Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν φταίει «το κακό το ριζικό μας» για την κατάσταση που βιώνουμε

Χρυσάνθη Αγαθού, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετσώνας «Τερψηχώρος»

Είμαι μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου «Τερψηχώρος» στη Δραπετσώνα και ως Σύλλογος συμμετέχουμε και στο Συντονιστικό ενάντια στη Δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό.

Θέλω κι εγώ να μεταφέρω την εμπειρία μας από μια περιοχή που ιστορικά αλλά και γεωγραφικά είναι άρρηκτα δεμένη με την εργατιά και το λιμάνι. Μια περιοχή που η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της είναι εργάτες και υπάλληλοι, που ζούμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει «ανάπτυξη» και «ιδιωτική πρωτοβουλία», σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Εγώ θα μιλήσω για το κομμάτι της ζωής μας έξω από τους χώρους δουλειάς, εκεί όπου ζούμε, κάνουμε οικογένειες, μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Με άλλα λόγια, εκεί που αναπαράγεται η εργατική μας δύναμη.

Και εκεί, διαχρονικά, ζούμε στο πετσί μας την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τη μόλυνση από τη δραστηριότητα όλων των βιομηχανικών επιχειρήσεων και από το λιμάνι. Η υγεία των κατοίκων της περιοχής θυσιάζεται στον βωμό των κερδών, με τα ποσοστά καρκινογενέσεων να είναι πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι συνήθως. Η δραστηριότητα παλιότερα των Λιπασμάτων και της τσιμεντοβιομηχανίας ήρθε να αντικατασταθεί με τις λεγόμενες «πράσινες επενδύσεις» της «Oil One» και τώρα της δημιουργίας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία μας, αφού λειτουργούν μέσα στον οικιστικό ιστό και έρχονται να προστεθούν στη λειτουργία του μεγαθηρίου της COSCO, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά και στην ίδια τη λειτουργία του λιμανιού και της Ψυττάλειας. Σ' αυτές τις «πράσινες επενδύσεις» των επιχειρηματικών ομίλων δίνεται πακτωλός χρημάτων - που βγαίνουν από τις δικές μας τσέπες - ως επιδοτήσεις, τη στιγμή που σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά δεν υπάρχει παιδιατρικό νοσοκομείο! Τη στιγμή που στην πόλη μας το ένα κέντρο Υγείας έχει γίνει εμβολιαστικό κέντρο και το καινούργιο υπολειτουργεί, με μεταφερόμενο προσωπικό!

Για μας είναι φανερό ότι δεν φταίει «το κακό το ριζικό μας» για την κατάσταση που βιώνουμε !

Φταίνε διαχρονικά οι επιλογές όλων των κυβερνήσεων, που σαν καλοί υπηρέτες των αφεντικών τους νομοθετούν αβέρτα, χωρίς να τους σταματάει ούτε η πανδημία ούτε τίποτα άλλο, με «φωτογραφικούς» νόμους και διατάξεις, για να διευκολύνουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και των εφοπλιστών.

Είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν «ζεστό» χρήμα, άδειες στην «Oil One», στην COSCO, στα Τσιμέντα, και αναθέσεις σε ιδιώτες της διαχείρισης των απορριμμάτων! Είναι αυτοί και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που τους στηρίζουν, που διευκολύνουν τη δράση τους, ή στην καλύτερη περίπτωση εφησυχάζουν τον κόσμο ότι κάτι θα γίνει, κάπου, κάποτε, μέσα από διεργασίες κορυφής, αλλαγή δήθεν των συσχετισμών ή εκμεταλλευόμενοι τις υπαρκτές αντιθέσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Εχουμε ζήσει σκηνές απείρου κάλλους, κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του να ψηφίζουν στη Βουλή την πώληση της COSCO ή να δίνουν νέα άδεια στον Μελισσανίδη και ταυτόχρονα να έρχονται στις κινητοποιήσεις μας ενάντια στην πώληση της COSCO...

Ευθύνες έχουν και αυτοί που ξεγελάνε τον λαό, πετώντας του ένα ξεροκόμματο, ή που βγαίνουν στα κεραμίδια διαμαρτυρόμενοι, ενώ είναι οι ίδιοι που τόσον καιρό δεν κάνουν τίποτε για να ξεσηκώσουν τον κόσμο, να διεκδικήσουν, να απαιτήσουν μαζί του καλύτερες συνθήκες ζωής.

Για μας ένα είναι καθαρό, και γι' αυτό δίνουμε τη μάχη να γίνει κτήμα όλο και περισσότερου κόσμου: Μόνο με τον δικό μας αγώνα, μόνο με την όσο το δυνατόν πιο μαζική συμμετοχή του κόσμου στους αγώνες που γίνονται, μπορούμε να κερδίσουμε κάτι! Μπορούμε να αποτρέψουμε κάποια από τα σχέδιά τους ή να πετύχουμε καλύτερες συνθήκες ζωής! Σ' αυτόν τον αγώνα, έχοντας καθαρό τον ένοχο, θα ξεπερνιούνται οι αυταπάτες και τα διλήμματα, θα απορρίπτεται η λογική της ανάθεσης.

Θα δυναμώνει η θέληση του λαού για ουσιαστικές αλλαγές, για ριζική ανατροπή, γιατί μόνο έτσι θα κατοχυρωθούν και οι σημερινές μας κατακτήσεις!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ