Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επίσκεψη στην Ουκρανία... ενθουσιασμός στην πρεσβεία

Eurokinissi

«Υπό το άγρυπνο μάτι» του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μετέβη χτες στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στις πόλεις Σαρτανά και Μαριούπολη, όπου συναντήθηκε με ομογενειακούς φορείς και τοπικούς αξιωματούχους και επισκέφτηκε τα γραφεία της Ειδικής Αποστολής Επιτήρησης του ΟΑΣΕ, την ώρα που η αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία βρίσκεται μια ανάσα πριν την ανοιχτή πολεμική σύγκρουση.

Η επίσκεψή του στα τοπικά γραφεία του ΟΑΣΕ, όπου επισήμως «ενημερώθηκε για την κατάσταση ασφαλείας στο πεδίο και για το έργο της Αποστολής», έτυχε της ...ευαρέσκειας του πρέσβη Τζ. Πάιατ, με τον οποίο άλλωστε ο Ν. Δένδιας είχε για πολλοστή φορά συνάντηση πριν μερικές μέρες στην Αθήνα, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Διόλου τυχαία ο Πάιατ έσπευσε να χαρακτηρίσει την επίσκεψη Δένδια «ένα σημαντικό και πολύ καλοδεχούμενο σημάδι στήριξης για τη σημαντική δουλειά του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία». Συχαρίκια που μόνο για να ...κουμπώνεται κανείς είναι, δεδομένης της βρωμοδουλειάς που κάνουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί παρεμβαίνοντας με τέτοιους φορείς και σχήματα στα εσωτερικά της Ουκρανίας και άλλων κρατών.

Ο Ν. Δένδιας είχε εξάλλου τηλεφωνική συνομιλία «σε φιλικό κλίμα», όπως ο ίδιος διέχεε, με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντ. Κούλεμπα, τον οποίο φέρεται να ενημέρωσε για την επίσκεψή του στη Μαριούπολη «προκειμένου να σταθώ στο πλευρό της ελληνικής ομογένειας» και για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να «ενισχύσει» το ελληνικό Γενικό Προξενείο στην πόλη.

Στο γενικότερο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, ο Ν. Δένδιας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα από θέση αρχής στηρίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών», ο δε Κούλεμπα ευχαρίστησε για την απόφαση της Αθήνας να μην αποσύρει το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο, όπως έκαναν π.χ. οι Αμερικανοί.

Σε δήλωσή του αργότερα, ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι η Μαριούπολη βρίσκεται «ελάχιστα χιλιόμετρα από τη γραμμή επαφής, που ως γνωστόν είναι το κύριο σημείο έντασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Απέδωσε την επίσκεψή του σε απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την ελληνική κοινότητα που βρίσκεται εκεί και θέλουν να την αξιοποιήσουν ως «χαρτί» στα ΝΑΤΟικά σχέδια, για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων και κάποια κομμάτια από την καπιταλιστική «λεία» της περιοχής.

«Συνοδεία» ...αμερικανικού κατασκοπευτικού

Την ίδια στιγμή και με φόντο τις συνεχείς «υπενθυμίσεις» των ΝΑΤΟικών ότι σε περίπτωση πολεμικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία οι «στρατηγικής σημασίας» υποδομές σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, ενώ το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Ν. Δένδιας προσγειωνόταν στην Ουκρανία κατασκοπευτικό τύπου «Lockheed EP-3E» του Ναυτικού των ΗΠΑ, που είχε απογειωθεί από τη βάση τους στη Σούδα, πραγματοποιούσε αποστολή «Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης» (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - ISR) πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ