Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής

Ενα ακόμα «καμπανάκι» για την οικονομία της Ευρωζώνης σήμαναν τα νέα στοιχεία για την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλη.

Η Eurostat κατέγραψε υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αντί του 0,7% που προέβλεπαν αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters.

Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 2,2%.

Ειδικότερα, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησε 2,7% τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ η παραγωγή στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά μειώθηκε κατά 2,2%.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα η Κομισιόν αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης, προβλέποντας ανάπτυξη 0,8% το 2023 (από 1,1% στην προηγούμενη πρόβλεψη) και σε 1,3% το 2024 (από 1,6%).

Σε ένα τέτοιο φόντο συνεδριάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους αναλυτές να αναμένουν άλλη μία αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%.

Χτες, στο μεταξύ, η ΕΚΤ απαντώντας σε αίτημα της ιταλικής κυβέρνησης εμφανίστηκε καταρχήν αντίθετη με την επιβολή ενός νέου, έκτακτου φόρου, στις τράπεζες. Τέτοιοι έκτακτοι φόροι, επισήμανε, θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, περιορίζοντας την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις.

  • Στη Βρετανία, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως τον Ιούλη η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5%. Οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ