Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
«Κυκλώθηκε» από επισκέπτες στη συζήτηση για την Ουκρανία

Το μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών του Φεστιβάλ συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, η συζήτηση στη Διεθνούπολη με θέμα «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση των κομμουνιστών», όπου ο κόσμος κύκλωσε κυριολεκτικά τον χώρο για να παρακολουθήσει.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ελισαίος Βαγενάς, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνέχεια διαβάστηκε η τοποθέτηση της Νεολαιίστικης Πτέρυγας της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας και εκ μέρους της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Ρωσίας (μπολσεβίκοι) μίλησε ο Ιβάν Ζαρόκοφ.

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στα προσχήματα που αξιοποιήθηκαν για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, και έφερε στο επίκεντρο τις πραγματικές αιτίες, καλώντας τον ελληνικό και τους άλλους λαούς να απορρίψουν τόσο τη ΝΑΤΟική όσο και τη ρωσική πολεμική προπαγάνδα. Ανέδειξε τον μακρόχρονο γεωπολιτικό και οικονομικό ανταγωνισμό ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία για τον πλούτο της, τους ενεργειακούς δρόμους και τη στρατηγική της θέση.

Μεγάλο θύμα αυτού του ανταγωνισμού είναι οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας που «έζησαν ειρηνικά και μεγαλούργησαν από κοινού στα πλαίσια της ΕΣΣΔ και βρέθηκαν σήμερα να αλληλοσφάζονται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων». Αλλά και οι υπόλοιποι λαοί που βιώνουν τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου, της καπιταλιστικής κρίσης και του ανταγωνισμού μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων.


Παράλληλα στην εκδήλωση, με αφορμή το πλήθος ερωτημάτων και προβληματισμών που απασχολούν πολλούς νέους και νέες, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, παρουσίασε τη νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή», εγκαινιάζοντας τον δεύτερο κύκλο της σειράς «Αλήθειες και Ψέματα» για τον καπιταλισμό, που εστιάζει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση θα δημοσιευτεί στο φύλλο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ