Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Ξεχωρίζει η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά!

Με το σύνθημα «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή, τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή», υποδέχεται τους επισκέπτες του 49ου Φεστιβάλ ο χώρος του Στεκιού της Επιτροπής κατά των Ναρκωτικών και των εξαρτήσεων, μαζί με το ΕΣΥΝ και κοινότητες από τα «στεγνά» προγράμματα του ΚΕΘΕΑ που έχουν αποκτήσει τη δική τους θέση στο Φεστιβάλ.

Στο Στέκι μπορεί κανείς να δει μια ενδιαφέρουσα έκθεση που παρουσιάζει χώρες σε όλο τον πλανήτη που έχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο απελευθερώσει τη χρήση κάνναβης και άλλων ουσιών. Καταγράφονται οι επιπτώσεις της τοξικοεξάρτησης στο άτομο και στην κοινωνία, από τις ΗΠΑ έως την Αυστραλία. Αποτυπώνεται όλη η αρνητική πείρα που έχει συσσωρεύσει η ανθρωπότητα από τη χρήση ουσιών. Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», που επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της χρήσης ουσιών από τις οποίες το καπιταλιστικό σύστημα βγάζει κέρδη.

Τονίζεται όμως και το σταθερό μέτωπο που έχουν η ΚΝΕ και το ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, κάτι που φαίνεται και από μια εμπνευσμένη και πρωτότυπη κατασκευή: Δύο άνθρωποι που στέκονται αντιθετικά ο ένας στον άλλον και παρουσιάζουν δύο διαφορετικές στάσεις ζωής. Ο άνθρωπος που βλέπει τα προβλήματα αλλά σηκώνει το κεφάλι και αγωνίζεται. Σφίγγει γροθιά και προχωρά. Επιλέγει τον συλλογικό αγώνα για να καλυτερεύσει τον κόσμο και τη δική του ζωή. Από την άλλη, ο παθητικός θεατής, η επιλογή του ατομικού δρόμου που σε καθιστά ευάλωτο, που σε αποξενώνει και τελικά μπορεί να σε οδηγήσει στους ψεύτικους παραδείσους των ναρκωτικών.

Ζωή με ουσία, χωρίς ουσίες

Αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει το αισιόδοξο μήνυμα που δίνουν οι άνθρωποι των «στεγνών» προγραμμάτων: «Σημασία δεν έχει πώς πέφτεις αλλά πώς σηκώνεσαι», μας λέει σε δήλωσή της η Αννα Λεωτσάκου - Δημητροπούλου, πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ «Νόστος», και συνεχίζει: «Από την αρχή της ίδρυσής μας είμαστε εδώ γιατί η ΚΝΕ είναι η μοναδική πολιτική νεολαία που κάνει μια τέτοια γιορτή και μας καλεί για να μιλήσουμε με τους νέους και να τους ενημερώσουμε τι σημαίνει φυλακισμένη ψυχή, εξαιτίας της χρήσης.

Ξέρουμε τις αιτίες που στέλνουν τα παιδιά μας στον θάνατο και αυτές τις αιτίες αντιπαλεύει η ΚΝΕ με τη δράση και τα Φεστιβάλ. Είμαστε εδώ γιατί στο καπιταλιστικό σύστημα γεννιέται το φαινόμενο των ναρκωτικών. Γι' αυτό είμαστε εδώ και βροντοφωνάζουμε ενάντια στα ναρκωτικά, για ζωή με ουσία, χωρίς ουσίες».

Ο Μάκης Σίμος, γραμματέας του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση», σημείωσε: «Και φέτος εδώ στον φιλόξενο χώρο του Φεστιβάλ. Η ζωή είναι εντάξει, λέμε στο ΚΕΘΕΑ "Παρέμβαση" και αυτό το μήνυμα στέλνουν οι άνθρωποί μας που δίνουν τη μάχη τους για την απεξάρτηση μαζί με τις οικογένειές τους. Αυτό το μήνυμα δίνουμε και από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες της έξαρσης του φαινομένου των ναρκωτικών, ιδιαίτερα μετά την καραντίνα. Ταυτόχρονα βλέπουμε την κυβέρνηση να μειώνει τον προϋπολογισμό και για τα "στεγνά" προγράμματα υποβαθμίζοντάς τα.

Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ έχουν διαχρονικά αποδείξει με τις θέσεις, τις προτάσεις και τις δράσεις τους ότι στηρίζουν τη φιλοσοφία μας και τα αιτήματά μας. Γι' αυτό είμαστε εδώ. Ευχαριστούμε και φέτος για την αντοχή και την αισιοδοξία που μας δίνουν μέσα από το Φεστιβάλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ