Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ»
«Γέφυρα και ανάχωμα» σε μια «περιοχή που μεταβάλλεται συνεχώς»

Να διευκρινίσει πόσο κρίσιμη είναι η συνεργασία με την Τουρκία σπεύδει ακόμα μια φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με φόντο την κλιμάκωση του παζαριού για τις ευρωατλαντικές «ισορροπίες» στην περιοχή και ενώ οξύνεται αμείωτα η κόντρα μεταξύ Δύσης - ΗΠΑ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Ενδεικτική είναι η επιστολή με την οποία το αμερικανικό ΥΠΕΞ απάντησε σε αίτημα του Αμερικανού βουλευτή Κρις Πάπας για την εξέταση του αιτήματος της Τουρκίας να αγοράσει νέα μαχητικά «F-16». Σε αυτή αναφέρεται ότι «η Αγκυρα συνεχίζει να συνεισφέρει σημαντικά στις αποστολές της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ)» και γίνεται ειδική αναφορά στην «υποστήριξη της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», υπογραμμίζοντας ακόμα ότι «οι αμυντικές σχέσεις συνεργασίας αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα εναντίον της κακής επιρροής στην περιοχή» αλλά και ότι «οι δραστηριότητες της Τουρκίας βοηθούν πολλές από τις προσπάθειές μας στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και την Κεντρική Ασία». Επισημαίνεται δε ότι «παρά τις πολύ πραγματικές προκλήσεις που υπάρχουν στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος, ενεργώντας ταυτόχρονα ως γέφυρα και ως ανάχωμα σε μια περιοχή που μεταβάλλεται συνεχώς».

Κατά τ' άλλα, η επιστολή σημειώνει ότι «η εμπλοκή της Αγκυρας σε ορισμένες πρόσφατες συγκρούσεις δεν βοηθάει και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια», όπως και ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει να εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία μας για την απόφαση της Αγκυρας να αποκτήσει τους "S-400" και να προειδοποιεί ότι περαιτέρω αγορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετες κυρώσεις. Η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει την Τουρκία να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με τους στόχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η νέα πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» είπε ότι «ως ΕΕ είμαστε πάντα έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια πιο θετική και πιο συνεργάσιμη ατζέντα, αλλά μόνο εάν το επιτρέπουν όλες οι προϋποθέσεις που τίθενται. Υπό αυτή την έννοια, η μπάλα είναι σταθερά στο γήπεδο της Τουρκίας σε αυτό».

Ολα αυτά ενώ η Τουρκία προχωρά σε νέες ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και από NAVTEX που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας για γυμνάσια του Πολεμικού Ναυτικού αύριο, Τετάρτη 2 Φλεβάρη, στα νότια του Καστελόριζου.

Στο μεταξύ, σήμερα ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, ξεκινά σειρά επαφών στις ΗΠΑ, όπου θα συναντήσει καταρχάς τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο - σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση - θα συζητήσει «την προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, αλλά και τη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό». Ακόμα, «θέματα Ενέργειας», τους «πολυμερείς μηχανισμούς συνεργασίας στην περιοχή με έμφαση στο σχήμα "3+1", καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος». Μεταξύ άλλων ο Κασουλίδης θα συναντήσει και την αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, την διευθύντρια Ευρώπης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Αμάντα Σλόουτ, αλλά και τον σύμβουλο για θέματα ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αμος Χοκστάιν.

Από τη μεριά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε ΜΜΕ του Μπαχρέιν ενόψει της επίσκεψής του στη χώρα, διαμήνυσε πάλι ότι «στην περιοχή μας μια νέα περίοδος διαλόγου και συνεργασίας ανοίγει ένα παράθυρο για μόνιμη ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι της αναλογεί για την περιφερειακή συνεργασία στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και με ένα κοινό όραμα».

Τέλος, σε δική του συνέντευξη, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε ότι «θέλουμε την κυριαρχική μας ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς, πλήρως αποδεκτό ή να επαναβεβαιωθεί», επιμένοντας ότι αυτό «αποτελεί εγγενές δικαίωμα λόγω των Συμφωνιών του 1960» και μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «νέα θέση» που «στηρίζεται στις πραγματικότητες στο νησί (...) Πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική μια λύση». Ακόμα, επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία επιταχύνει διεργασίες για επανέναρξη συνομιλιών, αναφέροντας για τον Βρετανό πρέσβη: «Προσκάλεσε εμένα και τον Αναστασιάδη στο Λονδίνο για διάλογο μέσα σ' ένα διαφορετικό περιβάλλον, όπου θα μπορούμε να μιλάμε και να συζητάμε. Σήμερα μπορεί να μην έχουμε κοινό έδαφος, αλλά μπορεί να το έχουμε σε δύο χρόνια. Για να έχουμε μια καλύτερη Κύπρο με τις ελπίδες μας να αναβιώνουν συνεχώς, θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον διάλογο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ