Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
«Ομοφωνία» στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας

Ο άκρως αντιδραστικός και επικίνδυνος για την Υγεία του λαού χαρακτήρας του νομοσχεδίου επιβεβαιώθηκε και από τα όσα αναφέρθηκαν από την πλευρά των υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών.

Ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, επιβεβαίωσε με κυνικό τρόπο ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί και επεκτείνει την άθλια κατάσταση που έχει δημιουργήσει μέχρι τώρα ακριβώς αυτή η πολιτική που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις, διερωτώμενος μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ δεν υπάρχουν γιατροί διαφορετικών ταχυτήτων; Υπάρχει η μορφή του επικουρικού και ο επικουρικός. Υπάρχει η λογική στο μπλοκάκι. Ολο αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο το οργανώνεις πιο στοχευμένα με τη μερική απασχόληση». Πρόσθεσε επίσης: «Εμείς ανοίγουμε συνολικά το ΕΣΥ, δίνουμε με τη μερική απασχόληση τη δυνατότητα σε όποιον ιδιώτη θέλει να μπει μέσα στο ΕΣΥ, δίνουμε αντίστοιχα τη δυνατότητα σε όποιον γιατρό του ΕΣΥ θέλει να μπορεί να κάνει χρήση είτε της απογευματινής ενασχόλησης - που την κάνει και σήμερα - είτε της δυνατότητας να εργάζεται ήπια στον ιδιωτικό τομέα». Για να καταλήξει προκλητικά ότι «όλο αυτό το πλαίσιο έχει έναν και μοναδικό ωφελούμενο. Τον ασθενή που θα έχει περισσότερους γιατρούς μέσα στο ΕΣΥ».

Η δε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, προσπάθησε ξανά να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να συκοφαντήσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Ετσι, την ώρα που χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί απεργούσαν και διαδήλωναν μπροστά στη Βουλή, η Μ. Γκάγκα βρήκε ότι δεν είχε επιτυχία η απεργία, αμφισβητώντας ακόμη κι αν η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφρ. Ρέτζιου... εκπροσωπεί τον κλάδο.

Οι ...«χαοτικές» διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ

Να συσκοτίσει το γεγονός ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί εκτός από αντιδραστική τομή και αντιδραστική συνέχεια της πολιτικής που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις εφάρμοσαν με πυξίδα την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας, ενοχοποιώντας τη «βαθιά δογματική και ιδεοληπτική προσέγγιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ωστόσο, την ίδια ώρα οι προτάσεις που κατέθεσε λίγο απείχαν από τα όσα προωθεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με γνώμονα ακριβώς την Υγεία - εμπόρευμα και την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δημόσιων δομών. Ετσι αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της «σύγχρονης Ιατρικής και των νέων τεχνολογιών» που «δίνει σήμερα τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας ο κάθε πολίτης, όπου κι αν βρίσκεται, γιατί οι υπηρεσίες αυτές, μέσω της τηλεϊατρικής, μπορούν να φτάσουν στο τελευταίο σπίτι του κάθε πολίτη», και έφερε μια σειρά από σχετικά παραδείγματα, που επιβεβαιώνουν ότι ο μπούσουλας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πώς η Υγεία μπαίνει στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» για το αστικό κράτος, ενώ οι σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης αξιοποιούνται στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής ως «φερετζές» των περικοπών και της υποστελέχωσης, μέσω των οποίων ανοίγει η «κερκόπορτα» και για τους επιχειρηματίες της Υγείας.

Αλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «διεπιστημονικές συνεργασίες», όπου χωρούν οι πάντες, δηλαδή και ιδιώτες, για τη συνέχιση του προγράμματος του «οικογενειακού γιατρού» που, όπως τον θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε η ΝΔ, είναι «κόφτης» των αναγκών Υγείας κ.ά.

Ενώ υποσχέθηκε πως αν ξανακυβερνήσει θα φροντίσει να φτάσει η χώρα στο μέσο επίπεδο παροχών Υγείας της ΕΕ - «παροχές» που «απόλαυσαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι λαοί της στα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας - κι αυτό μάλιστα ...στο «τέλος της τετραετίας μιας προοδευτικής διακυβέρνησης».

Μάλιστα, τα όσα ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας χαιρέτισε ο υπουργός Υγείας λέγοντας ότι «παρουσιάζοντας τη σύγχρονη Ιατρική, στην πραγματικότητα περιέγραφε ακριβώς το πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο υλοποιείται»!

Διαγωνισμός αντιδραστικών προτάσεων

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Μ. Κατρίνης, καταθέτοντας τις προτάσεις του κόμματός του ανέφερε ότι η αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών «μπορεί να προέλθει μέσα από τη διεύρυνση της απογευματινής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, που είναι και ο μοναδικός τρόπος για να μειωθούν και οι λίστες αναμονής των ασθενών», που βέβαια και χρυσοπληρώνουν.

Εκανε λόγο για «ενιαίο και δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με (...) τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης», δηλαδή ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο, και μίλησε ακόμα για «σύγχρονα δημόσια νοσοκομεία, με δυνατότητα συμβάσεων με ασφαλιστικές εταιρείες για άντληση πρόσθετων εσόδων».

Καμία αμφισβήτηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία δεν υπήρξε και από τα άλλα κόμματα, με την Ελληνική Λύση μάλιστα να προτείνει, όπως ανέφερε η ειδική της αγορήτρια, Μ. Αθανασίου, να καταργηθούν οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων αφού «πηγαίνουν χαμένες χωρίς ανταπόδοση και δώστε στο χέρι το αναλογούν ποσό και να επιλέξει ο κάθε ασφαλιζόμενος την ιδιωτική ασφάλιση της επιλογής του»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ