Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
«ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ»
Μια συλλογική ζωγραφιά - εικόνα της ζωής που δικαιούνται

Στο στέκι του «κόκκινου Αερόστατου» για παιδιά Δημοτικού και Α' Γυμνασίου τα παιχνίδια και οι χαρούμενες παιδικές φωνές ξεκίνησαν από νωρίς. Πλούσια συζήτηση με νέους γονείς στο περίπτερο του χώρου, παιδιά που στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στο αγαπημένο τους περιοδικό, αθλητικές κι άλλες ευφάνταστες δραστηριότητες, ξεχωριστή γωνιά για τους μαθητές Γυμνασίου.

Στον χώρο ξεχωρίζει το παιχνίδι που είναι εμπνευσμένο από τη νέα έκδοση της διατμηματικής επιτροπής της ΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας με τίτλο: «1922 - 2022. Ανακαλύπτοντας τα ίχνη ενός ξεριζωμού». Για να βρουν τα ίχνη 5 γρίφων, τα παιδιά περπατούν ανάμεσα από μία πρωτότυπη και καλαίσθητη κατασκευή κι έτσι «ξεφυλλίζουν» το ίδιο το βιβλίο. Γνωρίζουν τα θέματα στα οποία αναφέρεται, βλέπουν την εικονογράφηση και τα κόμικ που το στολίζουν. Η γωνιά γνωριμίας με το νέο αυτό βιβλίο έχει κεντρίσει τα βλέμματα, αφού οι επισκέπτες του 48ου Φεστιβάλ στην Αθήνα μπορούν να το προμηθευτούν στη μοναδική τιμή προσφοράς των 7,5 ευρώ.

Λίγο πιο δίπλα, από νωρίς οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» έπιασαν τα πινέλα και με την καθοδήγηση έμπειρων εικαστικών ξεκίνησαν να δημιουργούν τη μεγάλη συλλογική ζωγραφιά - τοιχογραφία. Η εικόνα άρχισε να σχηματίζεται με χαρούμενα παιδιά που παίζουν γύρω από ένα δέντρο και πολύχρωμα μπαλόνια να σκεπάζουν τον ουρανό. Μια εικόνα που συμβολίζει τη ζωή που έχουν ανάγκη και δικαιούνται τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Ξαφνικά λίγο μετά τις 9 το βράδυ ακούστηκαν ήχοι σειρήνας. Τα παιδιά συγκεντρωμένα μπροστά στην τοιχογραφία, τη βλέπουν να καλύπτεται από μια μαύρη σκηνή πολέμου... Από τα ηχεία ακούγεται: «Κι όταν πέφτει το μαύρο... να θυμάσαι, πως αυτοί οι λίγοι που το φέρνουν, στηρίζονται στους πολλούς. Αυτοί οι πολλοί, όμως, όπως λέει κι ο ποιητής, "έχουν ένα ελάττωμα, ξέρουν να σκέφτονται!". Θα έρθει η ώρα που ο κόσμος θα γεμίσει χρώμα! Κοίτα! Το μέλλον αυτό φαίνεται πίσω απ' το σκοτάδι της ζωγραφιάς μας. Ας το ελευθερώσουμε!». Κι όλοι μαζί, παιδιά και μεγάλοι, σήκωσαν ξανά την εικόνα του πολέμου για να εδραιωθεί ένας ειρηνικός, όμορφος και δίκαιος κόσμος για όλους!

Οπως μας είπε και η Μαίρη Τζένη, η εικαστικός που δημιούργησε το έργο: «Διαλέξαμε τον πόλεμο γιατί είναι επίκαιρος. Γιατί είναι τόσο μακριά, αλλά και τόσο κοντά. Για να τα ευαισθητοποιήσουμε. Γιατί άλλα παιδιά ζουν τέτοιες καταστάσεις. Βιώνουν τον πόλεμο, όχι μέσα από μια ζωγραφιά αλλά στη ζωή τους». Παράλληλα, χαρακτήρισε «εξαιρετική» αυτήν την πρωτοβουλία της ΚΝΕ καθώς και «εξαιρετικές όλες τις δραστηριότητες που έχουν ετοιμαστεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ