Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Φόρος τιμής και μια βαθιά υπόκλιση στον Κώστα Καζάκο

Αφιερωμένη στον μεγάλο θεατράνθρωπο και αγαπημένο σύντροφο η πρώτη μέρα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Eurokinissi

Τέτοιες μέρες θα ήταν εδώ...

Θα έδινε το «παρών» στη μεγάλη γιορτή της νεολαίας. Θα ύψωνε τη γροθιά του μετά το πέρας της μεγάλης συγκέντρωσης του Σαββάτου...

Θα γέμιζε με περηφάνια αντικρίζοντας το Φεστιβάλ της ΚΝΕ να έχει γίνει το μεγαλύτερο πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός της νεολαίας της χώρας μας, και θα χαμογελούσε, ήσυχα και απλά, ξέροντας ότι και αυτός από τα πρώτα κιόλας Φεστιβάλ έχει βάλει από το δικό του μετερίζι, αυτό της Τέχνης, το δικό του λιθαράκι... Ο λόγος για τον Κώστα Καζάκο, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή σκορπώντας μεγάλη θλίψη για τον χαμό του. Και μπορεί να απουσίαζε, αλλά ήταν σαν να είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά παρών... Στο γιγαντοπανό που καλωσορίζει τους χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ με τη μορφή του, στο όμορφο βίντεο που ετοίμασε η ΚΝΕ προς τιμήν του, στις αναφορές στο μουσικό αφιέρωμα για τον Καμπανέλλη από τους ομότεχνούς του, τον Γιάννη Μπέζο, τους μουσικούς που με τους περισσότερους είχε μοιραστεί τη σκηνή στην τελευταία του παρουσία με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Πώς να σωπάσω...».

Αντίο σύντροφε... Οι μέρες που λαχτάρησες θα 'ρθουν...Η εκκίνηση του προγράμματος της Κεντρικής Σκηνής δόθηκε με ένα βίντεο που έσφυζε από τη μορφή, τη σκέψη, την αντίληψη του μεγάλου μας ηθοποιού για την Τέχνη και τη ζωή. Με άξονα τη συνέντευξη που είχε δώσει στο ντοκιμαντέρ που είχε ετοιμάσει η Οργάνωση πριν 8 χρόνια με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του θεσμού και τα μοναδικά οπτικοακουστικά ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι χιλιάδες επισκέπτες «ταξίδεψαν» σε μεγάλες στιγμές από τη ζωή του Κ. Καζάκου. Τα πλάνα από σπουδαίες κινηματογραφικές και θεατρικές εμφανίσεις, που άφησαν το χνάρι τους στην πολιτιστική ζωή του τόπου, μπλέκονταν με στιγμές από την παρουσία του στο πλευρό του ΚΚΕ. Στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ να απαγγέλλει. Να μιλά σε μεγάλες πολιτικές και αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις. Να «δικάζει» τους φονιάδες των λαών στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.


Ξεχωριστές είναι και φωτογραφίες μαζί με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον Μίκη Θεοδωράκη, άλλους συναδέλφους του, τον Χαρίλαο Φλωράκη, την Ρούλα Κουκούλου κ.λπ. Αυτός ήταν ο Κώστας Καζάκος. Ηταν ο σύντροφός μας με τη χαρισματική προσωπικότητα, τον βαθύ στοχασμό και την απόλυτη συνείδηση της κοινωνικής αποστολής της Τέχνης.

«Ο άνθρωπος δεν θέλει απλά να επιβιώνει. Θέλει να φτιάξει μια ζωή που θα του δίνει την ευκαιρία να αναπτύξει την προσωπικότητά του, να γίνει Ανθρωπος. Αυτά κατακτούνται. Δεν χαρίζονται. Πρέπει να είσαι αγωνιζόμενος άνθρωπος για να κατακτήσεις όσα περιέχονται σε αυτήν τη μαγική λέξη, Ανθρωπος. Ανθρωπος σημαίνει Αγώνας ανυποχώρητος μέχρι την τελευταία πνοή...».

Το βίντεο ολοκληρώθηκε με αρχειακό υλικό από «Το μεγάλο μας τσίρκο». Αυτήν τη μοναδική παράσταση που ανέβασε με την Τζένη Καρέζη σε κείμενα Καμπανέλλη, μουσική Ξαρχάκου και με τον Νίκο Ξυλούρη στο τραγούδι. Μια παράσταση που εξελίχθηκε σε πολιτικό γεγονός ενάντια στη χούντα, με τα μηνύματά της να αντέχουν ακόμα: «Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι, η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ