Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Πολύμορφη δράση μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη του 2003

Η Θεσσαλονίκη των Ζηλωτών, της Φεντερασιόν, του Μάη του '36, του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη, του Τσαρουχά, του Χαλκίδη, των μεγάλων αγώνων ενάντια στον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, με τους εργαζόμενους της Ευρώπης και των Βαλκανίων θα δώσει τη δική της αγωνιστική απάντηση

Motion Team

Ο λαός της Θεσσαλονίκης πρέπει να υποδεχτεί αγωνιστικά τους αρχιτέκτονες της πολιτικής της Νέας Τάξης, των πολέμων, της κοινωνικής αναλγησίας. Αυτό το κάλεσμα απευθύνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Η κίνηση που συγκροτήθηκε για να οργανώσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού ενόψει, αλλά και κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στην πόλη στις 19, 20 και 21 Ιούνη του 2003. Σ' αυτή συσπειρώνονται κόμματα, εργατικά σωματεία, αγροτικοί, φοιτητικοί και γυναικείοι σύλλογοι, άνθρωποι της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών.

Στη Γραμματεία της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», μέχρι στιγμής συμμετέχουν: ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστική Ανανέωση, Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο, Κίνηση Πολιτών, Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, Αντιπολεμική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά, Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

Από σήμερα, με βάση τη διακήρυξή της, ξεκινά την προσπάθεια ενημέρωσης σωματείων, φορέων, κινημάτων, προσώπων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης, με στόχο να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων φορέων και οργανώσεων. Παλεύει να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συσπείρωση σε τοπικό, πανελλαδικό, βαλκανικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.


Motion Team

Προς το τέλος του Μάη, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» θα οργανώσει πανελλαδική συνδιάσκεψη, με στόχο τον καλύτερο πανελλαδικό συντονισμό της δράσης. Σ' αυτή θα κληθούν να συμμετέχουν σωματεία, οργανώσεις, σύλλογοι, πρόσωπα απ' όλη τη χώρα. Παράλληλα, εκπρόσωπός της θα συμμετάσχει στις εργασίες της προπαρασκευαστικής συνεδρίασης για τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ που θα γίνει στη Βιέννη στις 11 και 12 Μάη.

Η πρώτη της συγκροτημένη και συλλογική δημόσια εμφάνιση θα γίνει αύριο, στο γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Θα βρεθεί στο πλευρό του ταξικού κινήματος, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί στην Πλατεία Δικαστηρίων (Αγαλμα Βενιζέλου).

Δράση με το λαό ενεργά συμμέτοχο

Η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» θα οργανώσει πολύμορφες και θεματικές εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν άμεσα και θα κορυφωθούν με συγκεντρώσεις, πορείες και συναυλίες κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 20 και 21 Ιούνη του 2003.

Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε χτες στο Εργατικό Κέντρο, μίλησαν ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ο Στέλιος Βαλανάς εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, ο Κώστας Δρούτσας εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών και ο Γιάννης Καραγιάννης εκπρόσωπος των ΠΚΣ.

Ολοι σημείωσαν πως η Θεσσαλονίκη των Ζηλωτών, της Φεντερασιόν, του Μάη του '36, του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη, του Τσαρουχά, του Χαλκίδη, των μεγάλων αγώνων ενάντια στον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, πρέπει με τους εργαζόμενους της Ευρώπης και των Βαλκανίων να δώσει τη δική της αγωνιστική απάντηση. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να συναντηθούν τα κινήματα των εργατών, των αγροτών, των μικρομεσαίων, της νεολαίας, της παιδείας, της ειρήνης, της οικολογίας, του πολιτισμού, για να στείλουν ξεκάθαρο το μήνυμα της απειθαρχίας και της αντεπίθεσης.

Μάλιστα αναφέρθηκε πως η επιλογή της Θεσσαλονίκης, για την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το 2003, δεν έγινε τυχαία. Αντίθετα οι εκπρόσωποι της Νέας Τάξης θέλουν να τονίσουν το χαρακτήρα και το ρόλο που της έχουν αναθέσει να παίξει. Δηλαδή της πόλης - ορμητήριο εξορμήσεων για την εμπέδωση της Νέας Τάξης Πραγμάτων στα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο. Της πόλης - ορμητήριο για την προώθηση των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών τους επιδιώξεων.

Γι' αυτό οι εκπρόσωποι της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» απεύθυναν κάλεσμα στο λαό της πόλης να μην ανταποκριθεί στα κελεύσματα μη συμμετοχής και απάθειας, στην προσπάθεια τρομοκράτησης που θα ξεκινήσουν οι κυβερνητικοί μηχανισμοί, προκειμένου να απομαζικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις αντίστασης στη Νέα Τάξη.

«Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να έχει ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό σε σχέση με τις άλλες πόλεις όπου προηγήθηκαν διαδηλώσεις. Θέλουμε να είναι γεμάτη, αλλά ο κόσμος της, οι πολίτες της, να μην κάθονται στα μπαλκόνια. Να είναι στο δρόμο, να είναι μαζί με εμάς, ενεργά συμμέτοχοι. Να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στον Ιμπεριαλισμό, να διατρανώσουν την αλληλεγγύη τους στους δοκιμαζόμενους λαούς. Να αναδείξουν την απόφαση για διαρκή αγώνα ενάντια στην πολιτική που στρέφεται σε βάρος των λαών όλου του κόσμου», είπε ο Κ. Δρούτσας. Και πρόσθεσε: «Απέναντι στη Νέα Τάξη Πραγμάτων βρίσκεται μια κοινωνία που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των λαών παγκοσμίως, που δεν αποδέχονται ούτε το τέλος της ιστορίας. Δεν αποδέχονται ούτε τον τουρμποκαπιταλισμό που οι προφήτες της Νέας Τάξης αναγόρευσαν ως φυσικό γεγονός, νομοτελειακά τελειωμένη υπόθεση. Γι' αυτό ξύπνησαν με έκπληξη μετά τα γεγονότα του Σιάτλ και στη συνέχεια της Πράγας κλπ. Και αρχίζουν να μεθοδεύουν τρόπους χειραγώγησης του κινήματος αντίστασης, ανακοπής του, με διάφορους τρόπους, όπως π.χ. με στήσιμο κοινωνικών φόρουμ. Θα αποδειχθεί κατά πόσο είναι κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών, των λαών και των εργαζομένων οι οποίοι αντιστέκονται ή είναι μια μέθοδος εξουδετέρωσης αυτής της αντίστασης που είναι καθολική και μέρα με τη μέρα συσπειρώνει όχι μόνο τους αποκλεισμένους, αλλά και τους πολίτες που ακόμη έχουν κοινωνική συνείδηση».

Να αναχαιτίσουμε τη νέα επίθεση

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο των όσων θα συζητήσουν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής οι εκπρόσωποι της Νέας Τάξης, ο Κ. Δρούτσας ανέφερε: «Στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης θα επιδιώξουν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο το κράτος πρόνοιας, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να κατοχυρώσουν ως εμπόρευμα την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία κλπ. Ηδη έχουν περάσει ως τελειωμένη υπόθεση ότι τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια είναι εμπορεύσιμα αγαθά και όχι κοινωνικά. Φτάσαμε το νεράκι να αποτελεί προϊόν στο ράφι των καταστημάτων και εταιρίες εισηγμένες στο χρηματιστήριο να το εκμεταλλεύονται μονοπωλιακά».

Ο Σ. Βαλανάς επεκτάθηκε παραπέρα, στην προσπάθεια περιστολής των δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. «Εδώ και μια δεκαετία γίνεται μια συνεχής προσπάθεια περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Αυτά τα μέτρα έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Στη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει στην πόλη μας, θα συζητήσουν πώς θα βαθύνουν περισσότερο τα μέτρα αυτά και τις συνέπειές τους σε βάρος των εργαζομένων και των λαών.

Συνθήκη Σένγκεν, "τρομονόμος", ευρωτρομονόμος, ευρωαστυνομία, ευρωστρατός δεν τους αρκούν. Στοχεύουν στην παραπέρα μείωση των δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Προσπαθούν να φράξουν το δρόμο σε οποιαδήποτε διεκδίκηση, οποιαδήποτε ενέργεια του λαϊκού κινήματος, των εργαζομένων.

Οδεύουμε σε μια κοινωνία στρατοκρατικού τύπου με δημοκρατικές επιφάσεις», προειδοποίησε. Και κατέληξε τονίζοντας πως «μόνη ελπίδα είναι η αντίσταση και η πάλη των λαών, η συντονισμένη δράση τους και η αλληλεγγύη στο εθνικό και το διεθνές επίπεδο. Για να αποτελέσουμε σε πρώτη φάση ανάχωμα των συγκεκριμένων μέτρων και να προχωρήσουμε σε ευρύτερες διεκδικήσεις σε όφελος των εργαζομένων και των λαών».

Για τη συμμετοχή της νεολαίας μίλησε ο Γ. Καραγιάννης, ξεκαθαρίζοντας πως οι φοιτητές, οι μαθητές, πλήττονται άμεσα από την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. «Μέσα από τις πολιτικές στο χώρο της παιδείας, αλλά και γενικότερα στα εργασιακά κλπ. θέλουν να παράγουν εργατικό δυναμικό έρμαιο στις επιδιώξεις των πολυεθνικών, χωρίς δικαιώματα και προοπτική. Το φοιτητικό κίνημα θα δώσει τη δική του απάντηση στην πρόκληση. Θα προβάλει το δικό του διεκδικητικό πλαίσιο για γνώση σύγχρονη που θα έχει στο επίκεντρο τις συνεχώς διευρυνόμενες κοινωνικές ανάγκες», είπε.

Οχι στις «κόκκινες ζώνες»

«Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι ποικιλοτρόπως μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη αυτής της δράσης. Εχουμε και την ικανότητα και την πείρα και την πειθώ και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε να πάμε σε μια κορύφωση με πραγματικά λαϊκά ταξικά χαρακτηριστικά», είπε ο Χρήστος Κόφφας. Και απεύθυνε έκκληση στους δημοσιογράφους, να βοηθήσουν την προσπάθεια της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», παρά τις δυσκολίες μέσα στις οποίες πορεύονται - εργάζονται.

Μίλησε επίσης για την πολύμορφη δράση που θα ξεκινήσει από σήμερα μέχρι και τον επόμενο Ιούνη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πανελλαδική σύσκεψη που θα γίνει τέλος Μάη για το συντονισμό της δράσης των φορέων, των κινημάτων, απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, γενικότερα της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Διευκρίνισε πως η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» θα πάρουμε πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό και σε βαλκανικό επίπεδο. «Το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο έχει κάνει κοινωνούς της προσπάθειας τα κινήματα, τα κόμματα, τις προσωπικότητες σε επίπεδο Βαλκανίων», είπε και σημείωσε πως θα απευθύνουν έκκληση στα κινήματα όλης της Ευρώπης, ιδιαίτερα των Βαλκανίων να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη.

Και απαντώντας αν θα προχωρήσουν σε μετωπικές συγκρούσεις με τους μηχανισμούς καταστολής που ήδη σχεδιάζει να ρίξει στη μάχη η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει την απομόνωση των ηγετών της ΕΕ, ξεκαθάρισε: «Κάνουν λάθος αν δε μετράνε το βάθος που θα πάρει αυτή η πρωτοβουλία που ξεκινάμε. Οριοθετούμε με συναίσθηση ευθύνης τα πράγματα. Εδώ δεν πρόκειται να παίξουμε. Θα περιφρουρήσουμε τη λογική της συλλογικότητας. Ομως "κόκκινες ζώνες" δε δεχόμαστε. Με την έννοια ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα του κάθε πολίτη του οργανωμένου συνόλου να διαδηλώνει. Εχουμε και την εμπειρία και την ικανότητα και τη μαζικότητα, εάν χρειαστεί με όρους μαζικού λαϊκού κινήματος, να σπάσουμε τις "κόκκινες ζώνες"».

Και ο Κ. Δρούτσας πρόσθεσε: «Στόχος μας δεν είναι να συγκρουστούμε με τους αστυνομικούς. Θα επιδιώξουμε να κάνουμε αφόρητη και δύσκολη τη ζωή αυτών που εκπροσωπούν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Οι μαντρωμένοι θα είναι αυτοί. Εμείς θα κινούμαστε ελεύθερα μέσα στην πόλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ