Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Μια «Κόκκινη Γωνιά» για τις γυναίκες

Με επίκεντρο το κάλεσμα στις νέες, εργαζόμενες, φοιτήτριες, μαθήτριες να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα, η «Κόκκινη Γωνιά» για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών υποδέχεται από το απόγευμα της Πέμπτης τις επισκέπτριες και τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

«Δυναμώνουμε τη σπίθα του αγώνα στον δρόμο για τον σοσιαλισμό, για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας, κόντρα στα σκοτάδια των διακρίσεων, της βίας, της εκμετάλλευσης»: Γύρω από το κεντρικό αυτό σύνθημα, τα ταμπλό της έκθεσης στο Στέκι δίνουν το έναυσμα για να ξεδιπλωθεί η συζήτηση. Ποιο είναι το αρνητικό αποτύπωμα που αφήνει στην εργασία των γυναικών, στις διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, στην απόφαση των νέων για τη δημιουργία οικογένειας η κοινωνία της εκμετάλλευσης; Η «ευελιξία» και εφεδρικότητα της γυναικείας εργασίας, οι αναχρονιστικές απόψεις για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τα φαινόμενα της πολύμορφης βίας είναι πλευρές που αναδεικνύονται.

Κόντρα σε αυτά προβάλλει η συμμετοχή στον αγώνα, μέσα στον οποίο καθεμία και καθένας αναπτύσσει «αντισώματα» στις αντιδραστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές, στα πρότυπα που δημιουργεί η «αρένα» της σημερινής κοινωνίας.

«Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ η χειραφέτηση της γυναίκας βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών της», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ταμπλό. Σε αυτόν τον δρόμο καλεί και μέσα από την «Κόκκινη Γωνιά» η ΚΝΕ τις νέες.

Στον χώρο λειτουργεί μικρό βιβλιοπωλείο με επιλεγμένες λογοτεχνικές και πολιτικές εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» σχετικές με τη γυναικεία χειραφέτηση και συμμετοχή στους ταξικούς αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ