Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επισφραγίστηκε η κοροϊδία με τον ... «θησαυρό» των υπερκερδών

Eurokinissi

Επισφραγίστηκε και μέσω ...εφορίας η κοροϊδία των περιβόητων υπερκερδών των εταιρειών Ενέργειας, πάνω στα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν χτίσει διάφορα αφηγήματα ψέματος και κοροϊδίας σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών που βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια.

Ετσι, το ποσό των 367 εκατ. ευρώ βεβαιώθηκε προχτές, από τη ΔΟΥ Αθηνών, για την έκτακτη εισφορά ύψους 90% για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Ιουνίου 2022, ενώ άλλα 6,5 εκατ. θα βεβαιωθούν τις επόμενες μέρες. Δηλαδή, οι όμιλοι για το χρονικό διάστημα 9 μηνών θα κληθούν να καταβάλουν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου συνολικά το ποσό των 373,5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την ίδια χρονική περίοδο, περισσότερα από 3,5 δισ. έχουν καταβληθεί μόνο από τον προϋπολογισμό, δηλαδή από χρήματα του λαού, με τη μορφή των επιδοτήσεων, πέρα από τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν από τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν τσακίσει τα λαϊκά νοικοκυριά.

Για να αντιληφθούμε για τι μεγέθη μιλάμε, αλλά και για την κοροϊδία κυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να αναφέρουμε τα εξής:

-- Μόνο το δίμηνο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη 2022 η ΔΕΗ είχε έσοδα 1,1 δισ. ευρώ.

-- Πριν από λίγες μέρες ενεργειακός όμιλος ανακοίνωσε τα κέρδη του το πρώτο 9μηνο του 2022 που αυξήθηκαν κατά 171% με συνολικό κύκλο εργασιών 4,5 δισ. και καθαρά κέρδη 312 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση λέει ότι τα χρήματα των υπερεσόδων θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχει ανακτήσει από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα που φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ.

Η κοροϊδία της κυβέρνησης φτάνει στο απόγειό της, με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να δηλώνει: «Τα ποσά αυτά επιστρέφουν στους πολίτες μέσω των μέτρων στήριξης που υλοποιεί η κυβέρνηση, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο». Βέβαια, αυτό που έχουν δει μέχρι τώρα τα λαϊκά νοικοκυριά είναι το ακριβώς αντίθετο: Να επιδοτούνται με δικά τους χρήματα οι όμιλοι, είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού είτε μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, όπου πληρώνονται τα πρόστιμα για τους ρύπους, αφού πρώτα οι εταιρείες τα μετακυλήσουν στους λογαριασμούς.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τα ποσά των υπερκερδών και αναφέρει πως αυτά για το διάστημα Ιούλιος 2021 - Ιούνιος 2022 ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ. Ο εμπαιγμός και από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απροκάλυπτος, αφού κάνουν ότι δεν ξέρουν πως το Χρηματιστήριο Ενέργειας (που ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε), στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, χαρίζει τεράστια κέρδη στους ομίλους. Και κάνουν επίσης πως δεν ξέρουν ότι είναι ο ίδιος ακριβώς μηχανισμός που επιτρέπει την τεράστια κλοπή των λαϊκών νοικοκυριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ