Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με εξοπλισμούς και «διαύλους» για την αναβάθμιση στα ΝΑΤΟικά σχέδια

Eurokinissi

Πτυχές της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και διευθετήσεις με την Τουρκία για διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, περιέγραψε ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στα «Νέα».

Αναφερόμενος στο θέμα των εξοπλισμών, προκειμένου η ντόπια αστική τάξη να παίξει στα γεμάτα τον ρόλο ΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή, έκανε λόγο για «εντατικές» διαπραγματεύσεις για την απόκτηση και νέων πολεμικών πλοίων, προανήγγειλε απόφαση για κορβέτες εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους με στόχο τη ναυπήγησή τους σε ελληνικό ναυπηγείο, αλλά και στενότερη συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα με το Ισραήλ, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ και τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

Συγκεκριμένα και θυμίζοντας πως η διμερής σχέση με το κράτος - δολοφόνο «έχει στρατηγικό χαρακτήρα και εκδηλώνεται με μια πολύ έντονη δραστηριότητα στην αμυντική συνεργασία», σημείωσε ότι με τον ομόλογό του αλλά και με στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, συζήτησαν τις «δυνατότητες συνεργειών ανάμεσα σε ισραηλινές εταιρείες και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με όρους μεταφοράς τεχνογνωσίας για την αναβάθμιση οπλικών συστημάτων μας κι όχι μόνο».

Καθώς εξάλλου ετοιμάζει (όπως και ο πρωθυπουργός) ταξίδι στις ΗΠΑ (έχει λάβει πρόσκληση από τον Αμερικανό ομόλογό του και οι δύο πλευρές ψάχνουν ημερομηνίες) δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «οι Αμερικανοί εκτιμούν τη χώρα μας ως αξιόπιστο σύμμαχο και εταίρο, και υπολογίζουν σοβαρά (...) το σταθεροποιητικό ρόλο μας ως προς το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον», αποσιωπώντας τον επικίνδυνο για τον λαό χαρακτήρα αυτών των σχεδίων, ενώ δεν απέκλεισε να γίνει συζήτηση και για αγορά μαχητικών «F-35».

Ορθάνοιχτοι οι ΝΑΤΟικοί «δίαυλοι» με Τουρκία

Στο μεταξύ, με φόντο τα σχέδια για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, ο υπουργός Αμυνας, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, τόνισε ότι για «κοινές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης το κανάλι επικοινωνίας θα παραμείνει - πρέπει να παραμείνει - ανοικτό», μετά και την πρόσκληση που επανέλαβε δημόσια πριν από μερικές μέρες ο Τούρκος ομόλογός του, Χ. Ακάρ, με την ένσταση ότι «όλη αυτή η πρωτοβουλία καθίσταται ατελέσφορη όταν συνοδεύεται από συνεχιζόμενες παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας (όπως λ.χ. οι υπερπτήσεις) που ακυρώνουν το σκοπό της και το πνεύμα της, ήτοι την προσέγγιση των δύο πλευρών».

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τους «τόνους» που ανεβάζει τελευταία ο Ακάρ, ο Παναγιωτόπουλος έσπευσε να δηλώσει πως «δεν πιστεύω ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τη διπλωματία, δεν τη συμφέρει να το κάνει αυτό. Είναι γεγονός όμως ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε έξαρση προκλητικών, επιθετικών και ευθέως προσβλητικών για τη χώρα μας δηλώσεων, ιδίως διά στόματος του ομολόγου μου». Συνεχίζοντας δε τον επικίνδυνο εφησυχασμό, ισχυρίστηκε πως αυτές «απευθύνονται κατά βάση στο εσωτερικό ακροατήριο, δεδομένων των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων της διακυβέρνησης Ερντογάν» και στον «εκνευρισμό λόγω των επιτυχημένων κινήσεων της χώρας μας».

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Κατσανιώτης, βρίσκεται από χτες σε Ιμβρο και Τένεδο, προκειμένου να συναντηθεί με ομογενειακούς και εκπαιδευτικούς φορείς της ελληνικής μειονότητας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαφημίζει τις στρατιωτικές της δυνατότητες για την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή (2022-10-20 00:00:00.0)
Χαστούκια (2022-07-20 00:00:00.0)
«Δεν υπάρχουν όρια» στην εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια (2022-07-20 00:00:00.0)
Σε «ευήκοα ώτα» οι παραινέσεις για «διάλογο σε συμμαχικό πνεύμα» (2022-06-17 00:00:00.0)
«Διευκρινίσεις» για τα «κοινά συμφέροντα του ΝΑΤΟ» και τη σχέση με τη Ρωσία (2021-12-28 00:00:00.0)
Εντείνονται οι τουρκο-συριακές συγκρούσεις στο Ιντλίμπ (2020-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ