Τρίτη 28 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ
Σοκαριστική σφαγή δεκάδων μεταναστών στον θύλακα Μελίγια

Καταγγελίες για προσπάθειες συγκάλυψης του πραγματικού αριθμού των θυμάτων

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες μετανάστες, στοιβαγμένοι σε έναν σοκαριστικό ανθρώπινο σωρό, χωρίς καμία βοήθεια...
Δεκάδες νεκροί και τραυματίες μετανάστες, στοιβαγμένοι σε έναν σοκαριστικό ανθρώπινο σωρό, χωρίς καμία βοήθεια...
Δεκάδες Αφρικανοί μετανάστες σκοτώθηκαν και ακόμα περισσότεροι τραυματίστηκαν την περασμένη Παρασκευή, αντιμετωπίζοντας άγρια επίθεση από τις μαροκινές και τις ισπανικές δυνάμεις καταστολής στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα Μαρόκου - Ισπανίας προς τον θύλακα Μελίγια, τον έναν από τους δύο ισπανικούς θύλακες στις μαροκινές ακτές.

Αγνωστος παραμένει ο πραγματικός απολογισμός των νεκρών, σε αυτό το νέο έγκλημα που φέρει τη σφραγίδα της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ, τμήμα της οποίας αποτελούν και οι σχετικές συμφωνίες Ισπανίας - Μαρόκου που τέθηκαν σε εφαρμογή.

Επισήμως, το Μαρόκο έχει ανακοινώσει 23 θανάτους, ωστόσο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για 37 νεκρούς, ενώ καταγγέλλουν ότι οι μαροκινές αρχές αποκρύπτουν πληροφορίες και σχεδιάζουν να θάψουν με διαδικασίες - εξπρές και εν κρυπτώ τα θύματα, επιχειρώντας να συγκαλύψουν το πραγματικό μέγεθος της σφαγής.

Αναλυτικότερα, την περασμένη Παρασκευή, εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, άνθρωποι που ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους προσπαθώντας να ξεφύγουν από την πείνα και τους πολέμους, από τα δεινά που έχουν τη σφραγίδα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επιχείρησαν να περάσουν τον ψηλό φράχτη που χωρίζει το Μαρόκο από τη Μελίγια. Εκεί αντιμετώπισαν τη συντονισμένη καταστολή και από τις δύο πλευρές του φράχτη, από τις μαροκινές και τις ισπανικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς.

Οι εικόνες και τα βίντεο είναι πραγματικά συγκλονιστικά: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες μετανάστες που δεν κατόρθωσαν να περάσουν τον φράχτη, πεσμένοι στο έδαφος ο ένας πάνω στον άλλο, στοιβαγμένοι σε έναν σοκαριστικό ανθρώπινο σωρό. Ανθρωποι που δεν δείχνουν σημάδια ζωής, άλλοι που αιμορραγούν, χωρίς καμία βοήθεια... Από πάνω τους, αρματωμένοι Μαροκινοί αστυνομικοί, να χτυπούν με γκλομπ και να τραβούν βίαια τραυματίες, να πετούν και άλλους μετανάστες στον σωρό...

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μαρόκο καταγγέλλουν ότι οι τραυματίες έμειναν αβοήθητοι για ώρες, με αποτέλεσμα πολλοί να πεθάνουν.

Περίπου 500 μετανάστες κατάφεραν να περάσουν στην ισπανική πλευρά του φράχτη, για να δεχθούν νέα επίθεση από τις ισπανικές δυνάμεις, οι οποίες επαναπροώθησαν στο Μαρόκο τους περισσότερους. Μόνο 133 μετανάστες κατάφεραν να περάσουν εντός της Μελίγια, οι μισοί από τους οποίους τραυματισμένοι, και οδηγήθηκαν στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Ο... «προοδευτικός» Σάντσεθ μοιράζει συγχαρητήρια στις δυνάμεις καταστολής!

Αμέσως μετά από όλη αυτήν τη σφαγή, ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, επικεφαλής της «προοδευτικής» κυβέρνησης που στηρίζουν το ΚΚ Ισπανίας και το Unidas Podemos, βγήκε με δηλώσεις του... να μοιράσει συγχαρητήρια στις δυνάμεις καταστολής της Ισπανίας και του Μαρόκου, για την αντιμετώπιση μιας «καλά οργανωμένης, βίαιης επίθεσης στην εδαφική μας ακεραιότητα» (!), που, όπως ισχυρίστηκε, οργανώθηκε από «μαφίες διακίνησης ανθρώπων».

Υπογραμμίζοντας τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ (μετά τη συμφωνία της ισπανικής κυβέρνησης με το σχέδιο του Μαρόκου για διαιώνιση της κυριαρχίας του στη Δυτική Σαχάρα, μέσα από ένα σχέδιο δήθεν «αυτονομίας»), ο Σάντσεθ τόνισε ότι «θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με το Βασίλειο του Μαρόκου, που δείχνει την ανάγκη να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις»...

Ακόμα και μετά την κατακραυγή για το έγκλημα που έκανε τον γύρο του κόσμου, ο Σάντσεθ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Vanguardia», που δημοσιεύτηκε χτες, επανέλαβε ότι «δεν θα κουραστώ ποτέ να εκφράζω την υποστήριξή μου στην Εθνοφρουρά και την αστυνομία. Ευχαριστώ επίσης τη μαροκινή αστυνομία για το έργο της»...

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας ότι η δολοφονική επιχείρηση εναντίον των μεταναστών στη Μελίγια είναι πλήρως «συμβατή» με την αντιδραστική ευρωενωσιακή πολιτική, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, χαρακτήρισε τα γεγονότα «βαθιά ανησυχητικά», για να προσθέσει χαρακτηριστικά ότι «μια αναγκαστική και βίαιη διέλευση δεν μπορεί ποτέ να συγχωρηθεί»...

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ήδη από τις 8 Ιούνη, ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Χ. Μ. Αλμπαρες, δήλωνε πως η Ισπανία θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής που φιλοξενεί στη Μαδρίτη να εντάξει στις «υβριδικές απειλές» και την «παράτυπη μετανάστευση».

Υπενθυμίζεται ότι και τον Μάη του 2021, χιλιάδες μετανάστες, νέοι και παιδιά στην πλειοψηφία τους, δέχθηκαν άγρια καταστολή από στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της Ισπανίας στην προσπάθειά τους να περάσουν στον άλλο ισπανικό θύλακα, την πόλη της Θέουτα.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας (PCTE) καταγγέλλει την επίθεση κατά των μεταναστών και τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση της σοσιαλδημοκρατίας είναι άμεσος συνεργός των γεγονότων στη Μελίγια, συμμετέχοντας στην παραβίαση όλων των δικαιωμάτων των μεταναστών».

Είχε προηγηθεί επιχείρηση - «σκούπα» στους καταυλισμούς

Στο μεταξύ, η οργάνωση «Μαροκινή Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (AMDH Nador) καταγγέλλει ότι μία μέρα πριν από την απόπειρα μεταναστών να περάσουν τον φράχτη στη Μελίγια, είχε προηγηθεί επιχείρηση - «σκούπα» από τις μαροκινές δυνάμεις καταστολής, οι οποίες επιχείρησαν να διαλύσουν τους καταυλισμούς των μεταναστών σε δάσος κοντά στον ισπανικό θύλακα.

Ο επικεφαλής της AMDH Nador δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι αυτή η επιχείρηση - «σκούπα» και τα όσα τραγικά ακολούθησαν αποτελούν μέρος της έντασης της καταστολής εναντίον των μεταναστών από τότε που οι δυνάμεις της Ισπανίας και του Μαρόκου επανέλαβαν τις κοινές περιπολίες και ενίσχυσαν τα «μέτρα ασφαλείας» στην περιοχή γύρω από τον θύλακα.

Η οργάνωση καταγγέλλει ακόμη ότι οι μαροκινές αρχές έχουν απαγορεύσει στους δημοσιογράφους οποιαδήποτε πρόσβαση στο νοσοκομείο και το νεκροτομείο της περιοχής.

Επίσης, παρουσιάζοντας σχετικές φωτογραφίες, καταγγέλλει ότι οι μαροκινές αρχές ανοίγουν τάφους για να θάψουν με διαδικασίες fast track τους νεκρούς μετανάστες, χωρίς να προηγηθεί αναγνώριση των πτωμάτων, να γίνουν νεκροψίες κ.ο.κ.

Ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ενωσης, Μούσα Φάκι Μαχαμάτ, κατήγγειλε «τη βίαιη μεταχείριση και τον εξευτελισμό των Αφρικανών μεταναστών» κατά την απόπειρα μαζικής εισόδου στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια και ζήτησε έρευνα για την υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ