Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρουσιάστηκε η έκδοση «Αστική δημοκρατία. Εγχειρίδιο επαναστατικής χρήσης»

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, χτες το απόγευμα, στο Cafe βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα, παρουσιάστηκε η έκδοση «Αστική δημοκρατία. Εγχειρίδιο επαναστατικής χρήσης».

Μιλώντας για το βιβλίο, σημαντικές πτυχές φώτισαν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Αριάδνη Αλαβάνου, μεταφράστρια, ο Θόδωρος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος, και ο ίδιος ο συγγραφέας, Γιώργος Ρούσης, ομότιμος καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Κοινή σημείωση όλων ήταν η χρησιμότητα του βιβλίου για την ανάδειξη του ταξικού χαρακτήρα της αστικής δημοκρατίας ως μορφής δικτατορίας του κεφαλαίου, κόντρα στην κυρίαρχη αφήγηση, αλλά και η εύληπτη παρουσίαση των βασικών θέσεων των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν για το ζήτημα, κάνοντάς το προσιτό σε όσους θέλουν να εμβαθύνουν ή να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τα κείμενα των κλασικών του μαρξισμού.

Τη συζήτηση άνοιξε και συντόνισε η Ολγα Νικολαΐδου, ηθοποιός και ψυχοθεραπεύτρια, ενώ με τη ζεστή φωνή της διάβασε στους παρευρισκόμενους δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα του Λένιν τα οποία φιλοξενούνται στην έκδοση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης επισημάνθηκε ότι η συγκεκριμένη έκδοση, στις σημερινές συνθήκες, σηματοδοτεί ένα θετικό παράδειγμα συμπόρευσης συγγραφέων και επιστημόνων με το ΚΚΕ, οι οποίοι χωρίς να συμφωνούν σ' όλα μαζί του επιλέγουν να συμβάλουν στην οργάνωση της εργατικής, λαϊκής αντεπίθεσης απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, την εξουσία του κεφαλαίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Μανώλης Συντυχάκης, ο Γιώργος Οικονομάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από την παρουσίαση θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ