Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ - ΜΑΚΡΟΝ
Αντιθέσεις για τους όρους τερματισμού του πολέμου και τις επιπτώσεις στην Ευρώπη

«Κίνδυνο» να «διχαστεί η Δύση» και να «συμπιεστεί» η ΕΕ ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα υπογραμμίζει ο Μακρόν

Copyright 2022 The Associated

Οι αντιθέσεις και ο ανταγωνισμός που οξύνεται και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα δεν κρύφτηκαν κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε χτες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

Η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην Ευρώπη, το ακριβό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που πουλούν οι ΗΠΑ στην ΕΕ, οι τεράστιες επιδοτήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις που παράγουν σε αμερικανικό έδαφος πλήττοντας τους ευρωπαϊκούς ομίλους, η στάση απέναντι στην Κίνα και ο ανταγωνισμός στον Ινδο-Ειρηνικό, ήταν ορισμένα από τα ζητήματα «τριβής» στην ατζέντα των δύο ηγετών.

«Θέλουμε να οικοδομήσουμε ειρήνη και μια βιώσιμη ειρήνη σημαίνει πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά ταυτόχρονα μια νέα αρχιτεκτονική για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια βιώσιμη ειρήνη μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Μακρόν στον Λευκό Οίκο, υπονοώντας με αυτές τις αναφορές περί «βιώσιμης ειρήνης» πως και η Μόσχα θα πρέπει με κάποιον τρόπο να μείνει ικανοποιημένη από τους όρους τερματισμού του πολέμου.

«Μια δίκαιη ειρήνη δεν είναι μια ειρήνη που θα επιβληθεί στους Ουκρανούς», τόνισε και συμπλήρωσε: «Μια δίκαιη ειρήνη δεν είναι μια ειρήνη που δεν θα γινόταν αποδεκτή μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα από ένα από τα δύο μέρη».

Ο Πούτιν «διέπραξε ένα λάθος», επισήμανε ο Μακρόν, ωστόσο εκτίμησε πως «εξακολουθεί να είναι εφικτό να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συζητήσεων και να διαπραγματευτούμε».

Εξάλλου, ο Γάλλος Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι θα συνομιλήσει μέσα στις επόμενες μέρες με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, μετά τη «σε βάθος συζήτηση» που θα έχει με τον Μπάιντεν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, πάντως, δεν έχει άμεσα σχέδια για επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, και θα ήταν έτοιμος να τον συναντήσει αν δείξει ενδιαφέρον να τερματίσει τον πόλεμο. Επισήμανε ότι Γαλλία και ΗΠΑ είναι ενωμένες εν μέσω του «βίαιου πολέμου» της Ρωσίας στην Ουκρανία και εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι «οι δημοκρατίες αποδίδουν» σε πολλά βασικά ζητήματα.

Ο Μακρόν, για ακόμη μια φορά, στάθηκε στις άμεσες και έμμεσες «συνέπειες του πολέμου στις οικονομίες μας» και - με φόντο τις διαφωνίες εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ για τους όρους στήριξης των μονοπωλίων κάθε πλευράς - τόνισε τη σημασία του «συγχρονισμού» και του «στενού συντονισμού» σε Ενέργεια, οικονομία και Διάστημα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post», η γαλλική αντιπροσωπεία επιχείρησε να προωθήσει συνεργασίες στην πυρηνική ενέργεια.

Τέλος, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν «τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου», υπογραμμίζει η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Κίνδυνος να «διχαστεί η Δύση»

Νωρίτερα, ο Εμ. Μακρόν είχε προειδοποιήσει ότι το πρόγραμμα των ΗΠΑ, το οποίο προβλέπει δημόσιες επενδύσεις και ενισχύσεις ύψους 430 δισ. δολαρίων, για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις στη χώρα, δημιουργεί κίνδυνο να διχαστεί η Δύση.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας που απηύθυνε σε μέλη της γαλλικής κοινότητας στη χώρα, στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον, ο Μακρόν προειδοποίησε ακόμη για τον «κίνδυνο» η Ευρώπη και η Γαλλία να «συμπιεστούν» μεταξύ της αντιπαλότητας των ΗΠΑ και της Κίνας, αντί δηλαδή να διεκδικήσουν αναβαθμισμένη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Τόνισε ιδιαίτερα τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «αυτό που συνέβη τους τελευταίους μήνες αποτελεί πρόκληση για μας, διότι αρχίζει να μετατοπίζεται σε ενεργειακά ζητήματα και το κόστος του πολέμου δεν είναι το ίδιο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ».

«Ομως, πάνω απ' όλα, οι επιλογές που έγιναν, τους στόχους των οποίων συμμερίζομαι, ιδιαίτερα ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (σ.σ. IRA, πρόγραμμα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων υπέρ αμερικανικών εταιρειών), είναι επιλογές που θα προκαλέσουν κατακερματισμό στη Δύση», πρόσθεσε.

Ο νόμος αυτός, είπε ο Μακρόν, δημιουργεί τόσο μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη που πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες απλούστατα «θα πουν ότι θα κάνουμε περισσότερες επενδύσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού».

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με κοινοβουλευτικά μέλη των ΗΠΑ, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι τα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση Μπάιντεν για να τονωθεί η αμερικανική βιομηχανία είναι «υπερβολικά επιθετικά» και ζήτησε να υπάρξει καλύτερος οικονομικός συντονισμός.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κίνδυνος μπροστά στις προκλήσεις της εποχής είναι οι ΗΠΑ να κοιτάξουν πρώτα απ' όλα τις ΗΠΑ, κάτι φυσιολογικό (...), κατόπιν την αντιπαλότητα με την Κίνα, και, κατά κάποιον τρόπο, η Ευρώπη και η Γαλλία να γίνουν κάποιο είδος μεταβλητής προσαρμογής» ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ