Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πληθαίνουν «προειδοποιήσεις» για μπλακ άουτ μέσα στο καταχείμωνο

Μετά τις τεράστιες αυξήσεις στα ήδη πανάκριβα τιμολόγια Ενέργειας, τις περικοπές στη θέρμανση σε εργασιακούς χώρους, δημόσιες υπηρεσίες κ.α., την παραπέρα εξάπλωση της ενεργειακής φτώχειας που πάει χέρι χέρι με την «απογείωση» της συνολικότερης ακρίβειας, πληθαίνουν πλέον οι «προειδοποιήσεις» για ενδεχόμενα μπλακ άουτ μέσα στο καταχείμωνο, με τους λαούς της Ευρώπης να πληρώνουν πολύμορφα τον λογαριασμό του «ενεργειακού πολέμου» Δύσης - Ρωσίας και της «πράσινης μετάβασης».

Στη Γαλλία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Le Monde», η κυβέρνηση θα αποστείλει στις νομαρχίες εγκύκλιο για το τι θα πρέπει να κάνουν σε περιπτώσεις διακοπών της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην επικράτειά τους τον χειμώνα.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, το ενδεχόμενο διακοπών αποτελεί προς το παρόν μια υπόθεση εργασίας, η οποία, αν κριθεί αναγκαίο να υλοποιηθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ 8 π.μ. και 1 μ.μ και μεταξύ 6 μ.μ. και 8 μ.μ. να μένουν χωρίς ρεύμα κάποιες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 60% του πληθυσμού της χώρας αναμένεται να επηρεαστεί τουλάχιστον μια φορά από τα μπλακ άουτ, ενώ στην εγκύκλιο της κυβέρνησης προς τις νομαρχίες, αναμένεται να αναφέρεται ότι από τις διακοπές αναμφίβολα θα επηρεαστούν οι τομείς των μεταφορών - κυρίως των σιδηροδρομικών, αλλά και της κινητής τηλεφωνίας.

Στη Φινλανδία, η Αρχή Ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε χτες ότι ο κίνδυνος σύντομων διακοπών ρεύματος έχει αυξηθεί, καθώς η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα είναι πιο αβέβαιη από πριν, λόγω της αβεβαιότητας στην εγχώρια παραγωγή και τις εισαγωγές.

Αντίστοιχα, στην Εσθονία, η πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας, προειδοποίησε χτες ξανά για πιθανές διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω της χαμηλής παροχής Ενέργειας.

«Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή του Nord Pool (σ.σ. κυρίως Βαλτικές και σκανδιναβικές χώρες)», ανέφερε η Εσθονή πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «ένας λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον 1.000 μεγαβάτ που προέρχονταν από τη Ρωσία». Παράλληλα, πρόσθεσε, μια σειρά από εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι εκτός λειτουργίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κάλας κάλεσε σε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής, προειδοποιώντας ότι «αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε ίσως αναγκαστούμε να έχουμε περιφερειακά μπλακ άουτ για μερικές ώρες», ειδικά στην περίπτωση που έχουμε έναν «ιδιαίτερα κρύο χειμώνα»...

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, ο μεγαλύτερος πάροχος Ενέργειας καλεί τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, με «τυράκι» μια αποζημίωση στους έτσι κι αλλιώς πανάκριβους λογαριασμούς.

Το σχέδιο της «British Gas» ονομάζεται «Peak Save» και θα «τρέξει» μεταξύ Δεκέμβρη του 2022 και Μάρτη του 2023. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα νοικοκυριά θα μπορούν να «εξοικονομήσουν» περίπου 100 λίρες κατά τη διάρκειά του, στον βαθμό που μειώνουν τη χρήση ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής. Αντίστοιχα σχέδια «τρέχουν» και άλλοι πάροχοι Ενέργειας, όπως η «Octopus Energy».

ΕΕ: Προς συμφωνία για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Παράλληλα, συνεχίστηκαν και χτες τα έντονα παζάρια στην ΕΕ γύρω από την ανώτατη τιμή πώλησης (πλαφόν) που επιχειρούν να επιβάλουν οι Βρυξέλλες και το G7 στο ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται διά θαλάσσης.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», οι εκπρόσωποι των κρατών - μελών της ΕΕ συμφώνησαν προσωρινά χτες σε πλαφόν 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο, καθώς και στη θέσπιση ενός μηχανισμού προσαρμογής που θα διατηρεί το ανώτατο όριο πώλησης σε επίπεδο 5% χαμηλότερο της τιμής πώλησης στην αγορά. Η αναθεώρηση του ανώτατου ορίου τιμής θα πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες.

Η προσωρινή αυτή συμφωνία απέμενε να γίνει αποδεκτή από την Πολωνία, που πίεζε για όσο το δυνατόν χαμηλότερο όριο τιμής, ενώ στη συνέχεια θα έπρεπε να εγκριθεί απ' όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ γραπτά.

Η αρχική πρόταση της Κομισιόν, που υποβλήθηκε την προηγούμενη βδομάδα, προέβλεπε ανώτατο όριο τιμής στα 65 - 70 δολάρια το βαρέλι. Δεδομένου ότι το ρωσικό αργό τύπου Urals διαπραγματεύεται ήδη χαμηλότερα, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία απέρριψαν το αρχικό πλαφόν.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Ρωσία, η οποία παράγει το 10% του πετρελαίου παγκοσμίως, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι ανεξάρτητα από το ύψος του πλαφόν δεν πρόκειται να κάνει κανένα συμβόλαιο με χώρες και εταιρείες που το εφαρμόζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ