομιδή βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων

Στην πρόσφατη «θανατηφόρα διάταξη» περί διακομιδής βαρέως πασχόντων, διασωληνωμένων μηχανικά αεριζόμενων ασθενών, επανέρχεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, καταγγέλλοντας τις προβλέψεις της διάταξης ότι οποιοσδήποτε ειδικευμένος ή ειδικευόμενος οποιασδήποτε ειδικότητας μπορεί να παίρνει εντολή να συνοδεύει μόνος του βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένους ασθενείς, αρκεί να έχει συμπληρώσει τους πρώτους 6 μήνες από την έναρξη της ειδικότητας.

«Επισημαίνουμε πως η διακομιδή βαρέως πάσχοντος μηχανικά αεριζόμενου διασωληνωμένου ασθενούς είναι σοβαρότατη ιατρική πράξη, που απαιτεί συγκεκριμένη εμπειρία στην προστασία του αεραγωγού, στην καρδιοαναπνευστική ανάνηψη και στην επείγουσα ενδοτραχειακή διασωλήνωση (στην περίπτωση που ο ασθενής συμβεί να αποσωληνωθεί κατά τη διαδρομή του ασθενοφόρου οχήματος). Γι' αυτό άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια απαιτούμε τη στελέχωση του ΕΚΑΒ με τον αναγκαίο αριθμό γιατρών που θα έχουν αυτήν την ειδική εμπειρία», τονίζει η ΟΕΝΓΕ. Και θυμίζει ότι από την 1η Νοέμβρη που είχε συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας «είχαμε προειδοποιήσει τον κ. Πλεύρη να την αποσύρει, όμως δυστυχώς για μια ακόμη φορά δεν εισακουστήκαμε, ενώ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι πριν εφαρμοστεί η διάταξη θα γνωμοδοτήσει το ΚΕΣΥ. Λες και αν γνωμοδοτήσει θετικά το ΚΕΣΥ εξασφαλίζεται η ασφαλής διακομιδή του βαρέως πάσχοντος».

Η ΟΕΝΓΕ δηλώνει πως «οι νοσοκομειακοί γιατροί νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και ΕΚΑΒ δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη για τυχόν βλάβες στη ζωή και στην υγεία ασθενών που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης διάταξης». Και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ιδιαίτερα δε τους/τις ειδικευόμενους/ες, να αρνούνται τέτοιες επικίνδυνες εντολές αν δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία που περιγράφεται παραπάνω, και να επικοινωνούν αμέσως με την αντίστοιχη Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών ή με την ΟΕΝΓΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ