Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Δημιουργώντας πάνω στο καμένο ξύλο...

Μπορούν άραγε τα απομεινάρια των περσινών καταστροφικών πυρκαγιών να γίνουν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας; Η απάντηση είναι καταφατική, όταν επισκέπτεται κανείς την ιδιαίτερα ξεχωριστή και πρωτότυπη εικαστική έκθεση που φιλοξενείται στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Με «πρώτη ύλη» το ξύλο απ' τα καμένα δάση της Εύβοιας, ο γλύπτης Αντώνης Μόρφογλου δημιούργησε έργα που αποτυπώνουν την καταστροφή και τον όλεθρο που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια το 2021, φανερώνοντας παράλληλα και τη δύναμη της δημιουργίας, της εξέλιξης του υλικού και της επίδρασης του ανθρώπου πάνω σε αυτό.

Ολα είναι ακόμα εκεί. Τα μαυρισμένα ξύλα, τα σχήματα που έδωσαν οι φλόγες στο ξύλο, ακόμα και οι στάχτες... Και αμέσως στα μάτια του επισκέπτη παίρνει μορφή η αγωνία, η απόγνωση, η οργή, αλλά και η πάλη του λαού της περιοχής, για να μπορέσει να ζήσει στον τόπο του και να μην ξεριζωθεί.

Μια εικαστική έκθεση διαφορετική, που αξίζει κανείς πράγματι να επισκεφθεί, που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι η Τέχνη μπορεί να γίνει φωνή και όπλο στα χέρια του λαού, κραυγή αγώνα και διεκδίκησης.

Σημειώνεται ότι τα έργα εκτέθηκαν για πρώτη φορά στα γραφεία της Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Βασιλικών - Τσαπουρνιάς - Ψαροπουλίου.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ