Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
«ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ»
Κάθε χρόνο όλο και πιο ψηλά!

Στη μέση του κεντρικού διαδρόμου «προσγειώθηκε» το «κόκκινο Αερόστατο» και προσκαλεί τους μικρούς του φίλους να ταξιδέψουν για 3 μέρες σε μέρη και εποχές μακρινές, να θυμηθούν, να γελάσουν, να συνεργαστούν, αλλά και να σκεφτούν... Σε αυτό το ταξίδι θα ανταμώσουν ξανά με φίλους τους παλιούς και γνώριμους, αλλά θα γνωρίσουν και νέους.

Η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας μαζί με έμπειρους παιδαγωγούς και καλλιτέχνες διαμορφώνουν το πρόγραμμα δραστηριοτήτων και υπόσχονται αυτό το ταξίδι να τους μείνει αξέχαστο!

Στον χώρο κυριαρχεί μια υπαίθρια διαδραστική έκθεση για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Τα παιδιά καλούνται να ψάξουν στον χώρο, να σκεφτούν, να αναζητήσουν στοιχεία για να μπορέσουν να λύσουν τους γρίφους. Ενα παλιό τηλέφωνο, μια γραφομηχανή, ένα παράνομο βιβλίο με ψεύτικο εξώφυλλο, τραγούδια, λέξεις όλα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το «κυνήγι»...

Ποια ήταν τα πραγματικά αίτια της χούντας; Πώς ζούσε ο λαός εκείνα τα 7 χρόνια; Πότε ιδρύθηκε η ΚΝΕ; Πώς πάλευαν εκείνα τα χρόνια ο λαός και η νεολαία; Και οι μαθητές, τα παιδιά της ίδιας ηλικίας, αποδέχτηκαν τη χούντα ή έψαχναν τρόπους για να τη γελοιοποιήσουν; Και ποιος ήταν ο ρόλος της τέχνης εκείνα τα δύσκολα χρόνια; Πώς έστελνε στο εξωτερικό ο Θεοδωράκης τα τραγούδια του; Τι συνέβη στο Πολυτεχνείο; Ποια ήταν τα μηνύματα στην πύλη του; Μερικά μόνο από τα ερωτήματα - γρίφους που καλούνται να λύσουν τα παιδιά... Και στο τέλος αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στον τοίχο που έχει τη δική του ιστορία, στον δρόμο που δεν έχει τέλος...


Αλλωστε, το τριήμερο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ είναι μια αρχή μόνο στο μεγάλο ταξίδι που ξεκινάει το «κόκκινο Αερόστατο» μαζί με τους φίλους του για τους επόμενους μήνες με πολύμορφες δραστηριότητες τιμώντας ιδιαίτερα την επέτειο των 50 χρόνων.

Στο χώρο, επίσης, έχει στηθεί υπαίθριο εργαστήρι εικαστικών, στο οποίο καλούνται τα παιδιά να δώσουν χρώμα και φως, για να «γενούνε τα σκοτάδια λάμψη», για να φέρουν τη λάμψη της ζωής σε έναν κόσμο όμορφο και δίκαιο για όλους, αλλά και ο χώρος «Πάμε Γυμνάσιο», όπου παλιότεροι και νέοι μαθητές Γυμνασίου συγκεντρώνονται, γνωρίζονται και συζητάνε όσα τους αρέσουν, αλλά και δεν τους αρέσουν στο νέο τους σχολείο.

Από τον χώρο δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά στην αγαπημένη στιγμή των παιδιών, την παιδική κατασκήνωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ. Μια σκηνή εκστρατείας φτιαγμένη αλλιώς με φωτογραφίες από την παιδική κατασκήνωση στο Νεστόριο να βρίσκονται στον χώρο, με τα παιδιά να ψηφίζουν την καλύτερή τους στιγμή και να ανανεώνουν το ραντεβού τους την επόμενη χρονιά.

Με νωπές τις μνήμες από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες οι μικροί επισκέπτες με το παιχνίδι της τραμπάλας δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες, τον σεβασμό τους σε όσους κόντρα σε όλες τις δυσκολίες έτρεξαν να βοηθήσουν φανερώνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, αλλά κυρίως δίνουν τη δική τους υπόσχεση: να ξελασπώσουν τις ζωές και το μέλλον μας!

Στον χώρο ξεχωρίζει η γωνία ενάντια στον φασισμό. Ζωγραφική, stencil, τατουάζ, προβολή βίντεο, όλα ενώνονται ώστε με γνώση, τόλμη, δύναμη και συλλογικότητα να «καθαρίσουμε» τη μαυρίλα του φασισμού!

Εκεί, δίνουν και το ραντεβού τους σήμερα στις 20.45 να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στον φασισμό, τραγουδώντας με τον Φοίβο Δεληβοριά και τους «Υπεραστικούς», ενώ ξεχωριστή θα είναι και η παρουσία της Μάγδας Φύσσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ