Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στην 124 ΠΒΕ της Πολεμικής Αεροπορίας
  • Σε άθλιες, απαράδεκτες συνθήκες οι σμηνίτες, με ευθύνη της κυβέρνησης
  • Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, παρέμβαση του Θ. Παφίλη στον υπουργό Αμυνας

Τα απαράδεκτα «πρωτόκολλα» που επικρατούν στις μονάδες και την έλλειψη μέτρων προστασίας, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή στρατευμένων και στελεχών, με βαριές τις ευθύνες κυβέρνησης και υπουργείου Αμυνας, που την ίδια ώρα «πανηγυρίζει» για τις πρωτιές στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, αναδεικνύει η έκρηξη κρουσμάτων COVID-19 που παρατηρείται στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (ΠΒΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τρίπολη.

Οπως καταγγέλλουν νεοσύλλεκτοι στην ιστοσελίδα «alt.gr», τα κρούσματα κορονοϊού είναι δεκάδες, καθώς δεν τηρείται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας.

Σύμφωνα με τους σμηνίτες, είναι στοιβαγμένοι σε θαλάμους άνω των 40 ατόμων, με αποστάσεις μικρότερες του ενός μέτρου, ενώ στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων δεν τηρούνταν ούτε τα βασικά. Η σύσταση που τους δίνεται είναι να φοράνε υφασμάτινη μάσκα και να την πλένουν (!), να επαναχρησιμοποιούν τα χάρτινα τραπεζομάντιλα μίας χρήσης και να σφουγγαρίζουν με το ίδιο νερό παραπάνω από μία φορά (!), ενώ η απάντηση που πήραν από τη διοίκηση για αυτήν την κατάσταση είναι ότι στοιβάχτηκαν στους θαλάμους για να μην ανάβουν περισσότερα καλοριφέρ! Μάλιστα οι στρατευμένοι αναφέρουν πως μέσα σε συνθήκες χιονιά η θέρμανση ήταν κλειστή τις περισσότερες ώρες της μέρας, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα απαραίτητα είδη καθαριότητας.

Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα μια πραγματικά τραγική κατάσταση: Νοσούν περισσότεροι από 200 νεοσύλλεκτοι. Οσοι νοσούν είναι στην ουσία έγκλειστοι, αφού έχουν τοποθετηθεί κάγκελα στις πόρτες των θαλάμων. Οι επαφές των κρουσμάτων κυκλοφορούν ελεύθερα με αρνητικό τεστ και δεν μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα. Στους χώρους όπου βρίσκονται άρρωστοι με πυρετό δεν λειτουργεί η θέρμανση. Δεν έχει προβλεφθεί φαγητό ειδικά για τους νοσούντες, αλλά τους δίνεται το φαγητό με βάση το πρόγραμμα της μονάδας. Οι νεοσύλλεκτοι αναγκάζονται σε συγκεντρώσεις έως και 5 φορές τη μέρα, μέσα στο κρύο, για να ...μετρήσουν όσους είναι καραντίνα.

Για την κατάσταση αυτή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε παρέμβαση στον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Αφού μετέφερε την αγωνία των εκατοντάδων στρατευμένων και των οικογενειών τους, ο Θ. Παφίλης ζήτησε από τον υπουργό να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των νεοσύλλεκτων σμηνιτών.

Για το θέμα κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, απαιτώντας: Πραγματοποίηση δωρεάν επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών τεστ στους νεοσύλλεκτους και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού σε θαλάμους, εστιατόρια κ.α. Δωρεάν χορήγηση των αναγκαίων ποσοτήτων σε υλικά και μέσα προστασίας από τον κορονοϊό. Συστηματική απολύμανση των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου από εξειδικευμένο συνεργείο. Υπεύθυνη ενημέρωση όλου του προσωπικού από υγειονομικούς σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

«Οι κυβερνητικές ευθύνες για τη ζωή, την υγεία και τη διαβίωση των στρατευμένων κατά τον χρόνο της θητείας τους είναι απόλυτες και αποκλειστικές, και δεν χωρούν τα περί "ατομικής ευθύνης"», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Στρατευμένων. «Στο πλαίσιο αυτό», προσθέτει, «επιβάλλεται να ληφθούν από την κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο και τις διοικήσεις των μονάδων όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας και της διαβίωσης των στρατευμάτων κατά τον χρόνο της θητείας τους.

Στον αγώνα τους αυτόν οι στρατευμένοι γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι. Κοντά τους είναι όλοι οι νέοι και οι εργαζόμενοι της χώρας μας, ο λαός μας, μαζί και η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Στρατευμένων, να συνδράμει και να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της στον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων τους». Αναφέρεται δε αναλυτικά στα έκτακτα μέτρα που πρέπει να παρθούν στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης: «Να σταματήσουν να συμπεριφέρονται στους νεοσύλλεκτους που νοσούν σε τριτοκοσμικές συνθήκες σαν να είναι έγκλειστοι! Να αφαιρεθούν άμεσα τα κάγκελα από τις εισόδους των θαλάμων όπου βρίσκονται οι ασθενείς!». Για όσους νοσούν να παρακολουθείται η πορεία της υγείας τους σταθερά όλο το 24ωρο από γιατρό, να σιτίζονται με βάση τις οδηγίες των γιατρών και να θερμαίνονται οι ξεχωριστοί θάλαμοι στους οποίους πρέπει να νοσηλεύονται όλο το 24ωρο. Να πραγματοποιηθούν τακτικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους νεοσύλλεκτους και στο μόνιμο προσωπικό της μονάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ