Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΠΑ - ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Πακέτα» για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων

Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Τον στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου και των διεθνών συμμάχων του για ταχύτερη μετατροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ενεργειακό, μεταφορικό, τεχνολογικό, τουριστικό κόμβο, σε πύλη αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και επιχειρηματικών πλάνων προς τα Βαλκάνια, υπηρετούν το ΕΣΠΑ και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας 2021 - 2027, για τα οποία πανηγυρίζουν ο περιφερειάρχης και κυβερνητικοί παράγοντες.

Τα παραπάνω σημειώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με αφορμή την έγκριση του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» από την ΕΕ και την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ - ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021 - 2027.

Το πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ προβλέπει πόρους ύψους 1,44 δισ. ευρώ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει τις προσκλήσεις για ένταξη δράσεων ύψους 250 εκατ. ευρώ, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2023.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναδεικνύει ότι τα κονδύλια «κατευθύνονται βασικά στους επιχειρηματικούς ομίλους (με προτεραιότητα αυτούς της Ενέργειας, της λεγόμενης "πράσινης" και "ψηφιακής μετάβασης") για τη στήριξη της κερδοφορίας τους με όλους τους τρόπους (επιδοτήσεις, υποδομές και αναπλάσεις που στηρίζουν επενδυτικά σχέδια κ.ά.)».

Σημειώνει ότι οι άξονες - προτεραιότητες εντάσσονται στους σχεδιασμούς που καθιστούν όλη τη Βόρεια Ελλάδα επιχειρηματικό και ΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο, κόμβο αντιθέσεων - αντιπαραθέσεων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που φέρνουν πιο κοντά τεράστιους κινδύνους για όλους τους λαούς των Βαλκανίων.

«Η ανάπτυξη ενεργειακών και μεταφορικών υποδομών προχωράει ταυτόχρονα με τη λεγόμενη "απελευθέρωση" και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση (Ενέργεια, ΟΛΘ, αεροδρόμιο "Μακεδονία", Εγνατία Οδός) και όχι μόνο δεν εξασφαλίζει φθηνές Ενέργεια και μετακίνηση για τον λαό, αλλά έρχεται μαζί με την αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, χειρότερους όρους δουλειάς, τα πανάκριβα διόδια και χαράτσια κάθε είδους. Τα ρεκόρ κερδοφορίας στον κλάδο του Τουρισμού βασίζονται στις εργασιακές συνθήκες γαλέρας και στους χαμηλούς μισθούς. Οι τεχνολογικές επενδύσεις πραγματοποιούνται με κίνητρο το σχετικά φθηνό και εξειδικευμένο προσωπικό, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, τα πακέτα του ψηφιακού μετασχηματισμού που "ξεκοκαλίζουν". Αυτές τις στρατηγικές επιλογές τις προώθησαν με αποφασιστικότητα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη της διοίκησης της Περιφέρειας και τη σύμφωνη γνώμη επί της ουσίας όλων των άλλων κομμάτων, εκτός ΚΚΕ.

Την ίδια ώρα, η κοινωνική - λαϊκή πλειοψηφία λαμβάνει πραγματικά ψίχουλα, τα οποία κατευθύνονται κυρίως προς την ακραία φτώχεια και τη ληξιπρόθεσμη κατάρτιση (διάφορα voucher και προγράμματα κατάρτισης - απασχόλησης), ενώ συνοδεύονται από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, όπως η προώθηση της πιο "ευέλικτης" εργασίας, η ένταση των πλειστηριασμών κ.ά. Τα μεγάλα λόγια για "στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας" αφορούν τις μεγαλύτερες και πιο "δυναμικές" επιχειρήσεις.

Οσα απαραίτητα έργα και υπηρεσίες υλοποιηθούν (π.χ. ορισμένα σχολεία, αποσπασματικά έργα πολιτικής προστασίας, έργα ύδρευσης - αποχέτευσης που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν από δεκαετίες κ.ά.) είναι ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες της περιοχής μας, ενώ ταυτόχρονα θα τα χρυσοπληρώσουμε προς τις μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις και προμηθευτές αλλά και στους ομίλους που θα αναλάβουν τη συντήρηση και λειτουργία.

Τελικά, η προσπάθεια διαμόρφωσης μιας "εικονικής πραγματικότητας" για μια Περιφέρεια που δήθεν αλλάζει προς όφελος των πολιτών της, με εργαλείο την "απορροφητικότητα", καταρρέει στο έδαφος της σκληρής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και στην περιοχή μας».

Ξεκαθαρίζει ότι «το πραγματικό δίλημμα δεν είναι "ναι ή όχι στην ανάπτυξη" αλλά "ανάπτυξη για ποιον", με ποιους όρους και προϋποθέσεις: Για τους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και μεγάλες επιχειρήσεις ή για τον λαό;».

Καλεί, τέλος, σε οργανωμένο αγώνα κόντρα στον αδιέξοδο δρόμο στον οποίο συναντιούνται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Για να κατευθυνθούν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις σε τομείς που θα δώσουν έστω και προσωρινή ανακούφιση σήμερα, κόντρα στους σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων, της ΕΕ, διαδοχικών κυβερνήσεων και διοικήσεων σε τοπικό επίπεδο. Για να τεθούν σε προτεραιότητα και να υλοποιηθούν αναγκαία έργα και υπηρεσίες για τις λαϊκές ανάγκες, όπως έργα πολιτικής προστασίας, ανάπτυξης υποδομών, Παιδείας και Υγείας, κοινωνικής προστασίας, έργα ύδρευσης - άρδευσης - αποχέτευσης, ανάπτυξης επαρκών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, πραγματικής προστασίας του περιβάλλοντος και αξιοποίησης και επέκτασης των ελεύθερων χώρων για τον λαό κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ