Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
«Αποσύμπλεξη», ένα έργο πιο επίκαιρο από ποτέ

Με τις εργασιακές σχέσεις και τον αντίκτυπό τους στη ζωή των εργαζομένων σε «πρώτο πλάνο», η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ παρουσίασε χτες την παράστασή της στο Στέκι Πολιτισμού

Για άλλη μια χρονιά η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ. με ανανεωμένο δυναμικό, παλιές και καινούργιες συμμετοχές, παρουσίασε στον γνωστό πλέον χώρο στο Θεατράκι την «Αποσύμπλεξη» του Remi De Vos. Η Ομάδα αφιέρωσε την παράσταση στον σύντροφο Γιώργο Αντωνακάκη, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή και είχε πολύ σπουδαία προσφορά σε όλους τους τομείς με τους οποίους καταπιάστηκε. Ο σύντροφος ήταν εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», διευθυντής στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ, δάσκαλος υποκριτικής και διετέλεσε για πολλά χρόνια σκηνοθέτης της Θεατρικής Ομάδας της ΚΝΕ. Αποτελούσε πάντα παράδειγμα, με την αισιοδοξία και τη μαχητικότητά του, αλλά και τη συνολική στάση ζωής του.

Η επιλογή του έργου για το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» δεν ήταν τυχαία, καθώς αν και γραμμένο στη Γαλλία του 1995, οι ομοιότητές και οι συσχετισμοί με την Ελλάδα του 2023 δεν μπορούν να αγνοηθούν. Το σπονδυλωτό έργο πραγματεύεται τις «σύγχρονες» σχέσεις εργασίας, την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια και τις προεκτάσεις τους στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, αλλά και τον αντίκτυπο που έχουν αυτές σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής και της καθημερινότητας.

Οι εργασιακές σχέσεις και η εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς αποτελούν κοινή θεματική του Στεκιού Πολιτισμού, με τη θεατρική παράσταση να έρχεται να προσθέσει μία ακόμα διάσταση: Αυτή της άμεσης και έμμεσης συσχέτισης ανάμεσα στους όρους εργασίας και στις ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργούνται και επηρεάζονται από αυτούς.


Σε μια εποχή που η κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων είναι στο προσκήνιο των συζητήσεων, όπου υπάρχουν όλες οι δυνατότητες αναβάθμισης και βελτίωσης των όρων της ανθρώπινης ζωής αλλά η εκμετάλλευση εντείνεται, οι συνθήκες εργασίας εντατικοποιούνται, οι ρυθμοί ζωής καθίστανται εξοντωτικοί, οδηγώντας τον άνθρωπο στην εξαθλίωση, η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, φτιαγμένη με «υλικά» τη συλλογικότητα, την εθελοντική προσπάθεια, το μεράκι και την αγάπη για το θέατρο, αξιοποιεί την πείρα του προηγούμενου διαστήματος από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και αναδεικνύει ότι η Τέχνη χρειάζεται να σχετίζεται με τους ανθρώπινους προβληματισμούς, να προβληματίζει και να αφυπνίζει το κοινό.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Σοφιανός Πεσιρίδης, μας είπε ότι η παράσταση δουλεύτηκε με μεράκι, από ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί αλλά σπουδαστές και εργαζόμενοι, οι οποίοι μετέφεραν τη δική τους πείρα και αναγνώρισαν τους εαυτούς τους μέσα στο έργο. Η παράσταση αναδεικνύει την αθλιότητα με τραγικό χιούμορ, είναι διττή, ο θεατής ταυτόχρονα γελάει και προβληματίζεται.

Στην παράσταση συμμετέχουν οι: Δήρια Αρετάκη, Αλέξανδρος Βογδάνος, Αθηνά Γεωργοπούλου, Φώτης Ζεέρης, Ηλέκτρα Δήμητρα Ζήρα, Δημήτρης Καταβάτης, Ευγενία Καπάνταη, Χριστιάνα Κιόσια, Γιάννης Κολλάρος, Παναγιώτα Κουμπούνη, Γεράσιμος Μακρής, Σπύρος Μαμάης, Τάσος Μανωλόπουλος - Δεκάριστος, Αναστασία Μαρουσάκη, Αννα Μαρία Πουπα, Γιώτα Σπανού, Θανάσης Σπυρόπουλος, Γιώτα Στέφου, Τζέσικα Σιμόνι, Αννα Τερζάκη, Δημήτρης Τσιλιμέκης, Δημήτρης Φιτσαλος και Μαρία Χατζηβασιλείου.

Συντελεστές:

Σκηνοθέτης: Σοφιανός Πεσιρίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ηρώ Ραζή Αλεξανδράτου

Σκηνικά: Ευγενία Καπάνταη και Σπύρος Μαμάης

Κοστούμια: Αλεξάνδρα Πετροπούλου

Επιμέλεια βίντεο: Τάσος Μανωλόπουλος

Κιθάρα: Θανάσης Σπυρόπουλος

Τρομπέτα: Φώτης Ζεέρης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ