Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάρτε πίσω το έκτρωμα που σπρώχνει τους ασθενείς στα κοράκια της Υγείας

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Eurokinissi

«Διαβάζοντας το νομοσχέδιο, η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό είναι ότι "το χειρουργείο πέτυχε... ο ασθενής απεβίωσε". Οι στόχοι περιορισμού των κρατικών δαπανών στην Υγεία για πρόσληψη προσωπικού, για εξοπλισμό, περιορισμού των δωρεάν παροχών, θα επιτευχθούν - αυτό είναι το "χειρουργείο". Και για να γίνει αυτό, για τον λαό θα "αποβιώσει" ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος των όποιων δικαιωμάτων είχε στην περίθαλψη», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ομιλία του και τόνισε: «Πάρτε πίσω τώρα και χωρίς πολλά πολλά το νομοσχέδιο - έκτρωμα που φέρατε για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη! Εχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και από σύσσωμο τον ιατρικό και υγειονομικό κόσμο. Οσο κι αν - απεγνωσμένα - ψάχνετε υποστηρικτές μέχρι και την τελευταία στιγμή, έχετε πετύχει την παγκόσμια πρωτοτυπία: Να μη βρείτε ούτε έναν!», πρόσθεσε, αφού, όπως είπε, αν εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης, ακόμα κι αυτοί κατανοούν ότι μόνο τα μεγάλα «κοράκια» της ιδιωτικής υγείας θα είναι ωφελημένα, αφού θα φάνε τις ελάχιστες οικονομίες της κάθε οικογένειας. Σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι ωφελημένη η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών γιατρών.

Ο Δ. Κουτσούμπας στηλίτευσε την πρεμούρα της κυβέρνησης να «ξεπληρώσει τα γραμμάτια στους μεγάλους κλινικάρχες και τα μεγάλα μονοπώλια της ιδιωτικής υγείας», που δεν διστάζει να καταφεύγει στη συκοφαντία και την καταστολή ενάντια σ' αυτούς που πριν δυόμισι χρόνια ψεύτικα χειροκροτούσε.

Αντιδραστική τομή και συνέχεια

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «αντιδραστική συνέχεια και ταυτόχρονα αντιδραστική τομή για τη δημόσια περίθαλψη για την οποία έβαλαν το "χεράκι τους" όλες οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις. Η καθεμιά συνέχιζε το έργο της προηγούμενης και διαγωνίζονταν ποια ήταν η πιο αποτελεσματική στην απαξίωση».

«Τομή» γιατί, όπως εξήγησε, «σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, η διέξοδος του ραντεβού με τον γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή στο ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες που θα βρεθούν στην ανάγκη. Γιατί αφαιρείται ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Γιατί, αν περάσει αυτό το έκτρωμα, καταδικάζονται οι ασθενείς σε χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και σε επικίνδυνες συνθήκες περίθαλψης».

«Οι στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, καθώς και η συσσώρευση των ανικανοποίητων αναγκών της περιόδου της πανδημίας, θα συνδέονται κυρίως με τη δυνατότητα πληρωμής για την αγορά τους. Με δεδομένο το στοιχείο της αύξησης της φτώχειας, της ακρίβειας, της καθήλωσης των μισθών, τις τιμές ηλεκτροσόκ στην Ενέργεια, δημιουργούνται οι όροι για να κλείσουν οι πόρτες του δημόσιου νοσοκομείου, οριστικά για μία μεγάλη μερίδα ασθενών και να αποκλειστούν από βασικές, ακόμα και επείγουσες ανάγκες», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι με αυτό το νέο νομοσχέδιο «θα βελτιωθεί το εισόδημα των γιατρών», ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως αντίθετα «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το κράτος σας παραδέχεται πως δεν θα ενισχύσει το εισόδημα των γιατρών, των υγειονομικών, δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών, δεν θα εφαρμόσει άμεσα τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά των μισθών στα προ μνημονίων επίπεδα, δεν θα επαναφέρει τον 13ο και τον 14ο μισθό. Αυτά, άλλωστε, δεν τα έπραξε και καμιά προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί ήταν... αντίθετα με τους "δημοσιονομικούς στόχους", τους οποίους όλοι σας, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίσατε και υλοποιήσατε.

Βλέπετε, λεφτά για την υγεία του λαού και για αξιοπρεπείς μισθούς των υγειονομικών "δεν περισσεύουν", αλλά μπορούν να δίνονται απλόχερα για τις δουλειές των επιχειρηματικών ομίλων, τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ ή όποιον άλλο κάνει γνωστές "αγαθοεργίες" - πολέμους, πλειστηριασμούς, κατασχέσεις σπιτιών και άλλα».

Σχολιάζοντας την πρόβλεψη για πρόσληψη ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Δηλαδή, θα δουλεύει κάποιος τρεις μέρες, για τέσσερις ώρες ανά μέρα στο δημόσιο νοσοκομείο και τις υπόλοιπες θα ασκεί ιδιωτικό έργο σε ιδιωτική κλινική ή στο ιδιωτικό του ιατρείο (...) Τα τεράστια κενά σε γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία αντί να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμων γιατρών, παραπέμπεται η λύση τους, εάν και εφόσον το επιλέξουν κάποιοι ιδιώτες γιατροί. Δηλαδή, αντί το κράτος να εξασφαλίσει την επάρκεια σε γιατρούς, κάνει τον "τροχονόμο" των κανόνων της αγοράς, που με κριτήριο το κέρδος - κάθε μορφής - θα καθορίζει, εάν και εφόσον καλυφθούν ορισμένες ανάγκες.

Η απασχόληση των ιδιωτών γιατρών εξ αντικειμένου θα μπαλώνει τρύπες. Οι ανάγκες, όμως, των ασθενών και των δημόσιων νοσοκομείων είναι πάγιες και διαρκείς. Πώς λοιπόν θα καλύπτονται τις μέρες και τις ώρες της απουσίας των ιδιωτών γιατρών;».

«Αντιδραστική συνέχεια» αποτελεί το νομοσχέδιο γιατί, όπως εξήγησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «έρχεται να προστεθεί στις αντιδραστικές αλλαγές που πέρασαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επιδείνωσαν τους όρους περίθαλψης των ασθενών. Αρκεί κάποιος να ανατρέξει στο παρελθόν, πρόσφατο και μη (...) Οποιος κι αν κυβέρνησε, είχε ως σταθερή πυξίδα στην πολιτική του την υποστελέχωση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου σιγά - σιγά εξαφανίστηκαν αυτές και το προσωπικό τους. Και έχουμε φτάσει στο σημείο, οι διάφοροι ιδιωτικοί όμιλοι να έχουν υποκαταστήσει όλες τις πρωτοβάθμιες διαγνωστικές πράξεις στη χώρα».

Η Υγεία υπόθεση της πάλης του λαού

Εξάλλου, αναδεικνύοντας τη στρατηγική συμφωνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να μιλάει «για συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας και ΣΔΙΤ» και τον Αλ. Τσίπρα για «αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά», υπογράμμισε πως «με την ίδια "συνταγή" που διαμόρφωσε αυτό το άθλιο σύστημα Υγείας, δεν μπορούν να δοθούν λύσεις προς όφελος των ασθενών και των υγειονομικών. Γιατί σε αυτή την "ανάπτυξη" που κριτήριο έχει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν αποτελούν λύσεις για τον λαό μας όλα αυτά. Δεν είναι λύση για τον λαό η παράλληλη ανάπτυξη του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην Υγεία και του δημόσιου με επιχειρηματικά κριτήρια και εμπορευματοποίηση των εργασιών του ή οι συμπράξεις τους».

Ανατρέχοντας στην περίοδο της πανδημίας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Στην πανδημία αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν μπορεί να συνδυαστεί η δουλειά στο δημόσιο νοσοκομείο με το ιδιωτικό έργο. Τουλάχιστον όχι χωρίς το ένα να είναι εις βάρος του άλλου (...) Ποιος έχει ξεχάσει ότι τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, κατέρρευσαν ένα - ένα, επειδή ακριβώς είχαν εφαρμοστεί αυτά που θέλει κι εδώ να εφαρμόσει τώρα η κυβέρνηση; Δηλαδή, ενισχυμένο ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα Υγείας και δημόσιο τομέα με ενισχυμένα εμπορευματικά και επιχειρηματικά χαρακτηριστικά; Αυτό είναι άλλωστε το μείγμα που προωθεί και η στρατηγική για το "νέο ΕΣΥ", μέρος της οποίας είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ολα, λοιπόν, για να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, να τηρηθεί η ίδια συνταγή που έφτασε τον λαό στην κατάντια να ψάχνει με το κιάλι ένα ραντεβού για μία εξέταση».

Και καταλήγοντας, σημείωσε: «Το ΚΚΕ απευθύνεται στις μόνες δυνάμεις που είναι ελπιδοφόρες για το μέλλον του τόπου, στις λαϊκές δυνάμεις. Ενώνει τη φωνή του με τους μαχόμενους υγειονομικούς και μέσα από τον οργανωμένο αγώνα των σωματείων, των συνδικάτων, των άλλων φορέων του διεκδικεί:

- Μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

- Αυξήσεις στους μισθούς.

- Κατάργηση των πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

- Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Υγεία.

Το ΚΚΕ καλεί σε ανυποχώρητο αγώνα με ορίζοντα την πραγματική λύση που αποτελεί: Η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού.

Σε μια σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας που θα καθορίζεται και θα ελέγχεται από μια γνήσια λαϊκή - εργατική εξουσία - διακυβέρνηση της χώρας.

Η υπόθεση της Υγείας, η απόρριψη του νέου αντιδραστικού νομοσχεδίου για την Υγεία είναι υπόθεση της πάλης του λαού.

Είμαστε στο πλευρό των γιατρών και νοσηλευτών που σήμερα απεργούν, διαδηλώνουν εδώ έξω από τη Βουλή αυτή την ώρα, απαιτώντας να αποσύρετε αυτό το έκτρωμα και καλώντας τους βουλευτές όλων των πτερύγων να μη λερώσουν τα χέρια τους δίνοντας με την ψήφο τους την τελική χαριστική βολή στην Υγεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ